Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prejav amerického prezidenta: Zavádzame sankcie

.redakcia .svet

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok označil ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a oznámil ďalšie tvrdé sankcie USA voči ruským bankám, elitám a ich rodinám.

Prejav amerického prezidenta: Zavádzame sankcie

„Putin je agresor, Putin si túto vojnu vybral. Teraz on a jeho krajina ponesú následky,“ vyhlásil v úvode prejavu Biden.

„Vladimir Putin plánoval tento vopred premyslený útok mesiace. Putin presunul viac ako 175.000 vojakov k ukrajinským hraniciam a postavil poľné nemocnice,“ pokračoval šéf Bieleho domu.

„(Putin) odmietol každé úsilie, ktoré Spojené štáty a naši spojenci v dobrej viere vyvinuli, aby riešili naše obavy o vzájomnú bezpečnosť prostredníctvom dialógu s cieľom vyhnúť sa zbytočným konfliktom,“ dodal Biden a oznámil balík sankcií.

Sankcie podľa neho spôsobia vážne problémy ruskej ekonomike. „Tieto sankcie sme zámerne navrhli tak, aby maximalizovali dlhodobý dopad na Rusko a minimalizovali dopad na Spojené štáty a našich spojencov. Zdôrazňujem, že Spojené štáty to nerobia samé. Celé mesiace sme budovali koalíciu partnerov, ktorí zastupujú viac ako polovicu globálnej ekonomiky," uviedol prezident USA a pripomenul, že už v prvej vlne opatrení Spojené štáty sankcionovali ruské banky.

„Odrezali sme najväčšiu ruskú banku, ktorá sama vlastní viac ako tretinu ruských bankových aktív. Odrezali sme ju od finančného systému USA. A dnes blokujeme ďalšie štyri veľké banky. To znamená, že každý majetok, ktorý majú v Amerike, bude zmrazený. Zahŕňa to VTB - druhú najväčšiu banku v Rusku, ktorá má aktíva v hodnote 250 miliárd amerických dolárov,“ oznámil Biden. Na sankčný zoznam pribudli „mená ruských elít a ich rodinných príslušníkov“. Biden vysvetlil, že ide o osoby, ktoré „osobne profitujú“ z politiky Kremľa.

Agentúra Reuters upozornila na fakt, že americký prezident neoznámil odstrihnutie Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. Takýto krok bol predmetom diskusií aj v roku 2014 po ruskej anexii Krymu, pripomína televízia NBC News. Kremeľ vtedy vyhlásil, že takýto krok bude považovať za vyhlásenie vojny.

 Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite