Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi pri dedine Očeretyne v Doneckej oblasti používajú aj chemické zbrane

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi pri dedine Očeretyne v Doneckej oblasti používajú aj chemické zbrane SITA/Mayor of Odesa Hennadii Trukhanov via AP Odesa, 23. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Väčšina amerických zbraní pripravených na pomoc Ukrajine je už v Nemecku a Poľsku
  • Litva dodala Ukrajine obrnené transportéry M577
  • Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu
  • Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených

20:10 Rusi pri dedine Očeretyne v Doneckej oblasti používajú aj chemické zbrane

Ruská armáda v snahe dobyť dedinu Očeretyne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny nasadzuje aj chemické zbrane. Uviedol to v utorok na komunikačnej platforme Telegram hovorca ukrajinskej skupiny síl Chortycia Nazar Vološyn. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa Vološyna ruskí vojaci na útoky na ukrajinské pozície používajú „celý arzenál dostupných zbraní... vrátane chemických jedov", pričom dodal, že situácia je „ťažká".

Dedina Očeretyne leží približne 50 kilometrov južne od ukrajinského mesta Časiv Jar, ktoré je v súčasnosti epicentrom ruských útokov v snahe Moskvy zabrať ďalšie územie v Doneckej oblasti.

17:10 Väčšina amerických zbraní pripravených na pomoc Ukrajine je už v Nemecku a Poľsku

Väčšina zbraní, ktoré sa Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjivu v rámci nového balíka podpory, sa nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku. To urýchli tempo dodávok na Ukrajinu po schválení zákona. Uviedol to portál CNN s odvolaním sa na americký zdroj oboznámený s procesom zásobovania Ukrajiny vojenskou pomocou. Dodal, že jednou z prvých dodávaných položiek budú delostrelecké granáty. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

16:55 Litva dodala Ukrajine obrnené transportéry M577

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Litovský rezort obrany vo vyhlásení nešpecifikoval, koľko transportérov M577 ukrajinskej armáde poskytol.        

11:50 ISW: Rusko sa útokmi a informačnými operáciami snaží prinútiť Ukrajincov, aby utiekli z Charkova

Rusko zintenzívnilo útoky a informačné operácie proti Ukrajincom v meste Charkov. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je to snaha Moskvy presvedčiť Ukrajincov, aby z mesta utiekli, a tak interne vysídliť milióny ľudí. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Rusi využívajú obmedzené kapacity Ukrajiny v protivzdušnej obrane a zvýšené napätie na Ukrajine, kým čaká vojenskú pomoc od Spojených štátov. Kremeľskí propagandisti tiež ťažia z obáv z hroziacej ruskej ofenzívy na Charkov a vykonávajú koordinovanú informačnú operáciu s cieľom vyvolať paniku medzi Ukrajincami.

Analytici ISW odhadujú, že pravdepodobnosť úspešnej ruskej pozemnej ofenzívy na Charkov je veľmi nízka, ak by Ukrajina rýchlo získala pomoc z USA.

Ukrajinskí predstavitelia už diskutovali o možnosti ruskej pozemnej ofenzíve na Charkov v lete. Inštitút však naďalej konštatuje, že Rusi nemajú dostatočné sily na to, aby mesto obsadili, za predpokladu, že ukrajinská armáda je dobre zásobovaná.

8:10 Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámi v utorok na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení, o ktorom TASR píše na základe agentúr DPA a Reuters.

Sunak dodal, že tento balík pomôže zabezpečiť Kyjevu všetko potrebné na boj s Ruskom. Vyčlenené financie sa majú využiť napríklad na nákup munície, protivzdušnej obrany a dronov vyrobených v Spojenom kráľovstve.

SITA/Toby Melville/Pool Photo via AP

Predseda britskej vlády zároveň varoval pred hrozbou ďalšieho postupu zo strany Moskvy. „Obrana Ukrajiny pred brutálnymi ambíciami Ruska je životne dôležitá pre našu bezpečnosť a pre celú Európu. Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach,“ vyhlásil Sunak.

Európske krajiny ubezpečil, že Británia chce zohrávať svoju úlohu na čele európskej bezpečnosti a bude stáť po boku spojencov v NATO.

7:40 Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených

Ruské dronové útoky v noci na utorok zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Niekoľko obytných budov v meste ostalo poškodených a zachvátil ich požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sieti Telegram. Poškodených bolo najmenej 14 bytov, spresnila tamojšia samospráva.

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili zasa všetky drony, ktoré Moskva vypustila na Kyjev, uviedol na Telegrame šéf vojenskej správy hlavného mesta Serhij Popko. Dodal, že po útoku nehlásia žiadne škody ani zranenia.

Nad južnou Mykolajivskou oblasťou boli zničené štyri drony vypustené Ruskom, informovalo ukrajinské námorníctvo. Úplný rozsah útokov na Ukrajinu nie je bezprostredne známy.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite