Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť svetových mocností podpísalo deklaráciu o nešírení jadrových zbraní

.tasr .svet

Päť svetových jadrových mocností sa v pondelok zaviazalo zabrániť šíreniu atómových zbraní a zabezpečiť, aby nikdy nedošlo k jadrovej vojne. Ide o ojedinelé spoločné vyhlásenie pred revíziou kľúčovej jadrovej zmluvy, ktorá je na programe v priebehu tohto roka, informuje tlačová agentúra AFP.

Päť svetových mocností podpísalo deklaráciu o nešírení jadrových zbraní TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Pevne veríme, že je potrebné zabrániť ďalšiemu šíreniu takýchto zbraní. Jadrovú vojnu nemožno vyhrať a musíme zabezpečiť, aby k nej nikdy nedošlo,“ uviedli stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN – Čína, Británia, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty.

Moskva dúfa, že daný záväzok pomôže znížiť napätie, zároveň však tvrdí, že konanie summitu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN zostáva nevyhnutnosťou.

„Dúfame, že v súčasných zložitých podmienkach medzinárodnej bezpečnosti schválenie takéhoto politického vyhlásenia pomôže znížiť úroveň medzinárodného napätia,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite