Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajina ONLINE: Ruské bombardovanie zabilo civilistov v Doneckej a Chersonskej oblasti

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruské bombardovanie zabilo civilistov v Doneckej a Chersonskej oblasti Donetsk Oblast Governor Vadym Filashkin/Telegram

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Pri Sevastopoli do mora spadlo ruské lietadlo
  • Viac ako 10-tisíc domácností v okupovanej Doneckej oblasti zostáva bez elektriny
  • Kyjev predpokladá, že na jeho územie budú chcieť preniknúť ruskí sabotéri
  • Ukrajinská armáda v noci zostrelila 26 ruských dronov
  • Ruská strana stratila už takmer 440-tisíc vojakov

19:00 Ruské bombardovanie zabilo civilistov v Doneckej a Chersonskej oblasti

Dvaja ukrajinskí civilisti prišli o život pri štvrtkovom ruskom bombardovaní Doneckej a Chersonskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

V meste Mykolajivka v Doneckej oblasti, na ktoré Rusi zaútočili riadenými bombami, zomrela jedna civilista, uviedol gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Dodal, že bombardovanie poškodilo najmenej jedenásť viacposchodových budov a jedenásť rodinných domov.

V meste Cherson Rusi podľa gubernátora Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina zasiahli taxík, pričom zomrel jeho vodič a zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu, utrpel 36-ročný muž a 39-ročná žena.

18:10 Pri Sevastopoli do mora spadlo ruské lietadlo

Pri meste Sevastopoľ na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym sa do mora zrútilo ruské lietadlo. Oznámil to vo štvrtok Moskvou dosadený gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev, podľa ktorého sa pilot katapultoval. Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla. „Ruskí vojaci zostrelili svoje vlastné lietadlo v Sevastopoli - štartovalo z letiska Belbek," uviedol jeden telegramový kanál. Informuje o tom web Ukrajinská pravda a dodáva, že podľa nepotvrdených správ Rusi nad Sevastopoľom zostrelili vlastnú stíhačku Su-27.

14:48 Viac ako 10-tisíc domácností v okupovanej Doneckej oblasti zostáva bez elektriny

Viac ako 10-tisíc domácností v Rusmi okupovanej časti Doneckej oblasti zostáva celé týždne bez elektriny. Uviedlo to v stredu ukrajinské Centrum národného odporu, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

„Pre vojnu mnohí energetici opustili dočasne okupované územia, takže Rusi nedokážu opraviť zničenú infraštruktúru,“ uviedlo Centrum národného odporu. Situácia v oblasti dodávok elektrickej energie je podľa neho najzložitejšia v meste Horlivka a v niektorých štvrtiach mesta Doneck.

SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

13:30 Kyjev predpokladá, že na jeho územie budú chcieť preniknúť ruskí sabotéri

Sériu krokov na zaistenie bezpečnosti ukrajinského hlavného mesta schválila Rady obrany Kyjeva pre možnosť zvýšeného počtu ruských raketových útokov na civilné ciele. Okrem toho šéf vojenskej administratívy Kyjeva Serhij Popko povedal, že ruské sabotážne a prieskumné skupiny sa môžu pokúsiť preniknúť do mesta. Informuje o to web Ukrajinská pravda.

„Žiadam obyvateľov Kyjeva, aby zachovali pokoj a neprepadávali panike. Vykonávame preventívne opatrenia, aby sme zabezpečili dobrú ochranu Kyjeva a jeho obyvateľov. Dodržiavajte bezpečnostné pravidlá a neignorujte varovania pred leteckými náletmi,“ dodal Popko.

10:45 Ukrajinská armáda v noci zostrelila 26 ruských dronov

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Od spustenia invázie na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi podniká Rusko pravidelné nočné útoky na ukrajinské územie. V uplynulých týždňoch ich Moskva v reakcii na ostreľovanie ruských pohraničných regiónov zintenzívnila, pričom cielila na kľúčovú infraštruktúru vrátane elektrárni, píše AFP.

Ruské útoky si v stredu vyžiadali tri obete na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby urýchlili dodávky stíhačiek a systémov protivzdušnej obrany potrebných na posilnenie obranných spôsobilostí ukrajinskej armády.

9:00 Ruská strana stratila už takmer 440-tisíc vojakov

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 6 914 tankov, 13 237 bojových obrnených vozidiel, 14 595 vozidiel a palivových nádrží, 10 963 delostreleckých systémov, 1 021 odpaľovacích raketových systémov, 729 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 8 600 dronov, 2 017 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 800 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite