Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

EÚ obvinila Rusko z „hrozného“​ útoku na vlakovú stanicu na Ukrajine, Rusko vinu popiera

.tasr .svet

Ukrajinská železničná spoločnosť uviedla, že stanicu v Kramatorsku zasiahli dve ruské rakety. Vysvetlila tiež, že táto stanica sa používa na evakuáciu civilistov z bombardovaných oblastí do bezpečnejších častí krajiny.

EÚ obvinila Rusko z  „hrozného“​ útoku na vlakovú stanicu na Ukrajine, Rusko vinu popiera SITA/Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram channel via AP)

predseda Európskej rady Charles Michel v piatok obvinil Rusko z „hrozného“ raketového útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk. Michel uviedol, že Moskva takto odrezala civilistom únikovú cestu. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Je hrozné vidieť ruský úder na jednu z hlavných staníc využívaných civilistami, ktorí sa evakuujú z oblasti, kde Rusko stupňuje svoje útoky“, napísal Michel na Twitteri. „Ostro odsudzujem bezohľadný útok... Ruska z dnešného rána,“ uviedol v inom tvíte šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Agentúra AFP označila útok na železničnú stanicu v Kramatorsku za jeden z najsmrteľnejších útokov, ku ktorému počas šesťtýždňového konfliktu na Ukrajine doposiaľ prišlo. Podľa posledných informácii, ktoré AFP poskytli miestni záchranári, zahynulo pri útoku najmenej 35 ľudí. Predtým bola zverejnená informácia aj o vyše 100 zranených.

Ukrajinské železnice vo štvrtok informovali, že v danom regióne boli zablokované tri vlaky po vzdušnom nálete na železničnú trať.

rusko poprelo zodpovednosť za raketový útok na železničnú stanicu

Ruské ministerstvo obrany obrany poprelo, že za útok boli zodpovedné ruské jednotky, a naznačilo, že Ukrajina napadla vlastných obyvateľov.

„Všetky vyhlásenia, ktoré vydali predstavitelia nacionalistického režimu v Kyjeve o raketovom útoku, ktorý údajne spáchalo 8. apríla na železničnú stanicu v Kramatorsku Rusko, sú provokáciou a klamstvom,“ uviedol ruský rezort obrany s tým, že ruská armáda neplánovala 8. apríla žiadne ostreľovanie Kramatorska.

Podľa ministerstva typ rakiet, ktoré dopadli na stanicu, používa iba ukrajinská armáda. „Zdôrazňujeme, že taktické rakety Točka-U, ktorej fragmenty sa našli v blízkosti železničnej stanice v Kramatorsku,... používajú iba ukrajinské sily,“ dodalo ruské ministerstvo obrany.

Fotografie fragmentov rakety, ktorá dopadla na stanicu v Kramatorsku, boli zverejnené i na sociálnych sieťach. Na rakete je možné vidieť nápis „za naše deti“.

Železničná stanica v Kramatorsku sa používa na evakuáciu obyvateľov do bezpečnejších častí Ukrajiny. Podľa tamojšieho starostu Oleksandra Hončarenka sa preto v čase útoku na stanici nachádzalo až 4000 ľudí, pričom väčšinu z nich tvorili ženy, deti a starší ľudia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite