Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Indickí vedci upozorňujú na vysokú nákazlivosť variantu delta, ľudia očkovaní Pfizerom majú menej protilátok

.tasr .svet

Variant delta je o 50 percent nákazlivejší ako tzv. britský variant označovaný ako alfa. Ľudia, ktorí dostali vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech, majú menej protilátok na indický variant koronavírusu v porovnaní s ostatnými variantmi, ukázali nové údaje.

Indickí vedci upozorňujú na vysokú nákazlivosť variantu delta, ľudia očkovaní Pfizerom majú menej protilátok SITA/AP Photo/Anupam Nath

indickí vedci v piatok oznámili, že variant koronavírusu s označením delta, ktorý po prvý raz zaznamenali v Indii, je vysoko nákazlivý a na jeho zvládnutie je potrebné celosvetové úsilie. Informovala o tom agentúra DPA.

Variant delta je o 50 percent nákazlivejší ako tzv. britský variant označovaný ako alfa. Vyplýva to zo zistení vedcov z indického konzorcia INSACOG a Národného centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (NCDC).

Vedci na základe pozorovaní z Naí Dillí upozornili, že imunita získaná po prekonaní ochorenia a čiastočné očkovanie na zabránenie šírenia tohto variantu nestačia. Jeho zvládnutie si podľa vedcov bude vyžadovať výrazné úsilie v oblasti verejného zdravia na celom svete.

Variant delta, ktorý sa už rozšíril do približne 54 krajín, je schopný vytvárať ohniská s rýchlym šírením nákazy a môžu sa ním infikovať i ľudia, ktorí sú už po očkovaní.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite