Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šiesty balík sankcií EÚ proti Rusku sa týka ropy, páchateľov masakier aj bánk

.tasr .svet

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu v Európskom parlamente (EP) v Štrasburgu predstavila šiesty balík sankcií proti Rusku, ktorý stanovuje ropné embargo.

Šiesty balík sankcií EÚ proti Rusku sa týka ropy, páchateľov masakier aj bánk SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

je zamierené proti osobám zodpovedným za masakre v ukrajinských mestách Buča a Mariupol, odpája od systému SWIFT ďalšie ruské banky – vrátane banky Sberbank –, zavádza úplný zákaz vysielania troch veľkých ruských televíznych staníc EÚ a na sankčnom zozname sa ocitne aj pravoslávny patriarcha Kirill – blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Von der Leyenová v príhovore k poslancom EP uviedla, že na Ukrajine sa dnes píše aj budúcnosť Európskej únie. A preto treba podľa nej hovoriť o dvoch témach: o ďalších sankciách proti Rusku, ktoré rozpútalo vojnu, a tiež o rekonštrukcii Ukrajiny po vojne.

Na sankčný zoznam EÚ podľa jej slov pribudnú mená vysokých vojenských dôstojníkov a ďalší osôb, ktoré sú spájané s páchaním vojnových zločinov v Buči alebo sú zodpovedné za neľudské obliehanie mesta Mariupol. "Toto vysiela dôležitý signál všetkým páchateľom vojny v Kremli: My vieme, kto ste, a budete sa zodpovedať," uviedla Von der Leyenová pred poslancami EP.

Dodala, že šiesty balík sankcií v podobe odpojenia od finančného systému SWIFT postihne tri veľké ruské banky "kriticky dôležité" pre Putinov režim, vrátane banky Sberbank. Tým sa podľa nej upevní "úplná izolácia ruského finančného sektora od globálneho systému".

Nové sankcie majú aj podobu zákazu vysielania pre tri veľké ruské štátom kontrolované televízne stanice. Svoj obsah už nebudú môcť v priestore EÚ šíriť v žiadnej podobe alebo forme, ani cez kábel, cez satelit, prostredníctvom internetu či cez aplikácie pre smartfóny. Von der Leyenová sankcionované médiá označila za "hlásne trúby", ktoré agresívne zosilňujú Putinove klamstvá a propagandu. Dodala, že Kremeľ sa v Európe spolieha v mediálnej sfére na odborníkov a poradcov z tejto oblasti – i ekonomických – a všeobecne na ľudí z Európy propagandisticky skresľujúcich fakty. Ich služby v prospech ruskej mediálnej mašinérie boli rovnako zakázané.

Šéfka eurokomisie spresnila, že navrhované sankcie znamenajú aj postupný úplný zákaz dovozu všetkej ruskej ropy, surovej aj rafinovanej a to dodávanej cez ropovody alebo tankermi po mori.

"Chceme postupne a usporiadaným spôsobom vyradiť ruskú ropu, Spôsobom, ktorý nám a našim partnerom umožní zabezpečiť alternatívne dodávateľské trasy a minimalizuje dopad na globálne trhy," vysvetlila v pléne EP. Spresnila, že EÚ by do šiestich mesiacov mala postupne ukončiť dodávky ruskej ropy a do konca tohto roka aj rafinované ropné produkty.

"Maximalizujeme tak na Rusko a zároveň minimalizujeme vedľajšie škody, ktoré vznikajú nám a našim partnerom po celom svete. Aby sme Ukrajine mohli pomáhať, musí naša ekonomika zostať silná," opísala situáciu a dodala, že toto úsilie zároveň podkope schopnosti Ruska diverzifikovať a modernizovať svoju ekonomiku.

"Putin chcel vymazať Ukrajinu z mapy. Určite sa mu to nepodarí. Naopak: Ukrajina povstala v jednote. A je to jeho vlastná krajina, Rusko, ktorú on potápa," odkázala von der Leyenová.

O návrhu EK zaviesť šiesty balík sankcií proti Rusku budú v stredu v Bruseli diskutovať veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER), ktorí pripravia pôdu pre dohodu o sankciách na úrovni ministrov zahraničných vecí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite