Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Pre ukrajinskú armádu schválila Únia ďalšiu pomoc v hodnote päť miliárd eur​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Pre ukrajinskú armádu schválila Únia ďalšiu pomoc v hodnote päť miliárd eur​ SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Vyšetrovateľ v Charkove, 18. 3. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili štyroch ľudí
  • Ukrajinská vláda na nákup útočných dronov vyčlenila ďalších 128 miliónov dolárov
  • Kyjev odmieta ruské tvrdenie o zabití stoviek ukrajinských vojakov vákuovou bombou
  • Protikremeľskí bojovníci obsadili ďalšiu dedinu na ruskom území

20:00 Pre ukrajinskú armádu schválila Únia ďalšiu pomoc v hodnote päť miliárd eur

Rada Európskej únie schválila zvýšenie podpory ukrajinským ozbrojeným silám o päť miliárd eur. Európska únia tieto peniaze použije na nákup smrtiaceho aj nesmrtiaceho vojenského vybavenia ale aj na výcvik vojakov, uviedla Rada vo vyhlásení. Informuje o tom web Sky News.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Naďalej budeme podporovať Ukrajinu, aby sa bránila pred agresívnou ruskou vojnou tak dlho, ako to bude potrebné," uviedol šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Najnovšia pomoc, ktorú schválili pondelok, znamená, že pomoc ukrajinskej armáde zo strany Európskej únie v rokoch 2021 až 2027 bude v objeme 17 miliárd eur.

17:40 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zranili štyroch ľudí

Štyroch ľudí v pondelok zranili ruské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Poškodené boli aj obytné budovy, autá, čerpacie stanice a autoservis. Ako informuje spravodajský web Ukrajinská pravda, oznámila to na Facebooku polícia Chersonskej oblasti.

„Ruskí agresori opäť zaútočili na civilnú infraštruktúru v okresoch Beryslav a Cherson paľbou z delostrelectva a mínometov, nasadením tankov, lietadiel a dronov. V dôsledku útokov boli zranení štyria ľudia vrátane troch policajtov," konštatovala polícia.

16:45 Ukrajinská vláda na nákup útočných dronov vyčlenila ďalších 128 miliónov dolárov

Ukrajinská vláda vyčleňuje ďalších približne 128 miliónov dolárov na nákup útočných bezpilotných lietadiel pre armádu. Ako informuje web Kyiv Independent, oznámila to v pondelok ukrajinská ministerka hospodárstva Julija Svyrydenková. Tieto financie pochádzajú z rezervného fondu štátneho rozpočtu, uviedla ministerka.

„Celkovo už boli uzavreté dohody s výrobcami dronov v hodnote približne 769 miliónov dolárov a pripravujú sa zmluvy v celkovej hodnote 359 miliónov dolárov," konštatovala Svyrydenková.

11:00 ISW: Rusko sa rozhodlo chrániť svoju Čiernomorskú flotilu

Ruské ministerstvo obrany podľa amerického Inštitútu pre štúdiu vojny (ISW) dalo najavo zámer chrániť svoju Čiernomorskú flotilu pred ukrajinskými útokmi. ISW poukazuje na to, že ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil velenie Čiernomorskej flotily v okupovanom Sevastopoli. Šojgu prikázal, aby Čiernomorská flotila nainštalovala ďalšie zbrane, vrátane veľkokalibrových systémov a guľometov, konštatuje ISW. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Podľa komunikačného centra ukrajinskej armády k začiatku februára tohto roka údery ukrajinských síl zničili približne tretinu vojnových lodí ruskej Čiernomorskej flotily, vrátane 24 lodí a jednej ponorky. Ukrajinské údery tým prinútili Čiernomorskú flotilu premiestniť väčšinu svojich námorných prostriedkov z hlavnej základne v Sevastopoli na okupovanom Kryme do ruského Novorossijska a iných menších prístavov.

10:40 Ukrajina v noci zneškodnila 17 z 22 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila 17 z 22 dronov, ktorými v noci na pondelok zaútočili ruské sily. Oznámila to ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Útok spôsobil požiar obytnej budovy v meste Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Záchranným zložkám sa budovu podarilo evakuovať, zranenia neboli hlásené, uviedli miestni predstavitelia.

V Kirovohradskej oblasti útoky poškodili súkromné priemyselné zariadenia a neďaleké obytné budovy, napísal tamojší gubernátor Andrij Rajkovyč na platforme Telegram.                 

Ruské sily v noci vypálili na Ukrajinu aj sedem rakiet, informovali ukrajinské vzdušné sily. Raketový útok poškodil v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny hasičskú stanicu, zranenia utrpela jedna osoba, dodala pohotovostná služba.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite