Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Putin sa izoluje, uviedol Biden (30.3. – 30.4.)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte vývoj na Ukrajine online.

Ukrajina ONLINE: Putin sa izoluje, uviedol Biden  (30.3. – 30.4.) SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

Najnovšie informácie sa dočítate tu.

Informácie z predchádzajúceho dňa (30.4.) nájdete nižšie: 

19:10 Letisko v Odese zasiahol raketový útok

V ukrajinskej Odese boli v sobotu popoludní počuť tri hlasné explózie vychádzajúce z juhozápadnej časti mesta. Vedúci tlačového strediska južných obranných síl následne zverejnil na sociálnych sieťach informáciu, že raketový útok poškodil dráhu odeského letiska. Ďalšie použitie je podľa neho nemožné. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

19:00 Rusko vrátilo 14 ukrajinských vojnových zajatcov

Rusko vrátilo v sobotu pri výmene vojnových zajatcov Ukrajine 14 ľudí. Na sociálnych sieťach to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Z týchto zajatcov je sedem príslušníkov ozbrojených síl a sedem civilistov. „Pre mňa je táto výmena špeciálna: jedna vojačka je v piatom mesiaci tehotenstva,“ napísala politička na sociálnej sieti Facebook a platforme Telegram. Ruská strana výmenu ešte nepotvrdila. 

17:40 V Ľvove spozorovali americkú herečku Angelinu Jolieovú

V západoukrajinskom meste Ľvov sa v sobotu objavila americká herečka Angelina Jolieová, ktorá zastáva aj funkciu osobitnej vyslankyne Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Ukrinform, ktorá citovala jednu z miestnych novinárok. Tá spozorovala 47-ročnú oscarovú herečku v jednej z ľvovských kaviarní.

To, či sa Jolieová, ktorá sa dlhodobo venuje humanitárnym projektom, nachádza na návšteve Ukrajiny v rámci svojho postu v UNHCR, nebolo bezprostredne známe.

Novinárka Maja Pidhorodecká zverejnila na sociálnej sieti Facebook video, ktoré zachytáva Jolieovú v ležérnom oblečení a s ruksakom ako vstupuje do kaviarne v Ľvove ležiacom pri hraniciach s Poľskom. "Nič výnimočné. Jednoducho Ľvov. Išla som iba na kávu. A tam (zrazu) Angelina Jolieová. Ukrajinu jednoducho podporuje celý svet," uviedla žurnalistka.

16:40 Dva evakuačné autobusy na východe Ukrajiny sú údajne nezvestné 

Dva autobusy vyslané v piatok do ukrajinského mesta Popasna ležiaceho v Luhanskej oblasti, ktoré mali zaistiť evakuáciu civilistov, sú údajne nezvestné. S odvolaním sa na zdroj z armády o tom informovala v sobotu spravodajská stanica BBC.

Šéf miestnej vojensko-civilnej správy Mykola Chanatov uviedol, že jedno z vozidiel zasiahla v meste Popasna streľba ruských síl. Komunikácia s miestnym učiteľom, ktorý bol vodičom druhého autobusu, je údajne prerušená od piatka. Ani jedno z vozidiel sa pritom nevrátilo do mesta Bachmut v Doneckej oblasti, odkiaľ vyrazilo. Celkovo vyslali dobrovoľníci do mesta Popasna, ktoré čelí ťažkému ostreľovaniu ruskými silami, tri autobusy. Už predtým bolo v piatok do bezpečia evakuovaných 31 civilistov.

Moskva spustila nedávno druhú fázu ofenzívy na Ukrajine, ktorej cieľom nie je dobyť severnú časť krajiny vrátane hlavného mesta Kyjev, ale mestá a dediny na východe a juhu.

15:10 Pri Buči sa našli telá troch ľudí so spútanými rukami

Oznámila to v sobotu ukrajinská polícia, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP. „(Dňa) 29. apríla sa v okrese Buča našla jama s telami troch mužov,“ uviedla polícia vo vyhlásení. „Obete mali zviazané ruky, na očiach mali kusy látky a niektorí mali zapchaté ústa. Na telách sú stopy po mučení, ako aj strelné zranenia rôznych častí tela,“ dodala polícia. „Obete mučili dlhý čas, na ich končatinách sa našli strelné zranenia. Nakoniec bol každý z mužov postrelený do ucha,“ povedal šéf regionálnej polície Andrij Nebytov.

12:30 Rusko hlási zničenie stoviek ukrajinských vojenských objektov 

Ruská armáda informovala, že pri raketových a delostreleckých útokoch, ktoré podnikla v noci na sobotu, zasiahla na území Ukrajiny stovky vojenských objektov. Kyjev sa k týmto tvrdeniam, ktoré britská spravodajská televízia Sky News nedokázala overiť z nezávislých zdrojov, nevyjadril.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské delostrelecké jednotky počas noci na Ukrajine zasiahli 389 cieľov. Podľa Moskvy prišlo o život 120 ukrajinských vojakov. Sky News citovala Moskvu, že medzi zasiahnutými cieľmi na Ukrajine je údajne aj 35 kontrolných postov, 15 skladov zbraní a munície a niekoľko miest koncentrácie ukrajinských vojakov.

Moskva tiež tvrdí, že ruské letectvo v noci na sobotu na východe Ukrajiny zničilo štyri muničné sklady, jeden sklad paliva a 18 bezpilotných lietadiel, informovala agentúra DPA.

Hovorca ukrajinského rezortu obrany Igor Konašenkov na sobotňajšom brífingu sumarizoval, že doteraz bolo zničených viac ako 2600 ukrajinských tankov a obrnených vozidiel, približne 650 bezpilotných lietadiel, ako aj 142 lietadiel a 112 vrtuľníkov. Medzičasom Moskva informovala, že v sobotu zabránila ukrajinskému lietadlu vstúpiť do vzdušného priestoru Brianskej oblasti ležiacej neďaleko rusko-ukrajinskej hranice.

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz uviedol, že pri ostreľovaní boli zasiahnuté časti ropného terminálu a priľahlé územie. Bogomaz dodal, že k obetiam na životoch nedošlo.

10:00 Rusko spomaľuje ukrajinský vzdor, mieni americký predstaviteľ

Ruská ofenzíva napreduje oveľa pomalšie, ako sa plánovalo, z časti aj v dôsledku silného ukrajinského vzdoru, uviedol v piatok popredný predstaviteľ americkej obrany. Americká armáda podľa neho odhaduje, že vzhľadom na pomalý a nevyvážený pokrok ruské sily zaostávajú za plánom toho, čo sa usilujú v Donbase na východe Ukrajiny dosiahnuť. Predstaviteľ, ktorý komunikoval pod podmienkou anonymity, povedal, že USA veria, že Rusi sú pozadu o najmenej niekoľko dní.

Ruské jednotky sa pokúšajú posunúť na sever z Mariupoľa, aby mohli postupovať na ukrajinské sily z juhu, ich postup je však „pomalý a nerovnomerný a v žiadnom prípade určite nie rozhodný,“ uviedol predstaviteľ.

9:00 Zelenskyj obvinil Rusko z toho, že chce zničiť Donbas

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že sa pokúša zničiť Donbas a ľudí žijúcich v tomto východoukrajinskom regióne. Neprestajné brutálne bombardovanie a ostreľovanie infraštruktúry a obytných oblastí podľa jeho slov ukazujú, že Rusko chce toto územie bez ľudí. „Obrana našej zeme, obrana našich ľudí je preto doslova boj o život,“ povedal v noci vo svojom príhovore k národu. 

„Ak sú ruskí útočníci schopní čo i len čiastočne realizovať svoje plány, potom majú dostatok delostrelectva a lietadiel, aby premenili celý Donbas na kamene. Ako to urobili s Mariupoľom,“ vyjadril sa Zelenskyj a poznamenal, že z kedysi jedného z najrozvinutejších miest v regióne je teraz „ruský koncentračný tábor medzi ruinami“. V Charkove na severe Ukrajiny je podľa prezidenta brutálna situácia, ale ukrajinskí vojaci a spravodajskí agenti tam „dosiahli dôležité taktické úspechy“. 

Informácie z dňa 29.4. nájdete nižšie: 

18:00 Rusko použilo v Doneckej oblasti fosforovú muníciu, tvrdí Ukrajina

Ruskí vojaci použili fosforovú muníciu v dedine Solovjove na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka.

Fosfor nie je podľa dohovoru o chemických zbraniach klasifikovaný ako chemická zbraň, no jeho používanie ako zápalnej zbrane v blízkosti civilistov je nezákonné.

Kyrylenko na Telegrame dodal, že ruské sily tiež ostreľovali dedinu Lastočkyne, pričom poškodili obytný dom a obchod. V noci sa Rusi zamerali na obec Avdijivka, keď použili raketomety Grad. Ráno nasledoval ďalší nálet a ostreľovanie, ktoré poškodili obytné domy i civilnú infraštruktúru.

14:30 Ruské sily ostreľovali železničný uzol a zásobovacie vedenie na východe Ukrajiny

Ruské jednotky ostreľovali dôležitý železničný uzol a zásobovacie vedenie pre ukrajinské jednotky na východe krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN odvolávajúci sa na videozáznam zverejnený vo štvrtok a piatok.

Video ukazuje horiace železničné vagóny v meste Lyman, niekoľko kilometrov východne od Slovjanska v Doneckej oblasti.

„Rusi sa snažili postúpiť zo susedného Charkivského regiónu smerom na Lyman, a urobiť všetko pre to, aby získali priamu cestu smerom na Slovjansk a Kramatorsk, aby dosiahli svoje strategické ciele v Doneckej oblasti,“ povedal gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Trval na tom, že „nepriateľ nemôže preraziť a mesto Lyman je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl“.

Kyrylenko povedal, že Rusi používajú delostrelectvo a nálety, aby zničili osady a zabránili ukrajinským obrancom opevniť svoje pozície.

12:40 Pri ruskom útoku v Kyjeve zahynula novinárka

Pri štvrtkovom ruskom raketovom útoku na Kyjiv zahynula novinárka Rádia Sloboda. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na rozhlasovú stanicu.

Vera Hyryč bola doma, keď budovu zasiahla raketa, uvádza sa vo vyhlásení Rádia Sloboda, ktoré ju opísalo ako „láskavého človeka a skutočnú profesionálku“. Rádio Sloboda, známe aj ako Rádio Slobodná Európa, je Spojenými štátmi financovaná organizácia, ktorá vysiela spravodajstvo v oblastiach sveta, kde sú slobodné médiá obmedzené alebo ešte riadne nefungujú. Kyjivský starosta Vitalij Kličko už skôr informoval, že pod troskami bytového domu, ktorý vo štvrtok zasiahla ruská raketa, zahynul jeden človek. V tom čase však nezverejnili podrobnosti o totožnosti obete.

Moskva potvrdila, že vo štvrtok odpálila viacero rakiet na Ukrajinu vrátane oblasti Kyjiva. Nevyjadrila sa však k zásahu obytnej budovy.

12:00 Rusko priznalo raketové útoky na krajinu

Rusko potvrdilo, že vo štvrtok odpálilo na Ukrajinu viacero rakiet vrátane oblasti Kyjeva. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že použilo „vysoko presné“ rakety na zničenie výrobných zariadení závodu na výrobu kozmických rakiet v hlavnom meste. Ruské útoky tiež podľa neho zasiahli desať ukrajinských „vojenských prostriedkov“ a zničili tri rozvodne elektrickej energie. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorý upozorňuje, že tieto tvrdenia sa nedali nezávisle overiť.

Rezort sa nevyjadril o tom, že raketa zasiahla v Kyjeve bytový dom. Podľa kyjivského starostu tam zomrel jeden človek.

7:00 Po zásahu domu raketou v Kyjeve je 10 zranených

Po zásahu bytového domu v Kyjeve ruskou raketou je podľa záchranárov 10 ľudí zranených. Strela, ktorá zasiahla 25-poschodovú budovu vo štvrtok večer, spôsobila požiar a ten čiastočne zničil prvé a druhé poschodie.

Bombardovanie sa stalo ledva hodinu po tom, čo mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tlačovú konferenciu spolu s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom. Šéf OSN sa počas nej vyjadril, že sa Ukrajina stala „epicentrom neznesiteľného trápenia a bolesti“. Hovorca uviedol, že Guterres a jeho tím boli v bezpečí.

Ostreľovanie sa nedotklo len Kyjiva. Explózie hlásili naprieč Ukrajinou, v Polonne na západe, Černihive pri hraniciach s Bieloruskom či Fastive juhovýchodne od Kyjiva. Starosta mesta Odesa na juhu Ukrajiny informoval, že protivzdušná obrana zachytila rakety.

Informácie z dňa 28.4. nájdete nižšie: 

20:00 Rusi sa v Chersone snažia ničiť ukrajinskú identitu

Rusi sa v Chersonskej oblasti snažia rozšíriť svoj vplyv a vykoreniť ukrajinskú identitu. Referuje o tom spravodajský web CNN. V ostatných dňoch Rusi dosadili do vedenia mesta Cherson svojich vlastných predstaviteľov.

Vo štvrtok jeden z nich povedal, že v Chersone sa od budúceho týždňa začne platiť rubľami, ktoré do štyroch mesiacov nahradia ukrajinské hrivny. Okrem toho ruské televízne kanály nahradili ukrajinské stanice. Rusi tiež v Chersonskej oblasti ničia ukrajinské školstvo, vyhrážajú sa zamestnancom škôl a zastrašujú riaditeľov.

18:30 Ukrajinská armáda zničila železničný most v Rusmi okupovanej južnej časti Ukrajiny

Ukrajinské jednotky zničili pri dedine Jakmivka dôležitý železničný most spájajúci polostrov Krym s Rusmi okupovaným mesto Melitopoľ na juhu Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na Serhija Bratčuka z oblastnej vojenskej správy v Odese. „Okupanti cez tento most dodávali zbrane a palivo z Krymu,“ tvrdil Bratčuk.

Krok ukrajinských síl by mohol predstavovať odvetu za tohtotýždňové zničenie strategického mosta spájajúceho Odeskú oblasť na Ukrajine so susedným Rumunskom. Začiatkom tohto mesiaca ukrajinskí vojaci zničili dôležitý cestný most na severovýchode Ukrajiny, ktorý Rusi využívali ako zásobovaciu trasu.

13:45 Mestská rada v Mariupoli varuje pred nebezpečenstvom vypuknutia epidémií

Predstavitelia obliehaného ukrajinského mesta Mariupoľ uviedli, že existuje riziko vypuknutia cholery, úplavice a infekcií vyvolaných baktériou Escherichia coli, ktoré môžu spôsobiť silné bolesti žalúdka, krvavé hnačky a zlyhanie obličiek. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na vyhlásenie mariupoľskej mestskej rady.

„Teplota vzduchu už dosiahla 20 stupňov. V meste by už čoskoro mohli vypuknúť silné a smrteľné epidémie, a to z dôvodu chýbajúceho centralizovaného zásobovania vodou a kanalizácie, rozkladu tisícok mŕtvol pod troskami a katastrofálneho nedostatku pitnej vody a jedla,“ uviedla mestská rada.

Ako podotkol starosta mesta na pobreží Azovského mora Vadym Bojčenko, okupanti nemôžu poskytnúť obyvateľom jedlo, vodu a lieky, alebo ich to jednoducho nezaujíma. Navyše podľa neho blokujú všetky pokusy o evakuáciu. „A bez toho budú ľudia umierať. Koniec koncov, v zničenom Mariupoli sú podmienky ako v stredoveku. Je potrebná okamžitá a úplná evakuácia,“ skonštatoval starosta.

10:30 Rusko umiestnilo na námornej základni v Sevastopole vojenské delfíny

Podľa satelitných snímok, ktoré analyzoval Americký námorný inštitút (USNI), Rusi vo februári priviezli do sevastopolského prístavu dve klietky s delfínmi. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Ruská federácia má v trénovaní delfínov na vojenské účely dlhoročnú tradíciu. Cvičí ich, aby vedeli vyhľadávať objekty alebo odstrašiť nepriateľských potápačov. Námorná základňa v Sevastopole je pre ruskú armádu kľúčová, keďže sa nachádza na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Podľa analýzy USNI tam kotvia ruské lode, ktoré sú síce mimo dosahu rakiet, no stále môžu byť cieľom podmorských útokov.

Počas studenej vojny USA aj Sovietsky zväz začali využívať echolokáciu delfínov, čiže schopnosť orientovať sa pomocou ultrazvukových vĺn. Delfíny tak vedeli odhaľovať objekty pod hladinou, napríklad míny. Rusko používalo vojenské delfíny aj počas vojny v Sýrii na svojej námornej základni v sýrskom meste Tartus, čo dokazujú satelitné snímky z roku 2018. Delfíny však nie sú podľa Guardianu jediné živočíchy, ktoré cvičí ruská armáda. Nórski rybári v roku 2019 zaznamenali pri pobreží svojej krajiny prítomnosť bieluhy – morského cicavca z rodu narvalovité –, ktorá vraj mala na sebe zvláštne popruhy s kamerami.

09:00 Ruská armáda pri Donecku popravila Ukrajincov, ktorí sa chceli vzdať

Spojené štáty majú dôveryhodné informácie o tom, že ruskí vojaci v Donbase popravili Ukrajincov, ktorí sa chceli vzdať. Na pôde OSN to uviedla osobitná americká vyslankyňa pre medzinárodné trestné právo Beth Van Schaacková. TASR informáciu prevzala vo štvrtok z televízie CNN.

„Máme dôveryhodné informácie, že ruská vojenská jednotka operujúca v blízkosti Donecku popravila Ukrajincov, ktorí sa pokúšali vzdať, namiesto toho, aby ich zajala,“ povedala v stredu Van Schaacková. „Ak sa tieto správy potvrdia, išlo by o porušenie základného princípu vojnového práva - zákazu hromadnej popravy civilistov a bojovníkov, ktorí sú vyradení z boja z dôvodu kapitulácie, zranenia alebo inej formy nespôsobilosti,“ pokračovala americká vyslankyňa.

Podľa nej má Washington z Ukrajiny aj vierohodné správy o popravách civilistov so zviazanými rukami, o známkach mučenia na telách obetí, ako aj o „hrôzostrašnom“ sexuálnom násilí páchanom na ženách a dievčatách.

„Zábery a správy tohto druhu naznačujú, že zverstvá (páchané na Ukrajine) nie sú dôsledkom konania niektorých jednotiek alebo jednotlivcov, ktorí sa ,spustili z reťaze'. Odhaľujú skôr hlboko znepokojujúci vzorec systematického zlého zaobchádzania vo všetkých oblastiach, kde operujú ruské sily,“ uviedla. „Náš odkaz ruskému vojenskému a politickému vedeniu je tento – svet vidí (čo sa deje) a vy budete (za svoje činy) niesť zodpovednosť,“ dodala Van Schaaková.

Informácie z dňa 27.4. nájdete nižšie: 

20:41 Na takmer 1200 stúpol oficiálny počet mŕtvych, ktorých telá našli v oblasti okolo ukrajinskej metropoly Kyjev

„Do dnešného dňa bolo nájdených už 1187 našich mierumilovných občanov, ktorí zahynuli rukami ruskej armády,“ uviedol policajný riaditeľ Kyjevskej oblasti Andrij Njebytov v piatok pre ukrajinskú televíziu.

Ako spresnil, deň predtým bolo nájdených ďalších 26 tiel, pričom zhruba 200 ľudí naďalej evidujú ako nezvestných.

Rusko koncom februára spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu a oblasti severne od metropoly Kyjev okupovali jeho jednotky viac než mesiac. Po ich stiahnutí boli nájdené stovky zabitých civilistov, mnohí z nich v mestečku Buča. Snímky z toho mesta vyvolali na celom svete zdesenie.

19:40 Rusko na oslavy Dňa víťazstva nepozve zahraničných lídrov

Na tradičnej vojenskej prehliadke na moskovskom Červenom námestí sa zúčastní zhruba 11 000 vojakov. Nacvičovanie sa začalo tento týždeň.

Jedným z dôvodov neprítomnosti zahraničných predstaviteľov na oslavách, ktorý Peskov nespomenul, je však istotne ruská vojenská invázia na Ukrajine. Dokonca ani lídri krajín, ktoré zaujali miernejší postoj voči Moskve, by pravdepodobne nechceli byť videní pri podpore Putina takýmto verejným spôsobom.

Osem stíhačiek tiež počas osláv na oblohe nad Červeným námestím vytvorí písmeno Z - oficiálny symbol pre „špeciálnu vojenskú operáciu“ Ruska na Ukrajine.

19:03 Elon Musk daroval solárne panely pre zdravotnícke zariadenia pri Kyjeve

Americký miliardár Elon Musk daroval Ukrajine solárne panely, ktoré vyrába jeho spoločnosť Tesla, aby zabezpečili neprerušované dodávky elektrickej energie pre zdravotnícke zariadenia pri Kyjive. Ukrajinská vláda uviedla, že panely, ktoré prevzala v piatok, budú používať zdravotnícke centra v mestách Irpiň a Boroďanka. Tieto zdravotnícke zariadenia zároveň dostali zdravotnícky materiál zo Španielska a Belgicka. 

16:47 NATO plánuje vojenské cvičenia na odstrašenie Ruska

Desaťtisíce vojakov z Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) sa v najbližších týždňoch zúčastnia na sérii vojenských cvičení po celej Európe, ktoré majú pomôcť odradiť Rusko od vojenskej agresie.

Odpaľovacie zariadenie obranného systému Patriot počas návštevy leteckej základne Sliač prezidentmi Slovenska a Nemecka, kde už niekoľko týždňov pôsobia aj nemeckí vojaci v rámci posilnenia obrany východného krídla NATO. Sliač, 27. apríl 2022SITA/Jakub JulényOdpaľovacie zariadenie obranného systému Patriot počas návštevy leteckej základne Sliač prezidentmi Slovenska a Nemecka, kde už niekoľko týždňov pôsobia aj nemeckí vojaci v rámci posilnenia obrany východného krídla NATO. Sliač, 27. apríl 2022

Podľa generálporučíka Ralpha Wooddissea, veliteľa poľnej armády Spojeného kráľovstva, budú mať cvičenia taký rozsah, aký v Európe v tomto storočí ešte nebol.

14:56 Nemecko odsúdilo ruský útok na Kyjev v čase návštevy šéfa OSN

Nemecko odsúdilo v piatok Rusko za neľudský letecký útok na ukrajinskú metropolu Kyjev zo štvrtka večera, ktorý bol podniknutý v čase, keď tam bol na návšteve generálny tajomník OSN António Guterres. 

„Dôrazne odsudzujeme ruský raketový útok na Kyjev, (ktorý sa odohral) zatiaľ čo... (tam) Guterres včera rokoval“ povedal hovorca spolkovej vlády Wolfgang Büchner, pričom dodal, že Rusko "nemá úctu voči medzinárodnému právu."

12:13 Raketové útoky na Kyjiv sú pokusom Ruska o poníženie OSN, povedal Zelenskyj

Štvrtkové raketové útoky na Kyjiv, keď tam bol na návšteve generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN), veľa vypovedajú o pravom postoji Ruska ku globálnym inštitúciám, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vo svojom nočnom prejave k národu obvinil ruské vedenie z pokusu o „poníženie OSN a všetkého, čo táto organizácia predstavuje“

11: 55 Rusko potvrdilo, že jeho letectvo zaútočilo na Kyjev, keď tam bol šéf OSN

V centre Kyjeva bolo počuť vo štvrtok večer po stretnutí Guterresa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským dva mohutné výbuchy. Agentúra AFP pripomína, že išlo o prvý útok tohto druhu na ukrajinskú metropolu od polovice apríla.

Kyjev po útoku zo štvrtka 28.4. 2022AP Photo/Emilio MorenattKyjev po útoku zo štvrtka 28.4. 2022Viac sa dočítate na tomto mieste.

10:56 Ruskí vojaci kradnú na okupovaných územiach zásoby pšenice

„Ruskí okupanti okrádajú dedinčanov. Napríklad z poľnohospodárskeho družstva v meste Kamianka-Dniprovska (v Záporožskej oblasti) bolo ukradnutých viac než 60 ton pšenice aj s nákladnými autami,“ uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinskej armády, ktorá sa už 65. deň vzdoruje ruskej vojenskej agresii, pričom ťažké boje pokračujú na východe a juhu Ukrajiny.

Odvážanie zásob pšenice ruskými vojakmi v masovom rozsahu potvrdil v piatok aj Ivan Fedorov, primátor juhoukrajinského mesta Melitopoľ, ktoré je už niekoľko týždňov okupované príslušníkmi inváznych síl.

Ukrajina chce v priebehu piatka evakuovať civilistov, ktorí sa spoločne s ukrajinskými vojakmi ukrývajú v podzemí zničeného komplexu oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol. Uviedla to v piatok kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Nadnes je naplánovaná operácia, ktorej cieľom je dostať zo závodu civilistov,“ uviedla Zelenského kancelária bez poskytnutia ďalších detailov. OSN zostavila pre očakávanú evakuáciu civilistov z Azovstaľu, ktorá by si vyžadovala prerušenie bojov, medzinárodný tím.

7:40 Identifikovali 10 Rusov obvinených zo zverstiev v Buči

Ukrajinské orgány identifikovali 10 ruských vojakov, ktorých obvinili zo spáchania zverstiev v Buči pri Kyjive. Generálna prokurátorka Iryna Venediktovová na sociálnej sieti Facebook uviedla, že 10 vojakov zo 64. samostatnej motorizovanej pešej brigády, ktorí okupovali Buču, sa zapojilo do mučenia a zabíjania „mierumilovných ľudí“. 

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno ocenil prácu brigády a Venediktovová uviedla, že ako ich vrchný veliteľ nesie zodpovednosť za činy týchto vojakov. Zároveň vyzvala verejnosť, aby pomohla pri zbieraní dôkazov.

Informácie z dňa (26.4) si prečítate nižšie:

20:40 V Kyjeve odstránili sochu pripomínajúcu priateľstvo s Ruskom

Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev v utorok odstránili sochu, ktorá symbolizovala historické vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Vyžiadalo si to isté úsilie, no sovietska socha dvoch robotníkov – symbolizujúca znovuzjednotenie Ukrajiny a Ruska – bola dnes večer rozobraná,“ uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti.

Keď sa sochu pokúsili pomocou žeriava zdvihnúť, odpadla hlava ruského robotníka. Kličko to označil za symbolické.

19:14 Putin podľa Blinkena nejaví vážny záujem o diplomatické riešenie na Ukrajine

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok povedal, že ruský prezident Vladimir Putin nepreukazuje vážny záujem o diplomaciu s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine – napriek medzinárodnému úsiliu.  

Blinken členom výboru amerického Senátu pre medzinárodné vzťahy povedal, že Putin ešte neprejavil vážny záujem o zmysluplné rokovania.

18:22 Rusko údajne zastavilo dodávky zemného plynu do Poľska

Rusko údajne zastavilo dodávky zemného plynu do Poľska cez plynovod Jamal. Informoval o tom spravodajský web Onet.pl s tým, že to neoficiálne potvrdili zdroje v poľskej vláde a v štátnej energetickej spoločnosti PGNiG.

AP Photo/Sergei Grits, File

16:30 Armáda pohrozila presnými útokmi na centrá v Kyjive

Ministerstvo obrany v Moskve v utorok obvinilo Spojené kráľovstvo z vyhlásení, v ktorých povzbudzuje Ukrajinu, aby použila západné zbrane na útoky na ruské územie. Priamo pritom poukázalo na námestníka britského ministra obrany pre ozbrojené sily Jamesa Heappeyho, ktorý pre Times Radio povedal, že to „nie je nevyhnutne problém“, ak Ukrajina použije Britániou darované zbrane na útoky na miesta na ruskej pôde.

13:10 Humanitárne koridory pomohli na Ukrajine zachrániť asi milión ľudí. 

Referuje o tom web nv.ua s odvolaním sa na slová ukrajinskej vicepremiérky a ministerky pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryny Vereščukovej.

„Len autobusmi, ktoré sme zorganizovali, odišlo koridormi 350-tisíc ľudí. Ostatní išli osobnými autami. Dohromady takmer milión osôb sa podarilo zachrániť vďaka humanitárnym koridorom,“ povedala Vereščuková.

Poznamenala, že vďaka výmene bolo z ruského zajatia prepustených 250 vojakov a civilistov.

11:50 Ukrajinská armáda odrazila v Donbase šesť ruských útokov

Ukrajinská armáda počas ostatných 24 hodín odrazila v Donbase šesť útokov. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinským vojakom sa podarilo zničiť štyri ruské tanky, päť delostreleckých systémov, 13 obrnených vozidiel, 15 motorových vozidiel, dva tankery a jedno protilietadlové delo.

Podľa generálneho štábu ruské sily pokračujú v ofenzívnych operáciách na východe krajiny v snahe prevziať plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou a vytvoriť pozemný koridor na Krym.

Boje pokračujú v okolí miest Rubižne a Popasna v Luhanskej oblasti. Ruské sily tiež pokračujú v ostreľovaní Charkiva, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny, a v blokovaní ukrajinských jednotiek v mariupoľskej oceliarni Azovstaľ.

V oblasti Velyka Oleksandrivka, dedine v Chersonskej oblasti, ktorá je z veľkej časti kontrolovaná Rusmi, ukrajinské sily zničili muničný sklad a „zlikvidovali“ viac ako 70 ruských vojakov, informoval generálny štáb.

SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov

11:00 Ruské sily ostreľovali civilistov v Doneckej a Luhanskej oblasti

Spojené štáty a ich spojenci z NATO opakovanie uviedli, že nechcú priamu vojenskú intervenciu na Ukrajine v záujme vyhnúť sa hrozbe vypuknutia tretej svetovej vojny.

3:00 Výbuchy v Podnestersku boli plánovanou provokáciou FSB

Ukrajinské ministerstvo obrany označilo v pondelok explózie, ku ktorým došlo v regióne Podnestersko v susednom Moldavsku, za "plánovanú provokáciu" ruských tajných šlužieb. Informovala o tom stanica CNN.

Odbor obranného spravodajstva ministerstva vo vyhlásení na platforme Telegram uviedol, že tri dni pred týmto incidentom sa vodcovia tohto odštiepeneckého regiónu "už na to pripravovali a postarali sa o zriadenie bezpečného a pohodlného bunkra" na tamojšom ministerstve štátnej bezpečnosti, ktoré bolo výbuchmi poškodené.

"Je zjavné, že tento prípad je jeden z množstva provokatívnych opatrení organizovaných FSB (Federálnou bezpečnostnou službou Ruskej federácie) na vyvolanie paniky a protiukrajinských nálad," uviedol podľa CNN vo vyhlásení ukrajinský rezort obrany.

Ruská štátna tlačová agentúry RIA Novosti predtým v pondelok priniesla informácie o sérii výbuchov v okolí ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole, hlavnom meste moldavskej odštiepeneckej republiky Podnestersko. Na miestne podľa korešpodnenta tejto agentúry odznievali mohutné výbuchy a poškodené boli aj okná na okolitých budovách. Doprava bola v okolí budovy ministerstva podľa RIA Novosti zablokovaná.

Rusko ponechalo svoj kontingent vojakov v Podnestersku od začiatku 90. rokov, uvádza CNN. Minulý týždeň jeden z vysokopostavených ruských generálov povedal, že Moskva plánuje v druhej fáze svojej vojenskej ofenzívy na Ukrajine "úplne ovládnuť" juh Ukrajiny s tým, že by to ruským jednotkám poskytlo prístup do Podnesterska.

Správy z predchádzajúceho dňa (25.4.) si môžete prečítať nižšie: 

18:50 USA schválila predaj munície na Ukrajinu, Británia pošle Ukrajine obrnené vozidlá Stormer

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že schválilo predaj „neštandardnej munície“ na Ukrajinu v hodnote 165 miliónov dolárov. Referuje o tom spravodajský web CNN. Vysoký predstaviteľ ministerstva obrany v nedeľu novinárom povedal, že „je to druh munície, ktorý Ukrajinci stále používajú“, pretože majú mnoho systémov pochádzajúcich zo sovietskych čias.

Ako v tlačovej správe uviedlo ministerstvo zahraničných vecí, spomenutý predaj „zlepší schopnosť Ukrajiny čeliť súčasným a budúcim hrozbám“ zo strany ruských síl. Predaj prišiel na žiadosť ukrajinskej vlády a zahŕňa náboje do mínometov, automatické granátomety a húfnice.

Británia pošle Ukrajine malý počet obrnených vozidiel typu Stormer vybavených odpaľovacími zariadeniami pre protilietadlové rakety, oznámil v pondelok britský minister obrany Ben Wallace. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Wallace dodal, že podľa britských odhadov bolo v konflikte zabitých približne 15tisíc ruských príslušníkov a zničených 2000 obrnených vozidiel vrátane približne 530 tankov, ako aj 60 vrtuľníkov a stíhačiek.

17:20 Najmenej päť osôb zomrelo pri útokoch Ruska na železničnú infraštruktúru

Najmenej päť osôb prišlo o život a ďalších 18 utrpelo zranenia v pondelok počas ruských útokov na železničnú infraštruktúru v západoukrajinskej Vinnyckej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Predbežné informácie ukazujú, že päť ľudí zomrelo a 18 bolo zranených,“ uviedol úrad oblastnej prokuratúry vo vyhlásení. Úrad dodal, že záchranné operácie pokračujú a na mieste pracujú vyšetrovatelia, zástupcovia prokuratúry a ďalšie zložky.

16:00 Niektoré ženy z hrobov v okolí Kyjeva boli pred zabitím znásilnené, tvrdia experti

Forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov nájdených severne od Kyjeva, hlásia nájdenie dôkazov, že niektoré zo žien z týchto hrobov boli znásilnené predtým, ako ich ruské sily zabili. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

„Zaznamenali sme niekoľko prípadov, ktoré potvrdzujú, že tieto ženy boli pred zastrelením znásilnené,“ uviedol ukrajinský súdny lekár Vladyslav Pirovskij zo skupiny lekárov, ktorá vykonala už niekoľko desiatok pitiev obyvateľov Buče, Irpiňa a Boroďanky. Tieto osoby prišli o život počas ruskej okupácie tohto regiónu.

Lekári z Pirovského tímu obhliadajú približne 15 tiel denne, pričom mnohé z nich sú zohavené, píše The Guardian. „Je medzi nimi mnoho spálených a vážne zmrzačených tiel, čo znemožňuje ich identifikáciu,“ uviedol Pirovskij. Dodal, že tváre sú často roztrieštené a niektorým telám chýba hlava. Telá niektorých žien podľa neho dokazujú, že obete boli zavraždené paľbou z automatických zbraní, pričom niektoré z nich mali v chrbte až šesť dier po guľkách.

14:30 Ukrajina tvrdí, že sa s Ruskom nedohodla na evakuačnom koridore z Azovstaľu 

Ukrajina tvrdí, že sa s Ruskom nedohodla na vytvorení žiadneho humanitárneho koridoru na evakuáciu civilistov z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú cituje denník The Guardian.

Vereščuková sa takto vyjadrila krátko po tom, ako Rusko ohlásilo prímerie v okolí mariupolských oceliarní Azovstaľ, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov ukrývajúcich sa v tomto komplexe. „Je nevyhnutné pochopiť, že humanitárny koridor sa otvára na základe dohody oboch strán. Jednostranne ohlásený koridor totiž neposkytuje bezpečnosť, takže to nie je humanitárny koridor,“ uviedla prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

Vereščuková dodala, že Ukrajina požiadala generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Antónia Guterresa, aby na seba prevzal úlohu „iniciátora a garanta“ akejkoľvek prípadnej evakuácie z Azovstaľu, informuje stanica Sky News. Guterres má v utorok cestovať do Moskvy, aby sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Až následne pôjde na Ukrajinu, kde ho vo štvrtok čaká schôdzka s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

12:50 Rusko ohlásilo prímerie v okolí mariupoľských oceliarní Azovstaľ 

Rusko v pondelok vyhlásilo prímerie v okolí oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupoľ, aby tak umožnilo evakuáciu civilistov z tohto komplexu, kde sa ukrývajú poslední z ukrajinských obrancov. Informuje o tom agentúra AFP citujúca z vyhlásenia ruského ministerstva obrany.

Ruskí vojaci „od 14.00 h moskovského času (13.00 h SELČ) jednostranne prestanú so všetkými nepriateľskými akciami, stiahnu svojich vojakov do bezpečnej vzdialenosti a umožnia odsun civilistov,“ informovalo ministerstvo.

Uviedlo tiež, že civilisti budú môcť z komplexu odísť, kam budú chcieť. Ukrajinská strana by mala podľa ministerstva teraz preukázať svoju „pripravenosť“ na začatie týchto evakuácií vztýčením bielych vlajok. Rezort dodal, že tieto informácie budú ľuďom ukrytým v podzemí Azovstaľu tlmočené každých 30 minút prostredníctvom rádiových vĺn.

12:35 Rusko vytvorilo v Charkovskej oblasti koncentračný tábor, v ktorom mučilo civilistov

Ruské sily zriadili v Charkovskej oblasti koncentračný tábor, v ktorom mučili ukrajinských civilistov. Na Telegrame to uviedla ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová.

Ruské jednotky podľa nej vytvorili koncentračný tábor v budove továrne vo Vovčansku, severovýchodne od Charkova, takmer na hraniciach s Ruskom. „Obyvatelia Charkovskej oblasti sú mučení a nútení spolupracovať,“ povedala Denisovová a dodala, že podobné akcie Rusi vykonávajú aj v okupovanom Izjume.

10:20 Terčom ruského útoku bolo päť železničných staníc

Päť ukrajinských železničných staníc v centrálnej a západnej časti krajiny sa v pondelok stalo terčom ruských útokov. Uviedol to šéf spoločnosti Ukrajinské železnice Alexander Kamyšin, podľa ktorého si útoky vyžiadali aj obete, ale podrobnosti hneď neboli k dispozícii. Informuje o tom portál news.sky.com.

„Päť železničných staníc dnes bombardovali v priebehu jednej hodiny. Hlásené sú obete, podrobnosti budú neskôr. Rusi pokračujú v ničení ukrajinskej železničnej infraštruktúry,“ konštatoval Kamyšin.

Pondelkové bombardovanie nie je od začiatku ruskej invázie prvým útokom na ukrajinské železničné stanice. Začiatkom apríla raketový útok na stanicu v meste Kramatorsk zabil najmenej 50 ľudí, vrátane piatich detí.

7:00 S prezidentom Zelenským sa stretol šéf americkej diplomacie a minister obrany

Zľava americký minister obrany Lloyd Austin, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.SITA/Ukrainian Presidential Press Office via APZľava americký minister obrany Lloyd Austin, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéf rezortu obrany Lloyd Austin na tajnej schôdzke v Kyjeve informovali prezidenta Ukrajiny Volodomyra Zelenského o vojenskej pomoci v sume viac ako 300 miliónov dolárov a o predaji munície za 165 miliónov dolárov. Zároveň uviedli, že prezident USA Joe Biden oznámi meno amerického veľvyslanca na Ukrajine. Americkí diplomati, ktorí z Ukrajiny odišli pre ruskou februárovou inváziou, sa začnú do krajiny vracať tento týždeň.

Správy z predchádzajúceho dňa (24.4.) si môžete prečítať nižšie: 

20:48 Ukrajina pozvala Rusko na rokovania pri oceliarňach Azovstaľ v Mariupole

Ukrajina pozvala Rusko na rokovania, ktoré by sa mali uskutočniť v blízkosti oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, oznámil v nedeľu Kyjev.

Areál oceliarní Azovstaľ je jediným miestom v zničenom Mariupole, ktorý ešte neovládli ruské jednotky. V oceliarňach sa zabarikádovali ukrajinskí obrancovia mesta a predpokladá sa, že sa tam spolu s nimi nachádzajú aj stovky tamojších civilistov.

18:49 Evakuácia obyvateľov sa nepodarila ani v nedeľu

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uviedla, že evakuačný koridor pre Mariupoľ v nedeľu neotvorili, pretože ruská strana negarantovala pokoj zbraní.

 „Zajtra to skúsime znova,“ povedala Vereščuková vo vysielaní národnej televízie a vyslovila nádej, že Organizácia Spojených národov (OSN) by mohla pomôcť sprostredkovať humanitárnu evakuáciu.

17:40 Zelenskyj pred stretnutím s predstaviteľmi USA žiadal od Západu silnejšie zbrane

Zelenskyj na tlačovej konferencii v sobotu večer oznámil, že v nedeľu plánujú Kyjev navštíviť americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a americký minister obrany Lloyd Austin. Biely dom sa však k ceste americkým politikov nevyjadril

15:35 Ukrajina hlási opätovné ovládnutie obcí v Chersonskej oblasti

Ukrajinská armáda opätovne ovládla osem obcí v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedol v nedeľu vo vyhlásení jej generálny štáb. O názvoch obcí či ich konkrétnej polohe generálny štáb ukrajinskej armády neinformoval.

Ruské ozbrojené sily predtým tvrdili, že ovládli celé územie Chersonskej oblasti. Ukrajina sa obáva, že tam môže dôjsť k vyhláseniu nezávislosti od Kyjeva - rovnako ako v prípade odštiepeneckých republík Doneckej a Luhanskej na Donbase, ktoré Rusko už uznalo.

14:25 Ukrajina odrazila ruské útoky na východe, tvrdí rozviedka Spojeného kráľovstva

Ukrajina tento týždeň odrazila početné ruské útoky pozdĺž frontovej línie v Donbase na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na najnovšiu správu britskej vojenskej spravodajskej služby (DI).

„Napriek tomu, že Rusko dosiahlo určité územné zisky, ukrajinský odpor bol silný naprieč všetkými smermi a spôsobil značné straty ruským silám,“ uvádza sa v správe. DI dodáva, že „zlá ruská morálka a obmedzený čas na zreorganizovanie, prezbrojenie a preskupenie síl po predchádzajúcich ofenzívach pravdepodobne obmedzujú ruskú bojovú efektivitu“.

12:58 Na Ukrajinu dorazili slovenskí odborníci, pomáhať budú prokuratúre

Na Ukrajinu už dorazili slovenskí odborníci, traja kriminalistickí technici, antropológ a traja súdni lekári, aby pomohli ukrajinskej prokuratúre v zdokumentovaní dôkazov potrebných na vyšetrenie vojnových zločinov.

11:45 Patriarcha Kirill dúfa v mier, ale neodsudzuje vojnu

Líder ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Kirill, vyjadril nádej, že konflikt na Ukrajine sa čoskoro skončí. Počas vystúpenia v predvečer pravoslávnej Veľkej noci však neodsúdil vojnu a ruskú agresiu v susednom štáte. 

Sergei Vlasov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Kirill, ktorý je blízky spojenec Putina, už v minulosti vyjadril podporu ofenzíve Moskvy na Ukrajine a rozhneval tým niektorých členov ruskej pravoslávnej cirkvi doma aj v zahraničí.

10:20 Rusko v okupovaných oblastiach násilne verbuje civilistov do armády

O plánovanom nábore mladých Ukrajincov v okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti do ruskej armády informoval v sobotu generálny štáb a vojenská rozviedka ministerstva obrany v Kyjeve.

Okrem mladých ľudí sa podľa nich ruské invázne sily zameriavajú na východe Ukrajiny aj na násilný nábor lekárov. V meste Vovčansk v Charkovskej oblasti bol - ako uviedli - zaznamenaný prípad, keď miestnych zdravotníkov pod hrozbou popravy donútili na fronte ošetrovať zranených ruských vojakov.

8:00 Ukrajina tvrdí, že zabila ďalších dvoch ruských generálov

Ministerstvo obrany v Kyjeve v sobotu uviedlo, že pri ukrajinskom útoku na veliteľské stanovište v Chersonskej oblasti boli zabití ďalší dvaja generáli ruských inváznych vojsk. Tretí generál podľa ministerstva vyviazol s vážnymi zraneniami. TASR správu prevzala z televízie CNN, ktorá toto tvrdenie bezprostredne nedokázala overiť.

„22. apríla 2022 ozbrojené sily Ukrajiny podnikli zničujúci úder na predsunuté veliteľské stanovište 49. kombinovanej armády ruských okupačných síl, ktoré sa nachádzalo neďaleko od frontovej línie v Chersonskej oblasti“na juhu Ukrajiny, píše sa vo vyhlásení vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany.

Pri útoku došlo podľa vyhlásenia k zničeniu veliteľského stanovišťa, pričom boli „eliminovaní dvaja generáli okupačných vojsk a jeden bol vážne zranený a v kritickom stave evakuovaný“.

Zasiahnuté stanovište sa nachádzalo v blízkosti mesta Cherson, ktoré už takmer od začiatku invázie okupujú ruskí vojaci.

Správy z predchádzajúceho dňa 23.4. si môžete prečítať nižšie:

19:45 Zelenskyj oznámil, že sa v nedeľu stretne s Blinkenom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi v nedeľu 24. apríla Kyjev, oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP.

18:00 Evakuáciu z Mariupoľa prekazili ruské sily

Pokus ukrajinských úradov o evakuáciu civilistov zo zničeného mesta Mariupol, kde je stále uviaznutých mnoho obyvateľov, bol v sobotu „prekazený“ ruskými silami. Informoval o tom predstaviteľ mesta Petro Andruščenko, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.  

„Evakuácia bola prekazená,“ napísal Andruščenko na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že na evakuačnom zbernom mieste oznámenom Kyjevom sa zhromaždilo približne 200 obyvateľov Mariupola, ale ruské sily ich „rozohnali“.

17:40 Odesu zasiahol raketový útok, zahynulo najmenej 5 ľudí vrátane bábätka

Najmenej päť ľudí, vrátane dojčaťa, zahynulo v sobotu pri ruskom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. Zranenia utrpelo ďalších 18 ľudí. Oznámil to prezidentský úrad a varoval, že počet obetí zrejme ešte stúpne. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Päť Ukrajincov zahynulo a 18 utrpelo zranenia. A to sú len tí, ktorých sme dokázali nájsť. Je pravdepodobné, že počet mŕtvych bude vysoký," napísal na sociálnej sieti Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a dodal: „Medzi zabitými je trojmesačné bábätko.“

17:35 Rusko chystá počas Veľkej noci intenzívnejšie bombardovanie, tvrdí Ukrajinská bezpečnostná služba

Bezpečnostná služba zachytila telefonický rozhovor ruského okupanta, ktorý svojej žene hovorí, že pre Ukrajincov chystajú „veľkonočné prekvapenie“ v podobe silného bombardovania. Na bomby dokonca píšu „Kristus vstal z mŕtvych.“

Keď sa neskôr zhovárajú o situácii v jeho čate, už menej veselým tónom Rus vraví, že z 19 vojakov už zostali len siedmi, pričom dodáva, že zvyšní zahynuli alebo utiekli. Ďalej vraví žene, že z celej jeho brigády utieklo už 600 ľudí. „Ostali tu len najvytrvalejší alebo opilci,“ poznamenal.

16:38 Ukrajina ohlásila v sobotu celoštátny nočný zákaz vychádzania počas Veľkej noci

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Kyrylo Tymošenko oznámil v sobotu celoštátny nočný zákaz vychádzania počas pravoslávnej Veľkej noci. 

Námestník riaditeľa kancelárie ukrajinského prezidenta Tymošenko v sobotu vo videopríhovore spresnil, že v oblastiach najviac zasiahnutých ruskou inváziou - teda v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej, Charkovskej, Mykolajivskej a Chersonskej - bude zákaz nočného vychádzania platiť od soboty 19.00 h do nedele 05.00 h.

V ďalších oblastiach, vrátane Kyjevskej, Odeskej, Černihivskej a Ľvovskej, bude zákaz nočného vychádzania platiť od soboty 23.00 h do nedele 05.00 h.

15:08 Na východe zúria podľa miestnych predstaviteľov ťažké boje

Ukrajinské jednotky po ťažkých bojoch opätovne ovládli tri dediny v blízkosti ruských hraníc, uviedol v sobotu gubernátor Charkovskej oblasti Oleg Sinegubov. 

„Naše jednotky vyhnali ruských vojakov z obcí Bezruki, Slatine a Prudjanka,“ spresnil a dodal, že ukrajinské sily "zaistili svoje pozície". Dediny ležia severne od druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov a blízko územia Ruska.

Sinegubov tiež uviedol, že ruské jednotky v oblasti útočili na obytnú infraštruktúru, pričom zahynuli najmenej dvaja ľudia.

Gubernátor Charkovskej oblasti tiež oznámil, že sa s miestnymi náboženskými predstaviteľmi v sobotu dohodol o zrušení nočných bohoslužieb v chrámoch v predvečer pravoslávnej Veľkej noci, ktorú oslavujú v Rusku i na Ukrajine.

14:16 V Ľvovskej oblasti vyhlásili nočný zákaz vychádzania

V Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny, kam prichádzajú utečenci pred vojnou z iných častí krajiny, v sobotu oznámili nočný zákaz vychádzania. 

Oblastný gubernátor Kozyckyj nariadenie odôvodnil "novými spravodajskými informáciami", okrem iného o možnom pôsobení sabotážnych skupín v oblasti. Zákaz vychádzania bude od sobotňajšieho večera v platnosti každý deň od 23.00 h do 5.00 h miestneho času, a to až do odvolania.

„Žiaľ, nepriateľ nepozná taký pojem, ako sú veľké náboženské sviatky,“ napísal Kozyckyj v súvislosti s tým, že pravoslávni veriaci aktuálne slávia Veľkú noc. Vo všetkých kostoloch v Ľvovskej oblasti presunuli večerné bohoslužby na ranné hodiny.

13:31 Do Kyjeva sa vrátil aj veľvyslanec Lotyšska

Návrat veľvyslanca Ilgvarsa Klavu prichádza viac ako osem týždňov po začiatku invázie Ruska na Ukrajine a po tom, ako sa ruské jednotky stiahli z oblasti ukrajinského hlavného mesta.

Lotyšsko rovnako ako mnohé ďalšie krajiny evakuovalo po začiatku vojny svojich diplomatov a zamestnancov z Kyjeva. Lotyšská ambasáda po dočasnom presune do západoukrajinského Ľvova opätovne otvorila svoje priestory v Kyjeve 7. apríla, veľvyslanec Klava však podľa rezortu diplomacie dosiaľ zostával v Rige na konzultáciách.

12:22 Ruské jednotky zajali spolupracovníka misie OBSE

Ruskí predstavitelia sa podľa ukrajinských zdrojov zároveň mali členom SMM aj vyhrážať.

„Zastupujúca šéfka britskej delegácie pri OBSE Deidre Brownová na piatkovom mimoriadnom zasadaní stálej rady organizácie vo Viedni uviedla, že "tieto vyhrážky najostrejšie odsudzuje.“

„Žiadame prepustenie spolupracovníka SMM, ako aj všetkých Ukrajincov zadržiavaných Ruskom,“ dodala Brownová. Zároveň poukázala na to, že Kremeľ neustále šíri lži a dezinformácie o situácii na Ukrajine

10:55 V Mariupole pokračujú ťažké boje, ktoré brzdia Rusov v ďalšom postupe

Napriek tvrdeniam Ruska o úplnom obsadení ukrajinského prístavného mesta Mariupoľ tam naďalej prebiehajú ťažké boje, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na britské tajné služby.

Boje prebiehajúce v tomto obliehanom strategickom meste podľa rezortu obrany v Londýne spomaľujú Rusov v ich ďalšom postupe na Donbas na východe Ukrajiny.

Počas uplynulých 24 hodín nedosiahla Moskva žiadne rozhodujúce pokroky, keďže jej v tom bránila ukrajinská obrana, uvádza sa ďalej vo vyhlásení ministerstva.

9:09 Rusko presúva viac jednotiek do Donbasu, do oceliarne Azovstaľ sa podarilo dodať zbrane

Rusko každým dňom nasadzuje v Donbase na východe Ukrajiny stále viac vojakov. Povedal to tajomník ukrajinskej rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov s tým, že na Ukrajine momentálne bojuje viac ako 100-tisíc ruských vojakov vrátane žoldnierov zo Sýrie a Líbye.

Podľa Danilova niektoré z ruských elitných vojenských jednotiek opustili strategické prístavné mesto Mariupoľ, ktoré Kremeľ vo štvrtok vyhlásil za „oslobodené“, a teraz sa presúvajú na východ Ukrajiny.

Danilov dodal, že v noci sa pomocou helikoptér úspešne podarilo dodať zbrane do mariupoľskej oceliarne Azovstaľ, poslednej bašty ukrajinských síl v meste. Zároveň vyzval Západ, aby urýchlili dodávky zbraní na Ukrajinu.

8:30 Neďaleko Mariupoľa našli ďalší masový hrob

Pri obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ na pobreží Azovského mora našli ďalší masový hrob. V piatok to oznámila tamojšia mestská rada a poradca starostu Petro Andriuščenko.

Mestská rada zverejnila satelitnú fotografiu, ktorú jej poskytla spoločnosť Planet Labs. Na nej sa nachádza masový hrob s rozmermi 45 na 25 metrov, pričom môžu sa v ňom nachádzať telá najmenej 1000 obyvateľov Mariupoľa. Mestská rada uviedla, že masový hrob sa nachádza pri obci Vynohradne východne od Mariupoľa.

Správy z predchádzajúceho dňa 22.4. si môžete prečítať nižšie:

18:00 Ruské jednotky strieľali na evakuačný autobus, nikto sa nezranil

Ruské jednotky v piatok spustili paľbu na evakuačný autobus smerujúci z východoukrajinského mesta Popasna, v ktorom sa nachádzalo 25 ľudí vrátane matky s dieťaťom. Informoval o tom šéf Luhanskej oblastnej vojenskej správy Serhij Hajdaj v príspevku na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala od televíznej stanice CNN.

Hajdaj uviedol, že pri samotnom útoku sa nezranil nikto z cestujúcich a všetci sú nateraz v bezpečí. V autobuse sa viezla aj invalidná žena, jeden zranený chlapec a dojča. Z Luhanskej oblasti podľa Hajdaja evakuovali v priebehu piatka celkovo 70 ľudí.

16:28 Erdogan zatelefonuje Putinovi i Zelenskému, chce ich dať dokopy v Istanbule

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan plánuje v nasledujúcich hodinách telefonovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v nádeji, že rozhovory budú viesť k stretnutiu týchto lídrov v Turecku s cieľom ukončiť rusko-ukrajinskú vojnu. 

„Dnes alebo zajtra plánujeme opäť telefonovať s Putinom a Zelenským,“ uviedol turecký prezident. „Prostredníctvom telefonátov plánujeme posunúť proces (mierových rokovaní) v Istanbule na úroveň lídrov,“ dodal Erdogan.

Turecko zdieľa s Ruskom a Ukrajinou námornú hranicu v Čiernom mori a s oboma krajinami udržuje dobré vzťahy. Ankara vyslovila podporu Kyjevu, no zároveň odmieta zaviesť sankcie voči Moskve. Snaží sa tiež pôsobiť ako sprostredkovateľ v snahách o urovnanie rusko-ukrajinského konfliktu.

15:07 Vojna na Ukrajine môže trvať až do konca roku 2023

Britský premiér Boris Johnson v piatok pripustil, že vojna na Ukrajine by mohla trvať až do konca roku 2023. Uviedol tiež, že Spojené kráľovstvo zvažuje poskytnutie tankov Poľsku, aby Varšava mohla poskytnúť svoje tanky ukrajinským silám bojujúcim proti ruskej agresii.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho spravil katastrofálnu chybu, keď nariadil ofenzívu na Ukrajine. Jediná možnosť, ktorá šéfovi Kremľa teraz zostáva, je podľa Johnsona pokračovať vo svojom brutálnom postupe. Skutočné rokovania o ukončení konfliktu nevyzerajú byť v súčasnosti pravdepodobné, konštatoval.

14:00 Rusko chce obsadiť Donbas i juh Ukrajiny a vytvoriť spojnicu s Podnesterskom 

Ruská armáda v piatok oznámila, že jej cieľom je zmocniť sa Donbasu i juhu Ukrajiny a zlepšiť svoj prístup do odštiepeneckej republiky Podnestersko. TASR o tom informuje na základe informácií od agentúr AFP, DPA a Reuters, ktoré sa odvolali na správy ruských agentúr Interfax a TASS.

„Po spustení druhej fázy špeciálnej operácie, ktorá sa začala doslova pred dvoma dňami, je jednou z úloh ruskej armády nastoliť plnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou,“ uviedol zástupca veliteľa Centrálneho vojenského okruhu generálmajor Rustam Minnekajev.

„Kontrola nad juhom Ukrajiny poskytne Rusku ďalšie spojenie so (separatistickou proruskou republikou) Podnestersko, odkiaľ takisto prichádzajú správy o prenasledovaní rusky hovoriacich obyvateľov,“ dodal Minnekajev bez toho, aby poskytol akýkoľvek dôkaz o údajnom útlaku. Generálmajor zároveň spresnil, že Moskva plánuje vybudovať pozemný koridor aj s Krymom, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Kyjev sa podľa Reuters obáva toho, že ak by mala Moskva priamy prístup do Podnesterska, tento moldavský odštiepenecký región by mohli ruské jednotky využiť na podnikanie nových útokov voči Ukrajine.

Podľa agentúry DPA panujú aj obavy, že po prípadnom víťazstve ruských inváznych síl na Ukrajine by mohol Kremeľ poslať svoju armádu útočiť aj do Moldavska. Kišiňov začiatkom tohto týždňa zakázal používanie symbolov Z a V na vyjadrenie podpory ruským vojakom útočiacim na Ukrajine. Ruský senátor Alexej Puškov pohrozil moldavskej prezidentke Maii Sanduovej, že jej krajina môže skončiť na „smetisku dejín“.

11:45 Podľa OSN v Buči bolo zabitých 50 civilistov; vyskytli sa „hromadné popravy“

Päťdesiat civilistov bolo protizákonne zabitých v ukrajinskom meste Buča, pričom sa vyskytli aj „hromadné popravy“, oznámila v piatok Organizácia Spojených národov. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Zistila to misia OSN v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

„Počas misie v Buči 9. apríla tam zdokumentovali predstavitelia OSN pre ľudské práva protizákonné zabitia vrátane hromadných popráv približne 50 civilistov,“ spresnila hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Ravina Shamdasaniová.

Ukrajina zo zabíjania civilistov v Buči viní Rusko. Moskva však vytrvalo odmieta, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele. Tvrdí, že zábery z Buče boli zinscenované s cieľom mariť mierové rokovania. Družicové snímky, ktoré majú k dispozícii západné krajiny, však dokazujú, že k zabíjaniu civilistov dochádzalo v Buči v období, keď bola obsadená ruskými inváznymi jednotkami.

11:20 Pri Záporoží sa zrútilo vojenské lietadlo

Počas technického letu havarovalo na juhu Ukrajiny vojenské lietadlo AN-26 prevádzkované ukrajinskými ozbrojenými silami. Ako referuje spravodajský web BBC s odvolaním sa na regionálnu vojenskú správu v Zaporižžii, lietadlo sa zrútilo v piatok ráno v oblasti Viľnie.

Podľa miestnych úradov si nehoda vyžiadala obete. Okolnosti havárie momentálne vyšetrujú a ďalšie informácie zverejnia neskôr.

9:00 Satelitné snímky odhalili v Manhuši neďaleko Mariupoľa viac ako 200 pravdepodobných masových hrobov

V hroboch v dedine Manhuš neďaleko Mariupoľa sa môže nachádzať až 9-tisíc mŕtvych ukrajinských civilistov. Uviedla to mariupoľská mestská rada, pričom starosta Vadym Bojčenko obvinil Rusov, že „zakrývajú svoje vojnové zločiny“.

Už v priebehu štvrtka jeho poradca Petro Andriuščenko na Telegrame uviedol, že ruskí vojaci pochovávajú zavraždených obyvateľov Mariupoľa v masových hroboch v Manhuši. Dodal, že kamiónmi zvážajú telá mŕtvych a následne ich len „jednoducho vysypú do pripravených hrobov“.

Tvrdenia Bojčenka a Andriuščenka podporili i najnovšie satelitné snímky od Maxar Technologies, na ktorých je viac ako 200 pravdepodobných masových hrobov.

8:30 Boje v Donbase sa podľa ukrajinskej armády zintenzívnili 

Ruské jednotky podľa generálneho štábu ukrajinskej armády zintenzívnili boje pozdĺž celej frontovej línie v Doneckej oblasti. Rusko podniká ofenzívne operácie v blízkosti obce Zarične a naďalej sa pokúša o postup v okolí mesta Rubižne v Luhanskej oblasti, cituje DPA.

Boje tiež pokračovali v okolí mesta Popasna, ktoré je podľa ukrajinských armádnych zdrojov už čiastočne ovládané ruskými jednotkami. Ťažké boje, rovnako ako počas uplynulých niekoľkých dní, tiež zaznamenali v okolí okresného mesta Marjinka. Ruské jednotky sa v tejto oblasti pokúšali o postup za podpory delostrelectva.

8:00 Mariupol „naďalej odoláva“ ruským jednotkám, tvrdí Zelenskyj

Zničené ukrajinské mesto Mariupol napriek vyhláseniam Ruska o jeho obsadení „naďalej odoláva“, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Zelenskyj v piatok zároveň privítal novú pomoc zo strany Spojených štátov, zameranú na boj proti ofenzíve Moskvy na východe Ukrajiny.

Rusko predtým uviedlo, že obliehaný Mariupol „oslobodilo“. V areáli oceliarní Azovstaľ v tomto prístavnom meste sa pritom stále nachádzalo niekoľko tisíc ukrajinských vojakov a tisíce civilistov. „Oslobodenie“ Mariupola vo štvrtok privítal aj ruský prezident Vladimir Putin.

Zelenskyj však podľa AFP uviedol, že boje o Mariupol pokračujú. „Na juhu a východe našej krajiny robia okupanti všetko preto, aby mali dôvod hovoriť aspoň o nejakých víťazstvách,“ uviedol vo videoposolstve. „Môžu však len oddialiť nezvratné – čas, keď votrelci budú musieť opustiť naše územie, najmä Mariupol, mesto, ktoré naďalej odoláva Rusku i napriek všetkému, čo okupanti tvrdia,“ dodal.

7:00 Ruská armáda dobyla 42 obcí na východe Ukrajiny

Ruské sily vo štvrtok dobyli 42 obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olena Symonenková. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. „Stalo sa to dnes (vo štvrtok) a je možné, že ich naše jednotky zajtra dobyjú naspäť,“ dodala Symonenková.

Správy z predchádzajúceho dňa 21.4. si môžete prečítať nižšie:

16:00 Zelenskyj prirovnal ruské obliehanie Mariupolu k „teroristickej operácii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok prirovnal ruské obliehanie prístavného mesta Mariupol, v ktorom sa stále nachádzajú tisícky civilistov, k "teroristickej operácii". TASR informuje podľa správy americkej televíznej stanice CNN, ktorá citovala zo Zelenského rozhovoru pre francúzsku televíziu BFMTV.

"Armáda Ruskej federácie nám neumožňuje prejsť cez obsadených 120 kilometrov, aby sme dnes dokázali vojensky odblokovať Mariupol. Rokujeme o otváraní humanitárnych koridory a niektorí ľudia odchádzajú. Tisícky osôb tam však sú zablokované a Rusko im zatiaľ neumožnilo dostať sa von," oznámil Zelenskyj.

Ukrajinskí velitelia v teréne uviedli, že ruské sily nedodržali dohody o otvorení humanitárnych koridorov a pokračovali v bombardovaní Mariupolu. Desaťtisíce civilistov podľa ukrajinských orgánov stále čakajú na evakuáciu zo zničeného prístavného mesta.

Kyjev informoval, že v stredu sa po niekoľkých neúspešných pokusoch podarilo evakuovať z mesta civilistov v štyroch autobusoch.

Zelenskyj tvrdí, že v komplexe oceliarní Azovstaľ v Mariupole sa ukrýva približne 1000 civilistov. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi nariadil, aby ruská armáda oceliarne blokovala, ale nevpadla do nich.

15:30 Ruská armáda nie je schopná dobyť komplex Azovstaľ v Mariupole

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč tvrdí, že pokyn ruského prezidenta Vladimira Putina neútočiť na poslednú baštu odporu ukrajinských ozbrojencov v obliehanom prístavnom meste Mariupol znamená, že ruská armáda nie je schopná tento oceliarsky komplex dobyť.

Ako vo štvrtok informovala agentúra AP, toto Arestovyčovo vyhlásenie nasledovalo po tom, ako Putin nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby neposielal ruské jednotky do útoku na oceliarsky komplex Azovstaľ, ale aby ho namiesto toho obkľúčili a uzavreli.

Arestovyč túto situáciu komentoval vyhlásením, že ruské jednotky Azovstaľ "fyzicky nedokážu dobyť". Arestovyč na margo záverov štvrtkového stretnutia Putina so Šojguom na brífingu uviedol: "Nechcú zaútočiť na závod Azovstaľ, pretože nechcú spôsobiť problémy a straty v radoch ruskej armády, ktorá by inak musela tvrdo bojovať na rozvalinách Azovstaľu".

Arestovyč pripustil, že zmena plánu, pokiaľ ide o dobytie Azovstaľu, "môže byť spôsobená aj tým, že (Rusi) časť svojich jednotiek presunuli na sever, aby podporili svoje sily, ktoré sa snažia splniť hlavnú politickú úlohu: dostať sa na administratívne hranice Luhanskej a Doneckej oblasti".

Podľa Arestovyča bojujúce strany teraz zrejme čaká pozičná vojna.

14:30  Zavraždených obyvateľov Mariupoľa Rusi pochovávajú v neďalekej dedine

Ruské jednotky pochovávajú zabitých obyvateľov Mariupoľa v asi 20 kilometrov vzdialenej dedine Manhuš, aby zakryli vojnové zločiny. Na Telegrame to uviedol poradca mariupoľského starostu Petro Andriuščenko.

Poznamenal, že ruskí vojaci pochovávajú zavraždených obyvateľov Mariupoľa v masových hroboch. Kamiónmi zvážajú telá mŕtvych a následne ich len „jednoducho vysypú do pripravených hrobov“.

14:20 V márniciach v Kyjevskej oblasti je uložených 1020 tiel civilistov

Telá vyše 1000 civilistov sú uložené v márniciach v Kyjevskej oblasti a našli ich po tom, čo sa ruskí vojaci stiahli z územia okolo ukrajinského hlavného mesta. Tlačovú agentúru AFP o tom vo štvrtok v meste Boroďanka informovala vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ukrajiny Oľha Stefanišynová.

"V častiach celej Kyjevskej oblasti bolo nájdených 1020 tiel civilistov, iba civilistov," povedala Stefanišynová. "To sú len civilisti odnesení z budov a z ulíc," dodala, čím spresnila celkový počet známych úmrtí odvtedy, ako sa koncom februára začala invázia Ruska na Ukrajine.

Jej vyjadrenia nasledovali po tom, čo polícia v Kyjevskej oblasti oznámila, že objavila pozostatky deviatich civilistov v Boroďanke – nachádzajúcej sa okolo 54 kilometrov od Kyjeva –, ktorí boli pochovaní v spoločných hroboch.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexandr Pavľuk povedal, že mŕtvi ľudia "boli zabití alebo umučení na smrť počas nepriateľských akcií".

"Súdni odborníci teraz telá skúmajú, ale videli sme ruky spútané za chrbtom, zviazané nohy a strelné rany v končatinách, a tiež v zadnej časti hlavy," dodal Pavľuk. Po stiahnutí ruských síl z miest a dedín okolo Kyjeva zostala na tomto území spúšť v podobe zabitých civilistov. Nálezy sa začali v meste Buča, čo viedlo ukrajinských predstaviteľov k obvineniu Ruska z páchania genocídy.

Začiatkom apríla ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová novinárom povedala, že Ukrajina odniesla z území, ktoré boli znovu dobyté od ruskej armády v širšej oblasti Kyjeva, 410 tiel civilistov.

11:40 Kyjevská oblastná polícia našla v Boroďanke dva masové hroby s civilistami

Polícia Kyjevskej oblasti vo štvrtok oznámila, že v predchádzajúci deň boli objavené dva masové hroby s deviatimi telami v meste Boroďanka, severozápadne od ukrajinského hlavného mesta. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Šéf Kyjevskej oblastnej polície Andrij Nebytov uviedol, že medzi "civilistami zabitými ruskými okupantmi" boli dve ženy a tínedžer.

"Chcem zdôrazniť, že títo ľudia boli civilisti. Ruská armáda zámerne strieľala do civilistov, ktorí nekládli žiadny odpor a nepredstavovali žiadnu hrozbu," povedal Nebytov a dodal, že niektorí civilisti boli evidentne mučení.

Všetky telá previezli do márnic v Kyjevskej oblasti na ďalšie forenzné skúmanie.

10:40 Kyjev žiada Rusko, aby nechalo civilistov a ranených vojakov odísť z Azovstaľu

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vo štvrtok požiadala Rusko, aby súrne umožnilo evakuáciu civilistov a ranených vojakov z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v Mariupole cez humanitárny koridor. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Je tam približne 1000 civilistov a 500 ranených vojakov. Všetkých dnes treba z Azovstaľu odviesť," napísala Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Už predtým v priebehu štvrtka ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že ruská armáda sa už zmocnila celého obliehaného mesta Mariupol na východnej Ukrajine a jedinou baštou odporu je metalurgický komplex Azovstaľ, ktorý je však "bezpečne obkľúčený".

"Mariupol bol oslobodený. Situácia v meste je pokojná.  Ovládame celé mesto okrem oceliarní Azovstaľ – tie sú však bezpečne zablokované. Je tam viac ako 2000 nacionalistov," povedal ruský minister obrany šéfovi Kremľa počas štvrtkového stretnutia.

Šojgu Putinovi ešte povedal, že do troch až štyroch dní treba obsadiť aj oceliarne Azovstaľ. Putin mu však odvetil, že chce ušetriť životy ruských vojakov, a nariadil, aby metalurgický komplex Rusi len hermeticky uzavreli.

SITA/Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

9:40 Putin nariadil zrušiť útok na oceliarne Azovstaľ

uský prezident Vladimir Putin vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány na útok na metalurgický komplex Azovstaľ v obliehanom Mariupole na východe Ukrajiny. Namiesto toho chce, aby bol objekt naďalej bezpečne blokovaný. Putin to povedal počas stretnutia s ministrom obrany Sergejom Šojguom. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Putin ministrovi obrany nariadil, aby ruská armáda oceliarne naďalej hermeticky blokovala.

"Navrhovaný útok na priemyselnú zónu považujem za zbytočný," povedal Putin Šojguovi počas stretnutia v Kremli, ktoré prenášala ruská štátna televízia. Putin dodal, že jeho rozhodnutie nezaútočiť na Azovstaľ je motivované túžbou ochrániť životy ruských vojakov.

"Nie je potrebné liezť do týchto katakomb a plaziť sa pod zemou cez tieto priemyselné zariadenia," povedal šéf Kremľa. "Zablokujte túto priemyselnú oblasť, aby cez ňu nemohla preletieť ani mucha," dodal.

Putin tiež vyzval zvyšných ukrajinských bojovníkov v metalurgickom komplexe, ktorí sa ešte nevzdali, aby tak urobili. Rusko sa k nim bude podľa jeho slov správať s rešpektom a zraneným poskytne lekársku pomoc.

Ruská armáda má pod kontrolou celé obliehané mesto Mariupol na východe Ukrajiny a jedinou baštou odporu je metalurgický komplex Azovstaľ, ktorý je však "bezpečne obkľúčený". Vo štvrtok to uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Russian Presidential Press Service via AP

8:30 Sankcie uvaľované na Rusko musia byť skutočne bolestivé, uviedol Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Európska únia plánuje už v poradí šiesty balík sankcií voči Rusku. TASR správu prevzala od televízie BBC, ktorá o tom informovala vo štvrtok.

"Pracujeme na tom, aby to bolo naozaj bolestivé pre ruskú vojenskú mašinériu a pre ruský štát ako celok," uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. "Sankcie budú zahŕňať najmä obmedzenia pre ruský energetický sektor, bankový sektor, export, import a dopravu," dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident zároveň uviedol, že absolvoval "veľmi podrobné rokovania" o obranných a finančných záležitostiach i sankciách s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý v stredu navštívil Ukrajinu.

So šéfom Európskej rady hovoril Zelenskyj o hrozbe potravinovej a energetickej krízy v Európe a o možnosti obnovenia poľnohospodárskeho exportu Ukrajiny a blokovaní "schopnosti Ruska vydierať Európu".

8:10 Ruské sily majú pod kontrolou 80 percent Luhanskej oblasti, tvrdí gubernátor

Ruské sily majú pod kontrolou 80 percent Luhanskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Serhij Hajdaj. Pred inváziou Ruska mala vláda v Kyjive pod kontrolou 60 percent oblasti na východe Ukrajiny, ktorá je jednou z dvoch tvoriacich región Donbas. Hajdaj uviedol, že Rusi tento týždeň obnovili ofenzívu na východe a juhu Ukrajiny a posilnili útoky v Luhanskej oblasti. Po obsadení mesta Kreminna teraz ruské sily ohrozujú ďalšie mestá - Rubižne a Popasna, uviedol gubernátor a vyzval obyvateľov na okamžitú evakuáciu. Extrémne boje sú aj v Doneckej oblasti, ktorá je tiež súčasťou Donbasu, a to obzvlášť okolo mesta Mariupoľ.

8:00 Rokovať s Putinom, je podľa Johnsona ako rokovať s krokodílom

Britský premiér Boris Johnson naznačil, že rokovania s Ruskom o ukončení vojny pravdepodobne zlyhajú. Vyjednávať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je podľa neho ako dohadovať sa s „krokodílom, keď má v papuli vašu nohu“. Počas letu do Indie predseda britskej vlády naznačil, že Putin by mohol rokovať len vtedy, ak získa na Ukrajine silnú pozíciu, ale to by mohlo viesť k novému útoku na Kyjiv. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

7:30 Ukrajina je pripravená rokovať s Ruskom v Mariupole "bez akýchkoľvek podmienok"

Ukrajina je pripravená uskutočniť "špeciálne kolo rokovaní" s Ruskom v Mariupole "bez akýchkoľvek podmienok", oznámil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. TASR správu prevzala od stanice Sky News.

Podľa Sky News je v juhoukrajinskom Mariupole podľa všetkého stále približne 100.000 ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že je pripravený prepustiť ruských vojnových zajatcov výmenou za bezpečný odchod civilistov a ukrajinských vojakov z obliehaného prístavného mesta Mariupol. Zároveň uviedol, že v tamojšom  metalurgickom komplexe Azovstaľ by sa stále malo schovávať približne 1000 civilistov, ako aj poslední z ukrajinských obrancov tohto mesta.

Zelenskyj tiež uviedol, že Kyjev dosiaľ nedostal údajný návrh dohody s podmienkami na ukončenie vojny, ktorý mu malo podľa vyjadrenia Kremľa zaslať Rusko.

Správy z dňa 20.4. si môžete prečítať nižšie:

20:00 Zelenskyj je pripravený vymeniť ruských vojnových zajatcov za bezpečný prechod z Mariupoľa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je podľa svojich slov pripravený vymeniť ruských zajatcov za bezpečný prechod pre civilistov a ukrajinských vojakov z Mariupoľa na juhu Ukrajiny. V mariupoľskej oceliarni Azovstaľ sa podľa Zelenského skrýva odhadom tisíc civilistov. Situácia v obliehanom meste sa zhoršuje a stovky ľudí sú zranené, dodal podľa spravodajského portálu BBC ukrajinský prezident.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov skôr počas stredy obvinil Ukrajinu z toho, že zdržiava mierové rokovania. Povedal, že Rusko odovzdalo Ukrajine návrh dokumentu obsahujúci „úplne jasné, vypracované formulácie“ a teraz „je lopta na ich strane ihriska, čakáme na odpoveď“. Zelenskyj na toto vyjadrenie reagoval s tým, že nevidel ani nepočul o dokumente, ktorý by súvisel s mierovými rokovaniami.

18:00 Z Ukrajiny utieklo pred vojnou už päť miliónov občanov, milión sa vrátil

Už viac ako päť miliónov Ukrajincov utieklo zo svojej vlasti od začiatku ruskej invázie 24. februára, vyplýva zo stredajších údajov Organizácie Spojených národov. Viac ako milión občanov sa však na Ukrajinu za ten istý čas vrátil, informoval na stredajšej tlačovej konferencii hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Situácia s vojnovými utečencami z Ukrajiny je najrýchlejšie rastúcou utečeneckou krízou v Európe od druhej svetovej vojny, upozorňuje AFP. Od 24. februára zadržali ukrajinskí pohraničníci 2000 osôb za pokus o nelegálny prechod cez hranice. Hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže nespresnil, koľko z navrátilcov predtým utieklo z krajiny z dôvodu vojenského konfliktu.

Ukrajinské úrady museli v dôsledku veľkého počtu vracajúcich sa občanov vydať určité varovania. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko začiatkom apríla odkázal obyvateľom mesta, ktorí utiekli do zahraničia, aby sa zatiaľ nevracali, keďže hlavné mesto je stále terčom ruských raketových útokov, informuje AFP.

14:00 Starosta mesta Mariupoľ vyzýva obyvateľov, aby odišli

Starosta obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupoľ na pobreží Azovského mora vyzýva obyvateľov, aby opustili mesto. Vadim Bojčenko v stredu apeloval na ľudí, ktorí už z Mariupoľa odišli, aby kontaktovali príbuzných, ktorí sú stále v meste, a vyzvali ich na evakuáciu. Mariupoľ, ktorý mal pred vojnou viac ako 400-tisíc obyvateľov, už podľa neho opustilo zhruba 200-tisíc ľudí.

„Nebojte sa a evakuujte sa do Zaporižžie, kde môžete dostať všetku pomoc, ktorú potrebujete - jedlo, lieky, základné veci... A hlavné je, že budete v bezpečí,“ napísal vo vyhlásení, ktoré zverejnila mestská rada.

Bojčenko uviedol, že na evakuáciu použijú autobusy a ľudia budú môcť nastúpiť na troch miestach. Jedno z nich bude v blízkosti oceliarne Azovstal, ktorá sa stala poslednou pevnosťou ukrajinských síl v meste.

12:30 Podľa Britov ruská armáda rozširuje svoju prítomnosť na východnej hranici Ukrajiny

Britské ministerstvo zverejnilo v stredu ráno aktuálne spravodajské informácie, podľa ktorých ruské útoky na mestá po celej Ukrajine sú pokusom narušiť pohyb ukrajinských vojenských posíl a zbraní smerujúcich na východ. Ruské letecké operácie na severe Ukrajiny zostanú po stiahnutí ruských síl z Kyjevskej oblasti pravdepodobne na nízkej úrovni, stále je tu však riziko „presných úderov proti prvoradým cieľom po celej Ukrajine“, dodalo ministerstvo.

„Schopnosť Ruska postupovať ešte stále ovplyvňujú nepriaznivo environmentálne, logistické a technické problémy, ktoré ho trápili aj doteraz, v kombinácii s odporom vysoko motivovaných ukrajinských ozbrojených síl,“ napísalo ministerstvo obrany.

11:20 Nórsko na Ukrajinu odoslalo francúzske raketové systémy Mistral 

Nórsko daruje Ukrajine približne 100 systémov protivzdušnej obrany. Tamojší minister obrany Björn Arild Gram uviedol, že Ukrajina je „závislá od medzinárodnej podpory, aby odolala ruskej agresii“.

Podľa Grama odoslali francúzske raketové systémy krátkeho doletu Mistral, ktoré v súčasnosti nórske ozbrojené sily postupne vyraďujú, „ale stále je to moderná a účinná zbraň, ktorá bude pre Ukrajinu veľkým prínosom“.

Zbrane už opustili Nórsko. Predtým táto škandinávska krajina darovala Ukrajine štyritisíc protitankových rakiet, ochranné vybavenie a ďalšie vojenské vybavenie.

8:15 Námorné sily v Mariupole varujú, že „možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám“

Serhij Volyna, veliteľ 36. námornej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ktoré naďalej bojujú proti ruským silám v obliehanom meste Mariupoľ, v stredu skoro ráno v príspevku na Facebooku uviedol, že jeho jednotky „možno čelia posledným dňom, ak nie hodinám“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nepriateľ je v presile desať na jedného,“ uviedol Volyna vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. „Apelujeme na všetkých svetových lídrov a žiadame ich, aby nám pomohli. Žiadame ich, aby využili postup stiahnutia a odviedli nás na územie štátu tretej strany,“ povedal.

Volyna tvrdí, že Rusi majú „výhodu vo vzduchu, v delostrelectve, vo svojich silách na pevnine, vo vybavení a v tankoch“. „My bránime len jediný objekt - železiarne Azovstaľ, kde sú okrem vojenského personálu aj civilisti, ktorí sa stali obeťami tejto vojny,“ konštatoval.

7:00 Armáda odrazila početné ruské pokusy o postup, dobyla naspäť mesto Marjinka

Na východe Ukrajiny naďalej pokračujú rozsiahle boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými okupantmi. Tí sa podľa spravodajského webu BBC nachádzajú pozdĺž približne 480 kilometrov dlhej frontovej línie.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že ukrajinskí obrancovia držia spomenutú líniu. Podnikli dokonca protiútoky a naspäť dobyli mesto Marjinka v Doneckej oblasti.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite