Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Londýnsky súd vydal oficiálny príkaz na vydanie Assangea do USA

.tasr .svet

Julian Assange čelí v USA trestnému stíhaniu za zverejnenie tajných dokumentov o vojnách v Afganistane a Iraku.

Londýnsky súd vydal oficiálny príkaz na vydanie Assangea do USA SITA/Jana Birošová Bratislava 7. september 2020: Transparenty počas protestu za prepustenie Juliana Assangea pred ambasádou Veľkej Británie.

londýnsky súd v stredu vydal oficiálny príkaz na vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea do USA, kde čelí trestnému stíhaniu za zverejnenie tajných dokumentov o vojnách v Afganistane a Iraku. Záverečné rozhodnutie teraz musí prijať britská ministerka vnútra Priti Patelová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Assange má 14 dní na to, aby sa odvolal voči každému rozhodnutiu v spojitosti so svojím vydaním, píše AFP. Jeho právnici vyhlásili, že sa obrátia na Patelovú a plánujú podať aj ďalšie odvolania.

Britský najvyšší súd v marci tohto roka Assangeovi nepovolil podať odvolanie voči svojmu vydaniu do USA. Tam mu v prípade usvedčenia hrozí doživotný trest odňatia slobody, píše AFP. 

Assange sa nachádza vo väznici Belmarsh v Londýne od roku 2019, keď ho zatkli po takmer siedmich rokoch strávených na veľvyslanectve Ekvádora, kde mu poskytli azylovú ochranu.

Spojené štáty žiadajú o jeho vydanie v súvislosti s obvineniami zo sprisahania, nelegálneho preniknutia do vládnych počítačov a porušenia zákona o špionáži v súvislosti so zverejnením tajných dokumentov. Na webovej stránke WikiLeaks sa tieto materiály objavili v rokoch 2010–2011. Assange všetky previnenia odmieta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite