Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA pripravuje ďaľšie sankcie na Rusko a Ukrajine pošle drony a protitankové strely

.tasr .svet

Spojené štáty podľa nej budú ďalší balík sankcií voči režimu Vladimira Putina koordinovať s európskymi partnermi aj s ďalšími krajinami skupiny G7.

USA pripravuje ďaľšie sankcie na Rusko a Ukrajine pošle drony a protitankové strely AP Photo/Susan Walsh

americká vláda pripravuje nový balík sankcií voči Moskve, v rámci ktorého zakáže "všetky nové investície" v Rusku. Okrem toho pritvrdí existujúce reštrikcie voči ruským bankám a štátnym podnikom a rozšíri zoznam sankcionovaných ruských vládnych činiteľov a ich rodinných príslušníkov.

Oznámila to utorok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovala agentúra DPA. Podrobnejšie informácie o nových sankciách, ktoré sú reakciou na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine, Washington zverejní v priebehu stredy.

"Tieto opatrenia oslabia kľúčové nástroje ruskej štátnej moci a spôsobia Rusku akútnu a okamžitú ekonomickú ujmu; vyvodia tiež zodpovednosť voči ruskej kleptokracii, ktorá financuje a podporuje Putinovu vojnu," vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu.

Šéfka britskej diplomacie Liz Trussová počas utorkovej návštevy vo Varšave uviedla, že už doterajšie sankcie Západu vracajú ruskú ekonomiku späť do čias Sovietskeho zväzu. Zdôraznila však, že je v tomto smere potrebné vyvinúť ešte väčšie úsilie, uvádza agentúra AFP. Británia už podľa Trussovej zmrazila Kremľu prostriedky vo výške 350 miliárd dolárov. To podľa nej znamená, že Rusko má už zablokovaných viac než 60 percent svojich devízových rezerv, čo má skomplikovať financovanie Putinovej vojnovej mašinérie.

USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 100 miliónov dolárov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 100 miliónov dolárov.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá zdôraznila, že navýšenie pomoci prichádza po správach o zverstvách, ktorých sa na Ukrajine dopúšťajú ruské invázne vojská. Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry sa momentálne vyšetruje 5000 podozrení zo spáchania vojnových zločinov, ktorých sa mali v meste Buča a inde na Ukrajine dopustiť ruskí vojaci, uvádza The Guardian.  

„Odsúhlasil som... okamžité čerpanie bezpečnostnej pomoci v hodnote 100 miliónov dolárov, ktorá má Ukrajine zaistiť urgentne potrebné ďalšie protitankové systémy,“ uviedol Blinken vo vyhlásení s tým, že sa tak stalo na pokyn prezidenta Joea Bidena.

Agentúra AP citovala nemenovaného predstaviteľa administratívy prezidenta Joea Bidena, že Ukrajina  dostane protitankové raketové komplety Javelin v hodnote 100 miliónov dolárov. Pôjde o súčasť širšieho balíka pomoci Ukrajine vo výške 13,6 miliardy dolárov, ktorú v reakcii na ruskú inváziu schválil v marci americký Kongres.

Americký minister obrany Lloyd Austin predtým uviedol, že Ukrajine budú urýchlene poskytnuté bojové drony typu Switchblade 300 a 600, uviedla agentúra Reuters. Výkonnejšia verzia tohto stroja Switchblade 600 je pritom vybavená aj protitankovými strelami, schopnými likvidovať tanky a obrnené vozidlá.

Agentúra okrem toho citovala nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy, podľa ktorého Washington dodáva Kyjevu aj ochranné, život zachraňujúce vybavenie pre prípad, že by Putin na Ukrajine nasadil chemické alebo biologické zbrane. Časť takýchto prostriedkov už ukrajinské úrady dostali a ďalšie ešte dostanú, uviedol citovaný zdroj.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite