Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko Vojak neďaleko frontovej línie v Záporoží, 21. 4. 2024

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených
  • V Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže
  • Rusi získali pozície pri Bohdanivke tri kilometre od mesta Časiv Jar
  • Časiv Jar je naďalej pod ukrajinskou kontrolou, no na mesto útočí viac ako 20-tisíc vojakov

11:50 ISW: Rusko sa útokmi a informačnými operáciami snaží prinútiť Ukrajincov, aby utiekli z Charkova

Rusko zintenzívnilo útoky a informačné operácie proti Ukrajincom v meste Charkov. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je to snaha Moskvy presvedčiť Ukrajincov, aby z mesta utiekli, a tak interne vysídliť milióny ľudí. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Rusi využívajú obmedzené kapacity Ukrajiny v protivzdušnej obrane a zvýšené napätie na Ukrajine, kým čaká vojenskú pomoc od Spojených štátov. Kremeľskí propagandisti tiež ťažia z obáv z hroziacej ruskej ofenzívy na Charkov a vykonávajú koordinovanú informačnú operáciu s cieľom vyvolať paniku medzi Ukrajincami.

Analytici ISW odhadujú, že pravdepodobnosť úspešnej ruskej pozemnej ofenzívy na Charkov je veľmi nízka, ak by Ukrajina rýchlo získala pomoc z USA.

Ukrajinskí predstavitelia už diskutovali o možnosti ruskej pozemnej ofenzíve na Charkov v lete. Inštitút však naďalej konštatuje, že Rusi nemajú dostatočné sily na to, aby mesto obsadili, za predpokladu, že ukrajinská armáda je dobre zásobovaná.

8:10 Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu

Britský premiér Rishi Sunak oznámi v utorok na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení, o ktorom TASR píše na základe agentúr DPA a Reuters.

Sunak dodal, že tento balík pomôže zabezpečiť Kyjevu všetko potrebné na boj s Ruskom. Vyčlenené financie sa majú využiť napríklad na nákup munície, protivzdušnej obrany a dronov vyrobených v Spojenom kráľovstve.

SITA/Toby Melville/Pool Photo via AP

Predseda britskej vlády zároveň varoval pred hrozbou ďalšieho postupu zo strany Moskvy. „Obrana Ukrajiny pred brutálnymi ambíciami Ruska je životne dôležitá pre našu bezpečnosť a pre celú Európu. Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach,“ vyhlásil Sunak.

Európske krajiny ubezpečil, že Británia chce zohrávať svoju úlohu na čele európskej bezpečnosti a bude stáť po boku spojencov v NATO.

7:40 Rusko zaútočilo na Odesu i Kyjev, hlásia zranených

Ruské dronové útoky v noci na utorok zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Niekoľko obytných budov v meste ostalo poškodených a zachvátil ich požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper na sieti Telegram. Poškodených bolo najmenej 14 bytov, spresnila tamojšia samospráva.

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili zasa všetky drony, ktoré Moskva vypustila na Kyjev, uviedol na Telegrame šéf vojenskej správy hlavného mesta Serhij Popko. Dodal, že po útoku nehlásia žiadne škody ani zranenia.

Nad južnou Mykolajivskou oblasťou boli zničené štyri drony vypustené Ruskom, informovalo ukrajinské námorníctvo. Úplný rozsah útokov na Ukrajinu nie je bezprostredne známy.

Informácie z predchádzajúceho dňa 22. 4. 2024:

19:35 Na Časiv Jar útočí viac ako 20-tisíc ruských vojakov

Približne 20-tisíc až 25-tisíc ruských vojakov útočí na ukrajinské mesto Časiv Jar v Doneckej oblasti a na dediny v jeho okolí. Povedal to v pondelok pre ukrajinskú televíziu hovorca zoskupenia ukrajinskej armády Chortycia Nazar Vološyn. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Časiv Jar je teraz náš. Situácia v okolí mesta je zložitá, ale mesto je plne pod kontrolou našich obranných síl. V meste nie je žiadna ruská armáda," uviedol hovorca. Dôstojník ukrajinskej národnej gardy Volodymyr Černiak predtým povedal, že ruským silám sa „podarilo získať pozície" pri obci Bohdanivka, ktorá leží tri kilometre severovýchodne od mesta Časiv Jar.

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku, uviedla ukrajinská armáda. Časiv Jar leží zhruba 10 kilometrov západne od Bachmutu.

18:30 V Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na svojho spravodajcu.

Na fotografiách a videách zverejnených na internete vidieť ako sa vrchná časť veže rúca a z jej konštrukcie stúpa sivý dym. Krátko pred zrútením veže gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval, že Rusko zasiahlo „objekt televíznej infraštruktúry“.

„Ľudské obete nie sú. Momentálne dochádza k prerušovaniu televízneho signálu. Preto ešte raz apelujem na občanov: dôverujte len oficiálnym zdrojom informácií,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti Telegram.        

14:15 Rusko hovorí o dobytí obce Novomychajlivka; Ukrajina to nepotvrdzuje

Ruská armáda tvrdí, že jej jednotky prevzali plnú kontrolu nad obcou Novomychajlivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšili taktickú situáciu pozdĺž frontovej línie. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl tieto informácie nekomentoval. V jeho zvodke vydanej v pondelok ráno sa píše, že ukrajinské jednotky „pokračujú v zadržiavaní“ ruskej armády v oblasti Novomychajlivky.

Obec Novomychajlivka sa nachádza asi 12 kilometrov od mesta Marjinka a 20 kilometrov od Vuhledaru. Pred vojnou v tejto obci žilo asi 1500 ľudí.

12:55 Rusi získali pozície pri Bohdanivke tri kilometre od mesta Časiv Jar

Ruské sily pravdepodobne získali pozície v okolí ukrajinskej obce Bohdanivka v Doneckej oblasti tri kilometre severovýchodne od mesta Časiv Jar. Uviedol to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Tvrdenie Moskvy, že Rusi Bohdanivku úplne dobyli, však podľa ISW nie je potvrdené. Podľa analýzy inštitútu neexistuje žiadne vizuálne potvrdenie, že dedina je úplne pod ruskou kontrolou a aj niektoré prokremeľské zdroje hlásili, že ukrajinské sily sa stále držia na severe a severozápade obce. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Okrajové časti mesta Časiv Jar boli pred rokom prakticky zničené, nie sú tam žiadne silné opevnenia,“ povedal dôstojník ukrajinskej Národnej gardy Volodymyr Černiak. „Teraz, keď sa ruskej armáde podarilo získať pozíciu v oblasti Bohdanivky, presunuli tam všetky možné zdroje a dobre sa zakopali," dodal.

Mesto Časiv Jar leží zhruba desať kilometrov západne od Bachmutu. Rusko považuje Časiv Jar za rozhodujúci míľnik pre ďalší postup smerom k mestám Kramatorsk a Sloviansk, uviedla ukrajinská armáda. V meste Časiv Jar podľa miestnych úradov zostalo už len približne 800 ľudí.

8:40 Všetky sľúbené stíhačky F-16 Ukrajina dostane, informoval dánsky veľvyslanec na Ukrajine

Všetky sľúbené stíhačky F-16 Kodaň Ukrajine dodá, povedal dánsky veľvyslanec na Ukrajine Ole Egberg Mikkelsen v rozhovore pre kanál My sme Ukrajina na platforme YouTube. Mikkelsen poznamenal, že Dánsko niektoré svoje stroje F-16 dodá Argentíne, ale Ukrajina sľúbený počet stíhačiek dostane. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Dánsko vyraďuje celú svoju flotilu strojov F-16, pretože dostáva novú generáciu stíhačiek F-35. Vo februári dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen vyhlásil, že jeho krajina naplno pracuje na tom, aby prvé stíhačky F-16 Kyjivu dodala počas tohto leta.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite