Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom útoku na Mykolajiv utrpelo zranenia najmenej osem civilistov​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Pri ruskom útoku na Mykolajiv utrpelo zranenia najmenej osem civilistov​ SITA/AP Photo/Andrii Marienko Charkov, 27. 3 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Zelenskyj si pozrel nové obranné línie v Sumskej oblasti a žiadal dodanie F-16
  • Po útoku na Charkov zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 bolo zranených
  • Svetová banka poskytne Kyjevu rozvojový úver 1,5 miliardy dolárov
  • Ukrajina zostrelila desať ruských bezpilotných lietadiel

20:00 Pri ruskom útoku na Mykolajiv utrpelo zranenia najmenej osem civilistov

Najmenej osem civilistov utrpelo zranenia po tom, ako ruské sily v stredu zaútočili na mesto Mykolajiv, informovali regionálne úrady. Podľa starostu Mykolajiva Oleksandra Senkevyča vznikli menšie škody na štyroch obytných budovách. Podľa predbežných informácií mesto pravdepodobne zasiahla balistická strela, dodal Senkevyč. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Mesto Mykolajiv sa nachádza necelých 60 kilometrov od frontovej línie na juhu Ukrajiny a pravidelne je vystavené útokom ruských síl. Útok dronom na Mykolajiv v noci na pondelok zranil 11 ľudí, z ktorých dvoch hospitalizovali.

18:50 Zelenskyj si pozrel nové obranné línie v Sumskej oblasti a žiadal dodanie F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že navštívil severovýchodnú Sumskú oblasť. Stretol sa s vojakmi zotavujúcimi sa zo zranení a navštívil tam novovybudované obranné línie. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

„Prezrel som si zákopy, podzemné kryty, palebné a veliteľské pozorovacie posty,“ napísal Zelenskyj v príspevku na sociálnych sieťach z návštevy v Sumskej oblasti. „Posilňujeme našu obranu,“ dodal.

Zelenskyj neskôr v stredu zverejnil ďalší príspevok, po ruskom útoku na východoukrajinský Charkov, pri ktorom zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 bolo zranených. Vyzval v ňom spojencov Ukrajiny, aby urýchlili dodávky bojových lietadiel a systémov protivzdušnej obrany. 

17:20 Ruské útoky zabili a zranili v Charkove najmenej 17 ľudí

Pri stredajšom ruskom útoku na východoukrajinské mesto Charkov zahynul najmenej jeden človek a ďalších 16 je zranených, oznámil regionálny gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje na základe agentúry AFP.

„Medzi zranenými sú aj štyri deti. Poškodené boli bytové domy. Počet obetí sa môže zvýšiť,“ dodal Synehubov na sociálnej sieti Telegram. Rusko podľa neho odpálilo na druhé najväčšie ukrajinské mesto riadenú strelu.

Charkovská oblasť hraničí s Ruskom a od začiatku invázie vo februári 2022 je neustále ostreľovaná. Pri nedávnych útokoch tam zostali tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda vypustila v noci na stredu na Ukrajinu 13 dronov. Desať z nich protivzdušná obrana zostrelila nad Charkovskou a susednou Sumskou oblasťou a blízko hlavného mesta Kyjev.

14:05 Rusko stratilo už viac ako 439-tisíc vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva Rusko stratilo 1 030 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 439 190, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 11 tankov, deväť obrnených bojových vozidiel pechoty a 27 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 6 904 tankov, 13 216 obrnených bojových vozidiel pechoty a 10 931 delostreleckých systémov.

13:35 Svetová banka poskytne Kyjevu rozvojový úver 1,5 miliardy dolárov

Ukrajina dostane od Svetovej banky úver 1,5 miliardy dolárov na rozvojové programy. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financií, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Za pôžičku budú ručiť Japonsko a Veľká Británia. Celkovo sa Japonsko zaručí za 984 miliónov dolárov a Spojené kráľovstvo za 516 miliónov dolárov. Ukrajina dostane pôžičku do konca marca.

„Získané finančné prostriedky sa použijú na podporu štátneho rozpočtu Ukrajiny a oživenie ekonomiky, ako aj na financovanie prioritných sociálnych a humanitárnych výdavkov štátneho rozpočtu,“ povedal ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

13:00 Ukrajina zostrelila desať ruských bezpilotných lietadiel

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila desať z trinástich dronov, ktorými Rusko zaútočilo v noci na stredu. „Nepriateľ zaútočil bezpilotnými lietadlami typu Šáhid z ruskej Kurskej oblasti. Desať z nich zostrelili v Charkivskej, Sumskej a Kyjivskej oblasti,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Na odrazení ruského útoku sa podieľali jednotky protilietadlových raketových síl, mobilné palebné skupiny ukrajinského letectva a systémy elektronického boja.

10:30 Pri ruských útokoch v Charkovskej oblasti utrpeli zranenia 4 ľudia

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na východoukrajinskú Charkovskú oblasť, uviedli v stredu miestni predstavitelia. Rusko zase hlásilo zostrelenie ukrajinských rakiet nad svojimi pohraničnými oblasťami, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Charkovská oblasť leží pri hraniciach s Ruskom a od začiatku invázie vo februári 2022 je neustále ostreľovaná. Pri nedávnych útokoch tam zostali tisíce domácností bez dodávok elektrickej energie.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v stredu na sociálnej sieti Telegram oznámil, že pri najnovších delostreleckých a raketových útokoch na tamojšie obce a mestá utrpeli zranenia traja muži a jedna žena, pričom všetci mali vyše 50 rokov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite