Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po masakre v Buči EÚ vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou

.tasr .svet

Európska únia vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou, ktorého úlohou bude zhromažďovať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti, ku ktorým došlo počas ruskej invázie.

Po masakre v Buči EÚ vytvorí spoločný vyšetrovací tím s Ukrajinou Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP

v pondelok poobede to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informuje spravodajca TASR.

Šéfka exekutívy EÚ spresnila, že so Zelenským hovorila o „strašných vraždách“, ktoré boli odhalené v meste Buča a v iných lokalitách, z ktorých sa nedávno stiahli ruské jednotky.  

„Vyjadrila som mu úprimnú sústrasť a uistila som ho o plnej podpore Európskej komisie v týchto hrozných časoch. Otrasné zábery nemôžu a ani nezostanú bez odpovede. Páchatelia týchto ohavných zločinov nesmú zostať nepotrestaní,“ uviedla vo vyhlásení Von der Leyenová.

Podľa jej slov sa EK s ukrajinskou vládou dohodli na úzkej koordinácii krokov. Výsledkom bude vytvorenie  spoločného vyšetrovacieho tímu s Ukrajinou, ktorý má zbierať dôkazy a vyšetrovať vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

EÚ je pripravená posilniť toto úsilie vyslaním vyšetrovacích tímov do terénu na podporu ukrajinskej prokuratúry. Pripravené pomôcť sú aj Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) a Policajný úrad EÚ (Europol).

Von der Leyenová vysvetlila, že je potrebná "globálna reakcia" na vyšetrenie takýchto zločinov a dodala, že už prebiehajú rozhovory medzi Eurojustom a Medzinárodným trestným súdom so sídlom v Haagu s cieľom spojiť sily a stať sa súčasťou spoločného vyšetrovacieho tímu. Lebo len koordinovaný prístup ukrajinských orgánov, EÚ, jej členských štátov a agentúr a Medzinárodného trestného súdu umožní zhromažďovanie, analýzu a spracovanie dôkazov čo najúplnejším a najefektívnejším spôsobom.

„Poverila som eurokomisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby nadviazal kontakt s ukrajinským generálnym prokurátorom. Komisia poskytne všetku potrebnú technickú a finančnú podporu všetkým vyšetrovaniam pod vedením EÚ,“ uviedla Von der Leyenová.

Hovorca EK Eric Mamer v tejto súvislosti uviedol, že najskôr je potrebné podpísať politickú dohodu s Kyjevom, čo bude úloha pre komisára Reyndersa a ukrajinského generálneho prokurátora.  

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite