Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ odstrihla viacero ruských bánk od SWIFT-u

.tasr .svet

Členské krajiny EÚ v stredu súhlasili s vylúčením kľúčových ruských bánk zo systému SWIFT, ktorý je dominantným svetovým systémom finančných správ. Uvádza to bruselský spravodajca TASR na základe informácií Európskej komisie (EK).

EÚ odstrihla viacero ruských bánk od SWIFT-u SITA/Stephanie Lecocq, Pool Photo

komisia zdôraznila, že toto opatrenie rýchlo a efektívne zabráni sankcionovaným bankám vykonávať svoje finančné transakcie po celom svete. Rozhodnutie EÚ bolo úzko koordinované s jej medzinárodnými partnermi, ako sú Spojené štáty a Británia.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ "rýchlosťou svetla" prijala tri po sebe idúce vlny prísnych sankcií proti ruskému finančnému systému, jeho high-tech priemyslu a proti skorumpovanej elite.

"Ide o najväčší balík sankcií v histórii Únie. Dnešné rozhodnutie o odpojení kľúčových ruských bánk od siete SWIFT vyšle (ruskému prezidentovi) Vladimirovi Putinovi a Kremľu ďalší jasný signál," uviedla v správe pre médiá.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite