Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Špeciálne sily zničili ruský raketový systém Buk-M1

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Špeciálne sily zničili ruský raketový systém Buk-M1 SITA/AP Photo/Francisco Seco

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Najmenej 7 ľudí zahynulo pri útokoch na oboch stranách frontovej línie
  • Špeciálne sily zničili ruský raketový systém Buk-M1
  • Muži vo veku 18 až 60 rokov nebudú môcť dostať pas v zahraničí
  • Rusko stratilo ďalších viac ako tisíc vojakov

16:30 Najmenej 7 ľudí zahynulo pri útokoch na oboch stranách frontovej línie

Ukrajinské a ruské sily proti sebe vo štvrtok na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

V dôsledku údajného ukrajinského dronového útoku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynuli dvaja ľudia. Ďalší dvaja zomreli pri ukrajinskom delostreleckom útoku v Chersonskej oblasti, oznámili miestni predstavitelia dosadení Ruskom.

Obe oblasti Rusko koncom roka 2022 anektovalo, hoci ich celé územie neovládalo a jeho sily stále bojujú, aby získali nad nimi úplnú kontrolu.

„V dôsledku útoku na civilné auto zahynul muž a žena. Ich štyri deti osireli,“ uviedol Ruskom vymenovaný gubernátor okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. Dodal, že o deti bude postarané a bude im poskytnutá psychologická pomoc.

Ruskom dosadený gubernátor Chersonskej oblasti Vladimir Saldo v samostatnom vyhlásení uviedol, že ďalší dvaja ľudia zomreli pri ukrajinskom ostreľovaní obce Dnipriany.

V Záporožskej a Chersonskej oblasti prebiehali intenzívne boje v roku 2022 i v vlani v lete, keď Ukrajina spustila protiofenzívu, ktorá však v Záporožskej oblasti nenaplnila očakávania. Ťarcha bojov sa odvtedy presunula predovšetkým do východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorú Rusko taktiež vyhlásilo za súčasť svojho územia.

Ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin vo štvrtok informoval o dvoch zabitých pri ostreľovaní v obci Udačne a jednom mŕtvom v dôsledku ostreľovania dediny Kurachivka. „Konečné dôsledky týchto ostreľovaní ešte neboli stanovené,“ uviedol Filaškin.

Podľa agentúry AFP Rusko v súčasnosti vyvíja v Doneckej oblasti väčší tlak v súvislosti s blížiacimi sa oslavami 9. mája a výročím víťazstva Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne.

12:20 Špeciálne sily zničili ruský raketový systém Buk-M1

Ukrajinskí vojaci zničili ruský protilietadlový raketový systém Buk-M1 na jednom z najhorúcejších frontov.Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje štvrtkovú správu tlačovej služby ukrajinských špeciálnych síl.

Počas prieskumných operácií na jednom z najhorúcejších frontov spozorovali operátori 3. samostatného pluku síl pre špeciálne operácie ruský Buk-M1, ktorý sa pripravoval na odpálenie rakiet. „Naši operátori odoslali súradnice raketovej a delostreleckej jednotke. Systém Buk-M1 nestihol vystreliť ani jednu raketu, pretože ho ihneď zničili," dodali ukrajinské špeciálne sily.

7:50 Rusko stratilo ďalších viac ako tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa Rusko na Ukrajine podľa Kyjiva stratilo 1 040 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 462 980, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 13 tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty, 28 delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 255 tankov, 13 942 obrnených bojových vozidiel pechoty, 11 836 delostreleckých systémov a 1 049 raketometov.

7:40 Muži vo veku 18 až 60 rokov nebudú môcť dostať pas v zahraničí

Ukrajinská vláda zakázala vydávanie občianskych preukazov a cestovných pasov mužom vo veku 18 až 60 rokov, ktorí sú v zahraničí. Odteraz budú môcť tieto doklady získať len od Štátnej migračnej služby na území Ukrajiny. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlášku vlády.

Zákaz vydávania pasov v zahraničí sa netýka tých ukrajinských mužov vo veku 18 až 60 rokov, ktorí majú právo vycestovať za hranice aj počas výnimočného stavu. Poskytovanie konzulárnych služieb zo strany ukrajinského ministerstva zahraničných vecí sa nemení.

SITA/AP Photo/Francisco Seco

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite