Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň vyhlásil antiosobnosti sveta za rok 2021

.redakcia .svet

Hlavnou antiosobnosťou sveta za rok 2021 podľa .týždňa je Alexander Lukašenko. Antiosobnosťami sú aj Si Ťin-Pching, Viktor Orbán, Vladimír Putin.

.týždeň vyhlásil antiosobnosti sveta za rok 2021 TASR/Maxim Guchek/BelTA photo via AP

alexander Lukašenko

Vhodnejší kandidát na antiosobnosť roka neexistuje. Alexander Lukašenko je dlhodobý reprezentant zla starého typu, komunistická štruktúra, ktorá vie využívať postsovietske konflikty vo svoj prospech. V poslednom období však jeho konanie ešte eskaluje – presne tak, ako sa to hovorí o sériových vrahoch. Mimochodom, líši sa od nich Alexander Lukašenko?

Keď v roku 2020 prehral voľby, nielenže to odmietol uznať, hoci jeho debakel a vôľu Bielorusov videl pri masových pouličných protestoch celý svet. On poslal na vlastných protestujúcich občanov armádu a políciu, ich hlasy utopil v násilí a spoľahol sa na to, že on vydrží a oni nie. Lenže Západ ho ako prezidenta neuznal a Bielorusi sa s jeho prítomnosťou na čele krajiny stále nezmierili. Má len moc. Doteraz drží pevne v rukách silové zložky, pričom spoza hraníc ho podporuje Vladimír Putin, bez ktorého by Lukašenko dávno padol. A len vďaka Putinovi Lukašenko zvláda aj sankcie, ktoré na neho uvalil Západ.

Putin v Lukašenkovi, s ktorým v minulosti nemal dobré vzťahy, objavil výhodného spojenca. Takého, ktorý mu pomôže v jeho boji proti Západu. Lukašenko výmenou za podporu – a prežitie, nielen politické – tancuje tak, ako Putin píska. V tomto roku dal napríklad pred očami celého sveta uniesť opozičného novinára Ramana Prataseviča, zakladateľa slobodného internetového kanála NEXTA. Pri prelete ponad Bielorusko stíhačka prinútila dopravné lietadlo Ryanairu pristáť s Pratasevičom na palube a na letisku ho zatkli. Za týmto únosom stál spolu s Lukašenkom zrejme aj Putin.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite