Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

USA chcú presadiť suspendovanie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva

.tasr .svet

Ako informovala agentúra AFP, Ruská diplomatická misia v Ženeve oznámenie americkej veľvyslankyne bezprostredne nekomentovala .

USA chcú presadiť suspendovanie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva SITA/Alex Micsik/Pool Photo via AP

spojené štáty sa chcú pokúsiť o suspendovanie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva. V pondelok o tom informovala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. 

„Nemôžeme dovoliť členskému štátu, ktorý podkopáva všetky princípy, ktoré si ctíme, aby sa zúčastňoval na práci v Rade OSN pre ľudské práva,“ napísala veľvyslankyňa na Twitteri v súvislosti s množiacimi sa podozreniami, že ruské jednotky sa na Ukrajine zrejme dopustili činov, ktoré by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny.

Thomasová-Greenfieldová narážala na víkendové správy o násilnostiach spáchaných voči civilistom v meste Buča v Kyjevskej oblasti, ktoré ukrajinské jednotky zistili, keď túto lokalitu obsadili po ústupe ruských síl.

Správy o telách desiatok civilistov na uliciach mesta alebo v masových hroboch vyvolali vo svete vlnu rozhorčenia a odsúdenia voči Rusku. Veľvyslankyňa USA sa súčasne obrátila na 140 krajín, ktoré už hlasovali za odsúdenie ruskej invázie na Ukrajinu: „Zábery z Buče a devastácie na celej Ukrajine nás teraz nútia prejsť od slov k činom“.

Akékoľvek rozhodnutie o suspendovaní Ruska si vyžaduje rozhodnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, dodala AFP.  Jeho hovorkyňa Paulina Kubiaková v pondelok uviedla, že zatiaľ nebola doručená žiadna žiadosť týkajúca sa prípadného suspendovania Ruska. V 47-člennej Rade OSN pre ľudské práva, ktorá sídli v Ženeve, v súčasnosti zasadajú Rusko a ďalší štyria stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN: Británia, Čína, Francúzsko i Spojené štáty.

USA boli za člena tohto grémia zvolené vlani v októbri, keď v ňom pred tým 3,5 roka nepracovali, čo súviselo s rozhodnutím vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa. Rada OSN pre ľudské práva bola zriadená rezolúciou Valného zhromaždenia OSN z 15. marca 2006 ako jeden z jeho pomocných orgánov a nahradila Komisiu OSN pre ľudské práva, kritizovanú za slabú reakciu na zlý stav dodržiavania ľudských práv v niektorých štátoch.

Čoskoro sa však aj Rada OSN pre ľudské práva stala terčom rovnako motivovanej kritiky. Práve pre absenciu zásadných reforiem z nej Spojené štáty v júni roku 2018 vystúpili. USA vtedy kritizovali členstvo takých krajín ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv. Deklarovali tiež, že rada je „chronicky zaujatá voči Izraelu“.

Rada sídli v Ženeve a pozostáva zo 47 členov, ktorých vyberá 193 členských štátov OSN.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite