Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo

.tasr .svet

Herec, prezývaný aj Bébel, bol považovaný za jedného z posledných žijúcich velikánov francúzskej kinematografie, jej Novej vlny v 50. a 60. rokoch 20. storočia.

Zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo TASR/AP Photo/Francois Mori Francúzsky herec Jean Paul Belmondo a herečka Monica Bellucciová pózujú fotografom pred 23. udeľovaním cien Lumieres v Paríži 5. februára 2018. Každoročne sa skupina 200 zahraničných novinárov schádza v Paríži a hlasuje o najlepších francúzskych filmoch.

vo veku 88 rokov zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu.      

„Už nejaký čas bol veľmi unavený. Zomrel tíško,“ uviedol podľa spravodajského web France Info Belmondov právnik Michel Godest.

Herec Jean-Paul Belmondo, prezývaný aj Bébel, sa stal symbolom francúzskej kinematografie i samotného Francúzska. Hral vo viac než 90 filmoch, pričom od polovice 60. rokov išlo zväčša o titulné úlohy. Hrával v dobrodružných či kriminálnych snímkach, vynikal však aj komediálnym talentom.

Jean-Paul Belmondo sa narodil 9. apríla 1933 v Neuilly-sur-Seine, mestečku, ktoré je súčasťou parížskeho predmestia. Jeho otec Paul Belmondo bol sochárom, matka Madeline maliarkou. Rodičia viedli všetky tri deti k tomu, aby mali vzťah k umeniu a podporili aj Jeana-Paula v rozhodnutí stať sa hercom.

Na parížske konzervatórium ho prijali až na tretí pokus. Už ako študent získaval prvé skúsenosti na javisku, no zatiaľ bez väčšieho ohlasu. Hoci ho divadlo lákalo viac než film, napokon prvý raz zažiaril práve na filmovom plátne. Po niekoľkých epizódnych úlohách mu Jean-Luc Godard ponúkol rolu "antihrdinu" Michela Poiccarda vo svojom filme Na konci s dychom (1960). Belmondo zaujal nenúteným hereckým prejavom a stal sa symbolom nastupujúcej generácie tzv. novej vlny.

Na nedatovanej snímke sú francúzska herečka Jeanne Moreau a francúzsky herec jean Paul Belmondo.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite