Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tomáš Zálešák o stretnutí Bidena a Putina: Katastrofa nenastala

.tomáš Zálešák .svet .politika

Zhodou okolností sa stretnutie prezidentov Bidena a Putina odohralo tri dni po výročí Reaganovho vystúpenia v Berlíne roku 1987 s výzvou Gorbačovovi: „strhnite ten múr“. Keď o necelých dva a pol roka berlínsky múr naozaj padol, bol to akiste dôvod na oslavy. No nie pre všetkých. Na východ od padajúcej železnej opony bol mladý dôstojník na rezidencii KGB v Drážďanoch jedným z mnohých, pre ktorých udalosti roku 1989 znamenali traumu. Vladimir Putin vstúpil do KGB v roku 1975 a svoj život zasvätil režimu, ktorý zlyhal.

Tomáš Zálešák o stretnutí Bidena a Putina: Katastrofa nenastala PETER KLAUNZER/AP/SITA 16. jún 2021 Ženeva, Švajčiarsko: Prezidenti Vladimír Putin a Joe Biden na ich prvom spoločnom stretnutí počas americko-ruského samitu. Stretnutie nič prevratné neprinieslo.

 majster podvojného myslenia

Bola to doba, keď sa sovietsky systém ocital v terminálnom štádiu. Gorbačov sa snažil zachrániť nereformovateľný režim tým, že ho začal liberalizovať. Výsledkom nebola záchrana, ale rozpad. Putin tento príbeh pozná, a nemá v úmysle opakovať omyly cára-reformátora, tým viac, že sám zrejme neverí ideálom žiarivej budúcnosti. Verí v moc. A moc, to nie je len prostá palebná sila, ale napríklad aj ovládanie informácií. Putin pozná slabiny vlastného systému, nepriznáva ich však s kajúcnym úmyslom či v mene „glasnosti“. 

A naopak, nikdy neopomenie využiť slabiny svojich protihráčov. Nie je azda dojímavé, keď drsný reálpolitik spomenie smrť Georgea Floyda a násilné vniknutie davu na Capitol Hill didakticky prízvukujúc, že robí všetko, aby sa toto na ruskej pôde nemohlo stať? Kto by mu neuveril pri jeho metódach vládnutia? Pri skvelých kvalitách ruského právneho systému a trestných zariadení? Nie je ešte pozoruhodnejšie, ak sám tieto metódy vzápätí poprie? A neohromí vás tá zručnosť, a akou vladár vehementne poprie zodpovednosť za určité akcie, ktorých charakter a vykonávateľov však neodsúdi? Umenie zároveň niečo tvrdiť aj poprieť, hľa, umenie Veľkého brata. Rusko je naďalej krajinou obrovských rozmerov aj veľkých vnútorných pnutí, odstredivých síl a množstva ďalších ťaživých problémov. Čaká niekto, že Putin ich bude ignorovať? Nie. Prizná ich a pomenuje silnými slovami, kedykoľvek sa dajú použiť na obvinenie oponentov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite