Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bielorusko odklonilo lietadlo s opozičným aktivistom a novinárom, po pristátí ho zatkli. Reakcie politikov EÚ

.tasr .sita .svet

Tlačová služba bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka informovala, že osobne nariadil, aby lietadlo sprevádzala do Minsku stíhačka MiG-29. Bombovú hrozbu podľa nej nahlásili, keď sa lietadlo nachádzalo nad bieloruským územím.

Bielorusko odklonilo lietadlo s opozičným aktivistom a novinárom, po pristátí ho zatkli. Reakcie politikov EÚ SITA/Sergei Sheleg/BelTA Pool Photo via AP

v Minsku zatkli exilového opozičného aktivistu. Raman Pratasevič bol pasažierom lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré letelo z Atén do Vilniusu, no odklonili ho do bieloruskej metropoly pre bombovú hrozbu. Po pristátí ho na letisku zatkli, uviedlo bieloruské ministerstvo vnútra.

Tlačová služba bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka informovala, že osobne nariadil, aby lietadlo sprevádzala do Minsku stíhačka MiG-29. Bombovú hrozbu podľa nej nahlásili, keď sa lietadlo nachádzalo nad bieloruským územím. Úrady neskôr uviedli, že v lietadle nenašli žiadne výbušniny.

Ryanair zatiaľ situáciu nekomentoval.

Pratasevič je spoluzakladateľom opozičného kanála Nexta na komunikačnej službe Telegram. Kanál vlani v Bielorusku vyhlásili za extrémistický, pretože ho použili pri organizácii masových protestov proti Lukašenkovi. Pratasevič, ktorý z Bieloruska ušiel do Poľska, čelí obvineniam, ktoré by ho mohli dostať na 15 rokov za mreže.

Exilová opozičná líderka Svetlana Cichanovská vyzvala Medzinárodnú organizáciu pre civilné letectvo, aby začala prípad vyšetrovať. „Je absolútne očividné, že toto je operácia tajných služieb s cieľom uniesť lietadlo za účelom zatknutia aktivistu a blogera Ramana Prataseviča. Žiadna osoba, ktorá letí nad Bieloruskom, si nemôže byť istá svojou bezpečnosťou,“ uviedla vo vyhlásení.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite