Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusko zaútočilo na čiernomorský prístav Pivdennyj, potvrdil Zelenskyj​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusko zaútočilo na čiernomorský prístav Pivdennyj, potvrdil Zelenskyj​ SITA/Ukrainian Emergency Service via AP Photo Záchranári odnášajú zraneného človeka po ruskom útoku na juhu Ukrajiny, 19. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Počet obetí ruského útoku na Dnepropetrovskú oblasť stúpol na deväť
  • Zelenskyj navštívil Doneckú oblasť
  • Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra
  • Údery na krymské letisko zasiahli štyri ruské raketové systémy S-400
  • Ruská Čiernomorská flotila výrazne obmedzila svoju činnosť a ukrýva sa v Novorossijsku

19:50 Rusko zaútočilo na čiernomorský prístav Pivdennyj, potvrdil Zelenskyj

Ruské sily zaútočili v piatok popoludní na čiernomorský prístav Pivdennyj na juhu Ukrajiny. Raketami zasiahli prístavné zariadenia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli to potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Dnes ráno boli naše mestá Dnipro, Kryvyj Rih a Synelnykove zasiahnuté ruskými raketovými útokmi. V Dnipre bola zničená obyčajná obytná budova a ľudia zostali uväznení pod troskami. Poškodená bola železničná a autobusová stanica... Toto je len jedno ráno v jednom meste, napriek tomu ruskí teroristi útočia na našu krajinu denne a každú noc v rôznych mestách a komunitách,“ uviedol Zelenskyj.

Dodal, že mestá ako Charkiv, Odesa, Sumy, Černihiv, Mykolajiv, Cherson či Dnipro „nemajú spoľahlivú obranu proti ruským teroristom“. „Práve v čase, keď som sa pripravoval na tento rozhovor, zasiahli námorný prístav Pivdennyj. Niekoľko rakiet zasiahlo prístavné zariadenia, a to nielen ukrajinské, ale aj singapurské,“ dodal ukrajinský líder.

Vojenská správa Odeskej oblasti predtým informovala, že ruské sily zaútočili v piatok popoludní raketami na Odeskú oblasť a spôsobili škody na prístavnej infraštruktúre.

14:35 Počet obetí ruského útoku na Dnepropetrovskú oblasť stúpol na deväť

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Obete hlásia v meste Dnipro i v Synelnykovskom rajóne juhovýchodne od tohto mesta. Úrady pôvodne hlásili osem obetí, jedno dieťa však neskôr zraneniam podľahlo v nemocnici. Počet obetí sa ešte môže zvýšiť, dodali úrady.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý opakovane žiadal spojencov o posilnenie protivzdušnej obrany, uviedol, že Rusko musí za útok niesť zodpovednosť.

14:00 Ukrajinský prezident navštívil Doneckú oblasť

Zelenskyj o tom informoval na sociálnej sieti.

12:30 Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu na šiestich frontoch

Ruské okupačné sily počas uplynulého dňa útočili na ukrajinské pozície na šiestich frontoch, pričom najviac útokov podnikli na bachmutskom, avdijivskom a novopavlivskom fronte. Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov. Uviedol to v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb, informuje web Ukrajinská pravda.

Na bachmutskom fronte Ukrajinci odrazili 25 ruských útokov. Na fronte pri Novopavlivke sa Rusi za podpory letectva o prielom pokúsili 20-krát. Šestnásť nepriateľských útokov Ukrajinci odrazili na fronte pri Avdijivke, štyri na lymanskom fronte a štyri na fronte pri Orichive.

Na chersonskom fronte ruská armáda pokračovala v snahe o vytlačenie Ukrajincov z ich premostia na východnom brehu rieky Dnipro a podnikla 11 útokov, ktoré však boli neúspešné, konštatoval ukrajinský generálny štáb.

9:30 Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Protilietadlové raketové jednotky vzdušných síl v spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozviedkou prvýkrát zničili strategický bombardér Tu-22M3, nositeľa striel Ch-22, ktoré ruskí teroristi používajú pri útočení na ukrajinské mestá,“ uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram.

Viac sa dočítate na tomto odkaze, kde nájdete aj krátke vyjadrenie redaktora Eugena Kordu.

9:10 Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť si vyžiadal tri obete

Traja ľudia zahynuli a ďalších 20 utrpelo zranenia pri nočnom útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Uviedli to v piatok ukrajinskí predstavitelia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„V meste Dnipro horí päťposchodová budova. Je čiastočne zničená. Pod troskami sa môžu nachádzať ľudia,“ napísal gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak na platforme Telegram. Spresnil, že boli zničené dve horné poschodia budovy v centre mesta.

Predseda Dnepropetrovskej regionálnej rady Mykola Lukašuk uviedol, že pri útoku zahynuli dvaja ľudia a 15 osôb utrpelo zranenia. Ďalšiu obeť a dvoch zranených vrátane 14-ročného dievčaťa hlásili úrady po útoku na Synelnykovský rajón.          

Pri útoku na infraštruktúrne zariadenie v meste Kryvyj Rih západne od Dnepra utrpeli zranenia dvaja muži a žena, informoval vysokopostavený predstaviteľ miestnej vojenskej správy Olexandr Vilkul.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite