Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odboj proti Talibanu v Afganistane má šancu

.daniel Antoni .svet

Západné vojská odišli, Taliban vyhral. Tak sa javila situácia v nepokojnom a vzdialenom Afganistane. Situácia sa však skomplikovala a v krajine sa opäť bojuje. Na scéne sa zjavil staronový hráč – hnutie odporu proti Talibanu.

Odboj proti Talibanu v Afganistane má šancu Facebook/Ahmad Massoud Veliteľ odboja Ahmad Masúd

bojuje sa o údolie Pandžšír na úpätí majestátneho pohoria Hindukúš. A kto bojuje? Keď Taliban obsadil v lete väčšinu Afganistanu takmer bez výstrelu, do údolia Pandžšír na severovýchode krajiny sa stiahli rôzni bojovníci, vládni vojaci, dôstojníci a niektorí príslušníci špeciálnych jednotiek. Hovorí sa o vyše šesť tisíc mužoch, ktorí verejne vyhlásili, že sa nepoddajú a údolie neodovzdajú Talibanu. Hovoria si Druhý odpor, odpor v Pandžšíre, po anglicky The National Resistance Front of Afghanistan, čo voľne preložené znamená Národný povstalecký front Afganistanu. 

Bojovníci sa zhromaždili v údolí okolo dvoch mocných mužov. Ten prvý je viceprezident bývalej vlády Amrulláh Sálih a ten druhý je Ahmad Masúd. Práve Masúd vedie miestnych povstalcov a je synom slávneho bojovníka Ahmada Šáha Masúda, ktorý bojoval najprv proti Sovietom a neskôr aj proti Talibanu v rokoch 1996-2001. Bol ústrednou postavou Severnej aliancie, ktorá odolávala. Ich základňa bola práve údolie Pandžšír. Masúd junior vyhlásil, že sa nikdy nevzdá a požiadal o zahraničnú pomoc vo forme zbraní a munície.  Prvá krv už bola preliata. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite