Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych SITA/AP Photo/Francisco Seco Černihiv, 17. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Kyjev dronmi zaútočil na ruský radar takmer 600 kilometrov od hraníc
  • Ukrajinské drony zaútočili na továreň na výrobu bombardérov v Tatársku
  • Stoltenberg: Rada NATO – Ukrajina sa zíde v piatok, zúčastní sa aj Zelenskyj
  • Ruský útok na Černihiv si vyžiadal najmenej 14 mŕtvych
  • Charkivu hrozí, že sa bez americkej pomoci stane druhým Aleppom 

9:05 Rusko útočilo na kritickú infraštruktúru v Ivano-Frankivskej oblasti

Ruská armáda vo štvrtok útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky drony, ktoré útočili na Ivano-Frankivskú oblasť, napísala Oniščuková na platforme Telegram. Zranenia neboli hlásené, no úlomky bezpilotných lietadiel podľa gubernátorky spôsobili požiare. Záchranné tímy pokračujú v práci. Detaily o škodách bezprostredne neboli k dispozícii.

Ukrajinské vzdušné sily vo štvrtok informovali, že v noci na štvrtok zneškodnili všetkých 13 dronov, ktorými ruské sily útočili na sedem ukrajinských regiónov.

9:00 Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

Záchranári aj vo štvrtok odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

 Na severoukrajinské mesto dopadli v stredu tri ruské rakety. Oficiálny počet mŕtvych stúpol vo štvrtok ráno na 18 a ďalších 77 ľudí vrátane štyroch detí bolo zranených, uviedlo ukrajinské ministerstvo pohotovostných služieb.

SITA/AP Photo/Francisco Seco)Černihiv, 17. 4. 2024

Prezident Volodymyr Zelenskyj následne, ako už predtým mnohokrát, apeloval na ďalšiu pomoc západných krajín. Americká Snemovňa reprezentantov konečne ohlásila hlasovanie o masívnom balíku vojenskej pomoci, ktorá zahŕňa aj približne 61 miliárd dolárov dlho odkladanej pomoci Kyjevu. Tento krok prezident Joe Biden privítal. 

Obyvateľka Černihivu Olha Samojlenková pre AFP povedala, že po dopade a výbuchu prvej rakety sa so svojimi deťmi ukryla na chodbe ich bytového domu. „Naši susedia tam už boli. Začali sme na každého kričať, aby si ľahli na zem. Urobili to. Prišli ešte dve explózie. Potom sme utekali na parkovisko,“ uviedla 33-ročná žena. 

Starosta Olexandr Lomako uviedol, že pri útoku bolo poškodených vyše desať budov. Podľa ďalších predstaviteľov boli poškodené aj desiatky vozidiel a zdravotnícke a vzdelávacie zariadenia.   

Medzi mŕtvymi bola tiež 25-ročná policajtka na zdravotnej dovolenke, keď utrpela niekoľko zranení spôsobených šrapnelmi, oznámilo ministerstvo vnútra. 

7:30 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 910 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 456 960, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o tri tanky, osem obrnených bojových vozidiel pechoty a 13 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 196 tankov,13 835 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 637 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 17. 4. 2024:

20:15 Rusi sa pokúšajú preniknúť na predmestie mesta Časiv Jar okľukami

Ruská armáda sa pokúša preniknúť na predmestie ukrajinského mesta Časiv Jar v Doneckej oblasti okľukami, ale zatiaľ tieto snahy zlyhali. Povedal to v stredu hovorca ukrajinskej operačnej strategickej skupiny Chortycia podplukovník Nazar Vološyn, informuje web Ukrajinská pravda.

„Okupanti sa mnohokrát pokúšali rôznymi cestami preniknúť na okraj mesta Časiv Jar. Túto snahu ruskej armády naši obrancovia úspešne odrazili,“ povedal Vološyn.

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyj nedávno povedal, že najvyššie ruské vojenské velenie nariadilo svojim jednotkám, aby Časiv Jar obsadili do 9. mája.

19:30 Ukrajinské drony zaútočili na továreň na výrobu bombardérov v Tatársku 

Ukrajinské drony v stredu zaútočili na továreň v ruskej Tatárskej republike, ktorá vyrába bombardéry pre ruskú armádu. Uviedlo to ukrajinské vojenské spravodajstvo, informuje spravodajský web Kyiv Independent.

Momentálne nie sú známe podrobnosti o škodách alebo obetiach, uviedol zdroj z ukrajinského vojenského spravodajstva, ktorý dodal, že závod vyrába letecké bombardéry Tu-22M a Tu-160M.

Tatársko je ruská republika, ktorá sa nachádza približne 700 kilometrov východne od Moskvy a zhruba 1 300 kilometrov od ukrajinských hraníc.

18:05 Kyjev dronmi zaútočil na ruský radar takmer 600 kilometrov od hraníc

Na rádiotechnickú jednotku v ruskej Mordvianskej republike zaútočili v stredu ukrajinské drony. Terčom útoku bol radar 29B6 Kontajner, ktorým je možné monitorovať vzdušný priestor na vzdialenosť 3-tisíc kilometrov do výšky 100 kilometrov. Miesto úderu v Mordviansku je od ukrajinských hraníc vzdialené približne 580 kilometrov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj z obranného spravodajstva Ukrajiny.

Obyvatelia Mordvianska v stredu zhruba o 9:00 hlásili výbuchy prostredníctvom komunikačných aplikácií a na internete zdieľali videozáznamy ukazujúce stĺp dymu na mieste radaru po zásahu dronom. 

17:35 Stoltenberg: Rada NATO – Ukrajina sa zíde v piatok, zúčastní sa aj Zelenskyj 

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg. Zároveň vyzval členské štáty na maximálnu možnú podporu Ukrajiny aj v prípade, že pôjdu pod svoje vnútorné kapacity, informuje spravodajkyňa TASR. Viac sa dočítate na webe .týždňa.

16:45 Holandsko odovzdá Ukrajine tri stíhačky F-16 

Tri holandské stíhačky F-16 v stredu dorazia na rumunskú leteckú základňu, kde sa ukrajinskí piloti a pozemný vojenský personál učia tieto bojové lietadlá používať a udržiavať. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Holandsko je dôležitou súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá chce posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny pomocou stíhačiek F-16.

Očakáva sa, že po spustení školenia dorazia prvé desiatky darovaných stíhačiek F-16 na Ukrajinu už toto leto. Popri Holandsku Ukrajinu podporia aj Spojené štáty americké či Dánsko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky minulý rok dohodu o darovaní stíhačiek označil za prelomovú a dodal, že bojové lietadlá posilnia ukrajinskú protivzdušnú obranu a pomôžu s protiútokom. Americkí úradníci sa neoficiálne vyjadrili, že stíhačky ani s vyškoleným personálom veľa nezmenia, keďže ruské vzdušné sily a obranný systém sú na veľmi dobrej úrovni, píše Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin sa minulý mesiac vyjadril, že darované stíhačky F-16 situáciu neovplyvnia, a že ich ruské sily na bojisku zostrelia. Holandsko Ukrajine prisľúbilo 24 kusov stíhačiek F-16, ktoré budú používané na území Ukrajiny. Prvé z nich majú doraziť v druhej polovici roka spolu so stíhačkami z Dánska.

Dánska vláda minulý týždeň oznámila, že navýši ročný rozpočet určený na podporu Ukrajiny na tri miliardy eur. Rovnakú podporu plánuje poskytnúť aj v roku 2025. 

15:00 Bilancia obetí ruského útoku na Černihiv sa zvýšila už na 14

Stredajší ruský útok na ukrajinské mesto Černihiv neprežilo najmenej 14 ľudí. Viac ako 60 osôb utrpelo zranenia, sú medzi nimi aj dve deti. Oznámila to generálna prokuratúra, informuje spravodajský portál Kyiv Independent

Minimálne 14 ľudí je mŕtvych po ruskom útoku na Černihiv.sita/Ukrainian Emergency Service via AP PhotoMinimálne 14 ľudí je mŕtvych po ruskom útoku na Černihiv.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus priblížil, že zasiahnutá bola oblasť pri centre mesta.

12:15 Ruský útok na Černihiv si vyžiadal najmenej 11 mŕtvych

Ruské sily v stredu ráno zasiahli ukrajinské mesto Černihiv a zabili jedenásť ľudí. Viac ako 50 ďalších utrpelo zranenia, pričom sú medzi nimi aj tri deti, uviedol Oleksij Kuleba z kancelárie prezidenta Volodymyra Zelenského. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Mesto zasiahli tri rakety okolo deviatej ráno. Úradujúci starosta mesta Oleksandr Lomako uviedol, že zasiahnutá bola civilná a sociálna infraštruktúra.

Počet obetí sa môže zvýšiť, keďže pokračuje pátracia a záchranná operácia. Najmenej traja ľudia sú podľa ministra vnútra Ihora Klymenka nezvestní.

„To by sa nestalo, keby Ukrajina dostala dostatok prostriedkov protivzdušnej obrany a keby odhodlanie sveta čeliť ruskému teroru bolo dostatočné,“ vyjadril sa Zelenskyj. „Ukrajinské odhodlanie. Potrebná je dostatočná oddanosť od partnerov a dostatočná podpora, aby to odrážala,“ povedal.

11:00 Armáda tvrdí, že dobytie mesta Časiv Jar uľahčí Rusku útok na ďalšie mestá v Doneckej oblasti

Ak sa Rusom podarí dobyť mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti, budú môcť začať ofenzívu proti ďalším mestám v regióne, ako sú Kosťantynivka, Družkivka, Kramatorsk a Sloviansk. Referuje o tom web Politico s odvolaním sa na Nazara Vološyna, hovorcu operačnej strategickej skupiny síl Chortycia.

„Toto je dominantná výška v regióne a kontrola nad ňou umožní ruským útočníkom, ak ju dosiahnu, výrazne zjednodušiť postup v smere na Kosťantynivku a v smere na Sloviansk a Kramatorsk. Tieto mestá sú poslednou baštou Doneckej oblasti, ktorá je pod kontrolou Ukrajiny,“ povedal Vološyn.

Podotkol, že Kremeľ nariadil svojim silám dobyť Časiv Jar do 9. mája, pretože ruská vojenská propaganda zúfalo potrebuje veľké víťazstvo na bojisku. Povedal tiež, že napriek neustálym útokom je nepravdepodobné, že Rusi dosiahnu svoj cieľ. Zároveň zdôraznil, že Kyjiv potrebuje západné systémy protivzdušnej obrany, stíhačky F-16 a ďalšie zbrane, aby zmenil situáciu na bojisku.

9:30 Od vojenského letiska na Kryme hlásia výbuchy

Z oblasti vojenského letiska v meste Džankoj na okupovanom polostrove Krym hlásia výbuchy. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent, ktorý uvádza, že k Rusku pridružené kanály na platforme Telegram píšu, že sa tak stalo v stredu nadránom.

Moskvou dosadená okupačná vláda na Kryme neskôr oznámila uzatvorenie diaľnice spájajúcej Džankoj s obcou Pobiedne. Diaľnica sa nachádza v oblasti spomenutého letiska, píše médium Krym. Realii.

Letecká základňa ruského námorníctva sa podľa online leteckej databázy nachádza na okraji mesta Džankoj. Je tam nasadený 39. helikoptérový pluk 27. divízie zmiešaného letectva.

9:00 Ruská strana stratila už viac ako 456-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 456 050 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišli Rusi o 710 vojakov, štyri tanky, 18 bojových obrnených vozidiel či 15 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 193 tankov, 13 827 bojových obrnených vozidiel, 15 587 vozidiel a palivových nádrží, 11 624 delostreleckých systémov, 1 046 odpaľovacích raketových systémov, 760 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 279 dronov, 2 093 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 910 kusov špeciálnej techniky.

8:30 Charkivu hrozí, že sa bez americkej pomoci stane druhým Aleppom, tvrdí starosta mesta

Ukrajinskému mestu Charkiv hrozí, že sa stane „druhým Aleppom“, pokiaľ americkí politici nezahlasujú za novú vojenskú pomoc, ktorá by Ukrajine pomohla získať protivzdušnú obranu potrebnú na odrazenie ruských útokov na veľké vzdialenosti. Ako referuje web The Guardian, povedal to charkivský starosta Ihor Terechov.

Podľa neho Rusko zmenilo taktiku a pokúša sa zničiť zásobovanie energiou v meste. Terorizuje pritom 1,3 milióna obyvateľov streľbou do obytných oblastí, pričom ľudia zažívajú niekoľkohodinové neplánované výpadky elektriny. 

Trosky Charkivskej tepelnej elektrárne.sita/AP Photo/Andrii MarienkoTrosky Charkivskej tepelnej elektrárne.

Starosta druhého najväčšieho ukrajinského mesta uviedol, že balík americkej vojenskej pomoci v hodnote 60 miliárd dolárov, ktorý momentálne stagnuje v Kongrese, má pre Ukrajinu „kritický význam“ a vyzval Západ, aby sa preorientoval na dva roky trvajúcu vojnu.

„Potrebujeme túto podporu, aby sme zabránili tomu, že Charkiv bude druhým Aleppom,“ povedal Terechov s poukázaním na sýrske mesto ťažko bombardované ruskými a sýrskymi vládnymi silami na vrchole občianskej vojny v Sýrii pred desiatimi rokmi.

8:00 Ukrajina zvolá Radu NATO-Ukrajina na posilnenie ochrany svojho neba, hovorí Zelenskyj

Ukrajina požiada Organizáciu Severoatlantickej zmluvy (NATO) o zvolanie zasadnutia Rady NATO-Ukrajina s cieľom prediskutovať otázku posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vo vyhlásení k národu to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Líder Ukrajiny poukázal na debaty o tom, ako sa Spojené štáty a ďalší západní spojenci zapojili do odrazenia iránskeho útoku na Izrael raketami a bezpilotnými lietadlami. „Za posledné dva dni sme počuli všeličo. Rôzne konflikty, tu v Európe a na Blízkom východe, rôzne úrovne ohrozenia, iný vzdušný priestor, hoci tam boli bezpilotné lietadlá Šáhid a balistické rakety, povedali, že hrozby eskalácie sú rôzne,“ poznamenal Zelenskyj.

Zdôraznil, že vo všetkých prípadoch rovnako ide o cenné ľudské životy, ktoré musia byť „na rovnakej úrovni chránené pred terorom“. „Ukrajina požiada o zasadnutie Rady NATO-Ukrajina, aby prerokovala ochranu neba, dodávky protivzdušnej obrany, príslušné systémy a rakety,“ uviedol ukrajinský prezident bez toho, aby uviedol ďalšie podrobnosti.

Predtým, po stretnutí štábu najvyššieho velenia, Zelenskyj povedal, že západné mocnosti môžu pomôcť Ukrajine brániť sa proti ruským útokom rovnakým spôsobom, akým pomáhali Izraelu v prípade iránskeho útoku. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite