Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidenti Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska odcestovali do Kyjeva

.tasr .svet

Prezidenti Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska - Andrzej Duda, Gitanas Nauséda, Egils Levits a Alar Karis - odcestovali v stredu do Kyjeva, kde sa stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby mu prejavili podporu. Agentúre PAP to v stredu ráno povedal poradca poľského prezidenta pre zahraničnopolitické otázky Jakub Kumoch.

Prezidenti Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska odcestovali do Kyjeva SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski Andrzej Duda

hlavy troch pobaltských štátov na Twitteri zverejnili príspevky, v ktorých svoju cestu do ukrajinskej metropoly taktiež potvrdili.

Dudov poradca uviedol, že cestu organizuje poľská strana, ktorá spoločne s Ukrajinou zaisťuje jej logistiku a bezpečnosť.

"Pobaltské štáty sú našimi kľúčovými partnermi v regionálnych bezpečnostných otázkach... rozhodli sme sa teda ísť do Kyjeva spoločne. Naším cieľom je prejaviť podporu prezidentovi Zelenskému a obrancom Ukrajiny vo chvíľach, ktoré sú pre túto krajinu rozhodujúce," povedal Kumoch.

Agentúra PAP píše, že stredajšia cesta spomínaných politikov je prvou návštevou Kyjeva na úrovni hláv štátov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára.

Do Kyjeva plánoval podľa vlastných slov spoločne s Dudom a pobaltskými lídrami cestovať aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Kyjev mu však naznačil, že o jeho prítomnosť nemá záujem. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomenula, že nemecký prezident čelí čoraz väčšej kritike za svoju "roky trvajúcu politiku zmierňovania tlaku voči Moskve".

"Bol som pripravený to urobiť, avšak v Kyjeve to zjavne nechceli," povedal Steinmeier bez ďalších podrobností po svojom utorňajšom stretnutí s Dudom vo Varšave. Práve poľský prezident mu navrhol, aby spolu podnikli cestu do Kyjeva symbolizujúcu "európsku solidaritu s Ukrajinou".

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite