Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Údery na krymské letisko zasiahli štyri ruské raketové systémy S-400

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Údery na krymské letisko zasiahli štyri ruské raketové systémy S-400 wikipedia Radar pre systém S-400

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Údery na krymské letisko zasiahli štyri ruské raketové systémy S-400
  • Ruská Čiernomorská flotila výrazne obmedzila svoju činnosť a ukrýva sa v Novorossijsku
  • Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme pri meste Džankoj
  • Rusko útočilo na kritickú infraštruktúru v Ivano-Frankivskej oblasti
  • Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

17:20 Údery na krymské letisko zasiahli štyri ruské raketové systémy S-400

Údery ukrajinskej armády na vojenské letisko v Džankoj na okupovanom Kryme zasiahli štyri ruské raketové systémy zem-vzduch S-400 a ďalšiu techniku. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské vojenské spravodajstvo. Stredajšie údery podľa neho zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

V noci na stredu bolo z letiska Džankoj počuť výbuchy. Partizánske hnutie Ukrajincov a Krymských Tatárov Ateš potom uviedlo, že séria úderov na letisko bola úspešná.

15:00 Od začiatku ruskej invázie pre bojové akcie zomrelo najmenej 543 ukrajinských detí

Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu bol pri bojových akciách zabitých alebo zranených najmenej 1 839 ukrajinských detí. Uviedla to vo štvrtok ukrajinská generálna prokuratúra. Podľa jej údajov najmenej 543 detí prišlo o život a 1 296 utrpelo zranenia rôznej závažnosti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

14:45 Ruská Čiernomorská flotila výrazne obmedzila svoju činnosť a ukrýva sa v Novorossijsku

Po minulomesačnej výmene veliteľa bola ruská Čiernomorská flotila najmenej aktívna v doterajšom priebehu vojny na Ukrajine. V najnovšej aktualizácii o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti poukázali na skutočnosť, že moderné ruské lode, ako napríklad fregata triedy Grigorovič, majú vertikálne odpaľovacie systémy na vystreľovanie riadených striel na námorné a pozemné ciele. Takéto rakety sa dobíjajú v Sevastopoli. Rusko však z Krymu stiahlo väčšinu svojich lodí a ponoriek Čiernomorskej flotily ďalej na východ do Novorossijska.

Fregata triedy GrigorovičwikipediaFregata triedy Grigorovič

V spravodajských službách sa uvádza, že Čiernomorská flotila zostane v Novorossijsku, pretože je to najlepší spôsob, ako sa vyhnúť útoku Ukrajiny z mora.

Britská rozviedka tiež dodala, že infraštruktúra technickej údržby, logistiky a manipulácie so zbraňami v prístave Novorossijsk sa s najväčšou pravdepodobnosťou zlepšila, aby podporila nové podmienky rozmiestnenia lodí ruskej Čiernomorskej flotily na neurčité obdobie.

13:10 Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme pri meste Džankoj

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Útvar ukrajinskej vojenskej tajnej služby uviedol, že ozbrojené sily v stredu podnikli „úspešnú“ operáciu na leteckej základni pri meste Džankoj na severe Krymu a okrem ďalších cieľov poškodili radary a systémy protivzdušnej obrany.

Ukrajina útočila v stredu dronmi a raketami na viacero miest v Rusku aj na Krymskom polostrove. Jedným z cieľov bezpilotných lietadiel bola aj letecká továreň v meste Kazaň na západe Ruska. 

V stredu skoro ráno bolo počuť výbuchy aj na vojenskom letisku neďaleko mesta Džankoj na čiernomorskom Kryme. Podľa počiatočných správ ukrajinských médií tam dopadli dve americké rakety ATACMS. Údajne bol zničený ruský systém protivzdušnej obrany S-400 vrátane radarového a niekoľkých odpaľovacích zariadení. Podľa ukrajinských médií bolo zároveň zabitých či zranených aj niekoľko ruských vojakov.

9:05 Rusko útočilo na kritickú infraštruktúru v Ivano-Frankivskej oblasti

Ruská armáda vo štvrtok útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky drony, ktoré útočili na Ivano-Frankivskú oblasť, napísala Oniščuková na platforme Telegram. Zranenia neboli hlásené, no úlomky bezpilotných lietadiel podľa gubernátorky spôsobili požiare. Záchranné tímy pokračujú v práci. Detaily o škodách bezprostredne neboli k dispozícii.

Ukrajinské vzdušné sily vo štvrtok informovali, že v noci na štvrtok zneškodnili všetkých 13 dronov, ktorými ruské sily útočili na sedem ukrajinských regiónov.

9:00 Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

Záchranári aj vo štvrtok odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

 Na severoukrajinské mesto dopadli v stredu tri ruské rakety. Oficiálny počet mŕtvych stúpol vo štvrtok ráno na 18 a ďalších 77 ľudí vrátane štyroch detí bolo zranených, uviedlo ukrajinské ministerstvo pohotovostných služieb.

SITA/AP Photo/Francisco Seco)Černihiv, 17. 4. 2024

Obyvateľka Černihivu Olha Samojlenková pre AFP povedala, že po dopade a výbuchu prvej rakety sa so svojimi deťmi ukryla na chodbe ich bytového domu. „Naši susedia tam už boli. Začali sme na každého kričať, aby si ľahli na zem. Urobili to. Prišli ešte dve explózie. Potom sme utekali na parkovisko,“ uviedla 33-ročná žena. 

Starosta Olexandr Lomako uviedol, že pri útoku bolo poškodených vyše desať budov. Podľa ďalších predstaviteľov boli poškodené aj desiatky vozidiel a zdravotnícke a vzdelávacie zariadenia.   

Medzi mŕtvymi bola tiež 25-ročná policajtka na zdravotnej dovolenke, keď utrpela niekoľko zranení spôsobených šrapnelmi, oznámilo ministerstvo vnútra. 

7:30 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 910 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 456 960, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o tri tanky, osem obrnených bojových vozidiel pechoty a 13 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 196 tankov,13 835 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 637 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite