Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídra ruskej opozície Navaľného odsúdili na deväť rokov za podvod a pohŕdanie súdom

.sita .tasr .svet

Navaľnyj si trest odpyká v trestaneckej kolónii s najvyšším stupňom stráženia. Sudkyňa Margarita Kotovová okrem toho udelila v utorok lídrovi ruskej opozície i pokutu vo výške 1,2 milióna rubľov (8285 eur).

Lídra ruskej opozície Navaľného odsúdili na deväť rokov za podvod a pohŕdanie súdom AP Photo, File

agentúra AFP upozorňuje na to, že okamžite po vynesení rozsudku nebola jasné, či si ruský opozičný politike tento trest odpyká súbežne s 2,5-ročným trestom vyneseným v kauze Yves Rocher. Tento trest si Navaľnyj odpykáva v trestaneckej kolónii už od februára 2021.

Ruská prokuratúra pre Navaľného pôvodne žiadala 13 rokov väzenia v zariadení s najvyšším stupňom stráženia. Tento trest mal zahŕňať aj 2,5-ročný trest, ktorý si Navaľnyj aktuálne odpykáva.

Utorkové zasadanie súdu sa konalo priamo v nápravnovýchovnom tábore č. 2 v meste Pokrov, kde si politik odpykáva väzenský trest vynesený v kauze údajnej sprenevery Yves Rocher.

Alexej Navaľnyj bol obžalovaný z toho, že spreneveril milióny dolárov z príspevkov od darcov určených na podporu svojich politických organizácií. Prípadom z pohŕdania súdom zase súvisel z obvineniami, že Navaľnyj sa neúctivo správal k sudkyni Vere Akimovovej, ktorá s ním viedla proces v kauze údajného ohovárania jedného veterána druhej svetovej vojny.

Navaľnyj, jeden z najhlasnejších kritikov Kremľa, si v trestaneckej kolónii Pokrov už viac ako rok odpykáva dvaapolročný trest za porušenie podmienečného prepustenia. Toho sa podľa úradov dopustil pobytom v Nemecku, kde sa v roku 2020 liečil z otravy nervovoparalytickou látkou. Z otravy viní Kremeľ, ktorý to popiera.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite