Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chcem byť súčasťou zmeny bieloruského režimu, hovorí režisér a scenárista z Bieloruska Kureichik

.alžbeta Múcsková .svet

Andrej Kureichik je bieloruským režisérom a scenáristom, ktorý pomáhal Svetlane Cichanovskej počas volebnej kampane. Po zvolení Alexandra Lukašenka však musel so synom opustiť krajinu, manželku a jeho ďalšie tri deti. Cestoval medzi rôznymi európskymi a africkými krajinami a nakoniec našiel útočisko na Slovensku.

Chcem byť súčasťou zmeny bieloruského režimu, hovorí režisér a scenárista z Bieloruska Kureichik z archívu Andreja Kureichika

v rozhovore sa dočítate:

  • ako prebiehala predvolebná kampaň Svetlany Cichanovskej,
  • ako vyzerali protesty v Bielorusku,
  • či Európska únia pomáha Bielorusku,
  • kto pomáha Bielorusku viac - USA alebo EÚ,
  • aká je momentálna situácia v Bielorusku.

prečo ste opustili Bielorusko?

Pomáhal som Svetlane Cichanovskej s volebnou kampaňou. Po voľbách som bol pozvaný do Koordinačnej rady Bieloruska, sústredenia prominentných Bielorusov, kde som stretol držiteľov Nobelovej ceny, režisérov, inžinierov, pedagógov, športovcov a iné vplyvné osobnosti. Spojili sme sa, aby sme zastavili násilie v uliciach Bieloruska. No potom sa Lukašenko rozhodol obviniť túto radu z kriminálnej činnosti a niekoľko členov bolo zadržaných. V septembri 2020 som sa preto rozhodol odísť do Ukrajiny. Ráno som sa dozvedel, že moji kolegovia sú postupne zatýkaní a už v ten večer sme so synom odišli. 

v ktorých krajinách ste hľadali útočisko?

Na Ukrajine som tvoril divadelné predstavenia s hercami z Bieloruska a založili sme spolok Theatre of Solidarity. Tento projekt sa rozrástol a teraz má predstavenia už vo vyše tridsiatich krajinách, medzi ktoré patrí aj Slovensko. Cestoval som s ním po celej Európe. Keď mi vypršali víza, odišiel som do Tanzánie v Afrike, kde som zostal tri mesiace. Lukašenko následne vydal nové obvinenia proti Cichanovskej a Koordinačnej rade. Obvinil nás z teroristickej činnosti. Uvedomil som si, že Tanzánia pre mňa už nie je bezpečným útočiskom, keďže by ma neochránila.

ako ste sa teda dostali na Slovensko?

Napísal som mnohým krajinám o pomoc. Slovensko odpovedalo a pozvalo ma k vám. Pomohlo mi so všetkými dokumentami aj s cestou. Som veľmi vďačný ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi za toto rozhodnutie. Dostal som humanitárne víza. Na Slovensko som sa dostal len pred pár týždňami a po siedmych mesiacoch som sa opäť stretol so synom. Odtiaľto naďalej pracujem s Koordinačnou radou na oslobodení Bieloruska. Každý týždeň máme niekoľko online stretnutí. Niektorých sa zúčastňuje aj samotná Cichanovská. Pripravujeme mnoho dokumentov a projektov pre podporu Bieloruska. Bohužiaľ, moja žena a zvyšné deti sú stále v Mníchove. Pracujem na tom, aby mohli odísť a pridali sa ku mne a môjmu synovi.

nebojíte sa, že by vám v tom mohol Lukašenko zabrániť?

Dúfam, že nie je až tak krutý, aby viedol vojnu proti deťom. Avšak poznám prípady, keď zahrnul deti a rodiny do politických konfliktov. Moja žena ale nie je političkou ani nepomáhala s kampaňou Cichanovskej. Teraz sa sama stará o tri deti, z ktorých najmladšie má iba tri roky, takže dúfam, že sa ich nedotknú.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite