Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osobnosti ruskej kultúry sa búria proti ruskej invázii na Ukrajine

.tasr .svet

Viaceré osobnosti ruskej kultúry vyzvali na zastavenie vojenskej agresie Ruska voči Ukrajine.

Osobnosti ruskej kultúry sa búria proti ruskej invázii na Ukrajine SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

text výzvy zverejnil vo štvrtok na Facebooku spisovateľ a novinár Michail Zygar. "Vypuknutie vojny medzi Ruskom a Ukrajinou je hanba," píše sa v texte výzvy.

„Je to naša hanba, ale zodpovednosť za to budú musieť niesť, žiaľ, aj naše deti, generácia malých aj ešte nenarodených Rusov. Nechceme, aby naše deti žili v krajine agresora, aby sa hanbili, že ich armáda zaútočila na susedný samostatný štát. Vyzývame všetkých občanov Ruska, aby povedali nie tejto vojne,“ uvádza sa vo výzve, o ktorej informoval spravodajský web Meduza.io.

Jej iniciátori a signatári neveria ruskému vedeniu, že "nezávislá Ukrajina predstavuje hrozbu pre Rusko alebo akýkoľvek iný štát".

„Neveríme tvrdeniam (ruského prezidenta) Vladimira Putina, že ukrajinský ľud je pod vládou nacistov a treba ho oslobodiť,“ píše sa vo výzve, ktorej signatári žiadajú "ukončenie tejto vojny".

Okrem Zygara sa pod výzvu podpísali aj spisovatelia Boris Akunin, Dmitrij Bykov, Dmitrij Gluchovskij, Vladimir Sorokin, dramatik Ivan Vyrypajev, režiséri Vladimir Mirzojev, Andrej a Iľja  Chrušanovskí, novinár a nositeľ Nobelovej ceny Dmitrij Muratov, novinár Leonid Parfionov či Čulpan Chamatovová.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite