Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež nepriamo kritizoval Rusko, že vtiahlo Ukrajinu do krutej nezmyselnej vojny

.tasr .svet

Vojnovou Veľkou nocou nazval v nedeľu tohtoročné veľkonočné sviatky pápež František vo svojej kázni v rámci požehnania Urbi et orbi (Mestu Rímu a svetu), ktoré udeľuje pravidelne dvakrát do roka. Píše o tom agentúra Reuters.

Pápež nepriamo kritizoval Rusko, že vtiahlo Ukrajinu do krutej nezmyselnej vojny SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi sa prihovoril k približne 50-tisíc ľuďom zhromaždeným na rímskom Námestí sv. Petra. Vyzval svetových lídrov, aby vypočuli prosby ľudí o mier na Ukrajine, a nepriamo kritizoval Rusko, že zatiahlo túto krajinu do „krutého a nezmyselnéh“o konfliktu.

„Nech tí, ktorí sú zodpovední za národy, počujú volanie ľudí po mieri,“ uviedol najvyšší pontifex. Skonštatoval, že Ukrajina je „ťažko skúšaná násilím a ničením v krutej a nezmyselnej vojne, do ktorej bola zatiahnutá“.

„Každá vojna so sebou prináša následky, ktoré sa dotýkajú celého ľudstva – od oplakávania mŕtvych až po utečeneckú drámu a hospodársku a potravinovú krízu, ktorej príznaky už vidno,“ povedal pápež, ako ho citovala webová stránka VaticanNews.va.

„Mier je možný, mier je potrebný, mier je prvoradou zodpovednosťou všetkých,“ zakončil František svoju kázeň, v ktorej sa okrem Ukrajiny venoval aj ďalším krízovým oblastiam sveta – Blízkemu východu, Afganistanu, Mjanmarsku či štátom v oblasti afrického Sahelu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite