Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Ruská strana stratila už viac ako 454-tisíc vojakov

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Ruská strana stratila už viac ako 454-tisíc vojakov SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Armáda raketami zasiahla ruské veliteľské stanovište na Kryme
  • Ruský útok na Charkivskú oblasť zabil dvoch civilistov
  • Ruský útok na mesto Siversk zabil štyroch civilistov
  • Pohraničná stráž zmarila útok ruských sabotérov
  • Ruská strana stratila už viac ako 454-tisíc vojakov

10:20 Padlo ďalších takmer tisíc ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva Rusko stratilo 920 vojakov. Počet príslušníkov ruských ozbrojených síl vyradených z boja sa tak od začiatku vojny zvýšil na 455 340, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o deväť tankov, 13 obrnených bojových vozidiel pechoty a 16 delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 189 tankov, 13 809 obrnených bojových vozidiel pechoty a 11 609 delostreleckých systémov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 15. 4. 2024:

20:45 Armáda raketami zasiahla ruské veliteľské stanovište na Kryme

Ukrajinskí vojaci v pondelok podnikli raketový útok na ruské veliteľské stanovište na okupovanom polostrove Krym. Pre spravodajský web Kyjiv Independent to povedal zdroj z ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby po správe o tom, že na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Krymská partizánska skupina Ateš uviedla, že ukrajinský útok zasiahol vojenskú základňu ruskej 810. brigády námornej pechoty v Sevastopoli.

20:15 Ruský útok na Charkivskú oblasť zabil dvoch civilistov

Dvaja ukrajinskí civilisti v pondelok prišli o život v dôsledku ruského útoku na dedinu Lukianci v Charkivskej oblasti. Rusi zasiahli vzdelávacie zariadenie. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje pondelkovú správu tamojšieho gubernátora Oleha Synjehubova.

„Dvaja ľudia zahynuli a počet zranených sa zatiaľ zisťuje. Všetky obete sú civilisti,“ uviedol Synjehubov.

20:00 Nemci, Kanaďania a Holanďania dodajú Kyjivu rôzne typy dronov

Nemecko plánuje poskytnúť Ukrajine prieskumné drony Vector 211, ale nekonkretizovalo ich počet. Kanada Kyjivu pošle 450 viacúčelových bezpilotných lietadiel SkyRanger a Holandsko v spolupráci s Dánskom a Nemeckom Ukrajine dodá prieskumné drony Heidrun RQ-35 v hodnote 200 miliónov eur. Okrem toho Litva Kyjivu poskytne tri milióny eur na výrobu ukrajinských FPV dronov. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje ukrajinské ministerstvo obrany.

18:30 Ruský útok na mesto Siversk zabil štyroch civilistov

Štyria ukrajinskí civilisti prišli o život v dôsledku delostreleckého útoku, ktorý Rusi podnikli v nedeľu večer proti mestu Siversk v Doneckej oblasti. Obeťami sú muži vo veku 36 až 86 rokov. Uviedol to v pondelok na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Vadym Filaškin. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

„Rusi sa snažia zabiť čo najviac našich ľudí a jediný spôsob, ako sa chrániť, je evakuovať sa do bezpečnejších oblastí Ukrajiny,“ uviedol Filaškin.

14:30 Ruské veliteľstvo v Luhansku Ukrajinci zničili vďaka britským raketám Storm Shadow

Pri údere proti ruskej armáde, ktorý v sobotu zasiahol vojenské veliteľstvo v okupovanom meste Luhansk, Ukrajinci použili britské strely s plochou dráhou letu Storm Shadow. Informuje o tom web Sky News s odvolaním na nemenovaný vojenský zdroj. Podľa tohto zdroja rakety vystrelené z ukrajinských lietadiel spôsobili ruským pozemným silám „silný úder“. 

Raketa Storm Shadow.wikimedia commonsRaketa Storm Shadow.

Strata vojenského veliteľstva ovplyvní schopnosť Ruska riadiť svoje sily v Luhanskej oblasti, uviedol zdroj portálu Sky News, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. „Úder na ruské vojenské veliteľské uzly vyvoláva zmätok medzi ruskými pozemnými silami,“ konštatoval. Ruská vojenská kultúra je totiž podľa neho založená na centralizovanom velení, čo znamená, že likvidácia veliteľstva by mohla ochromiť vojenské rozhodovanie na najbližší mesiac.

13:15 Pohraničná stráž zmarila útok ruských sabotérov

Ukrajinská pohraničná stráž odrazila útok ruských sabotérov v Sumskej oblasti. Ako informovala na komunikačnej platforme Telegram, pohraničníci strieľali na ruskú prieskumnú skupinu, keď sa pokúsili prejsť cez hranicu. Po pokuse o prestrelku Rusi ustúpili, píše portál Kyiv Independent.

Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny hraničí s Brianskou, Kurskou a Belgorodskou oblasťou v Rusku. Ruské útoky proti regiónu sú v posledných týždňoch čoraz ničivejšie, pričom majú civilné obete. Za uplynulý deň ruské sily štyrikrát zaútočili na pohraničné osady v Sumskej oblasti, pričom sa zamerali na tri komunity v tejto oblasti, informovali miestne úrady.

8:45 Ruská strana stratila už viac ako 454-tisíc vojakov

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 454 420 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišli Rusi o 770 vojakov, šesť tankov a až 31 bojových obrnených vozidiel či 41 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 180 tankov, 13 796 bojových obrnených vozidiel, 15 510 vozidiel a palivových nádrží, 11 593 delostreleckých systémov, 1 046 odpaľovacích raketových systémov, 758 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 347 lietadiel, 9 266 dronov, 2 092 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 1 908 kusov špeciálnej techniky. 

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite