Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký lekár šíril falošné informácie o ochorení COVID-19

.tasr .svet

Tisíce používateľov Facebooku zdieľali v prvej polovici mája 2021 video, v ktorom nemecký lekár Rolf Kron uviedol nepravdivé informácie o pandémii koronavírusu. Tvrdil, že 99 percent ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 nevykazuje žiadne príznaky alebo že v uplynulom roku sa nezvýšila celosvetová úmrtnosť, či napríklad aj to, že lekári a nemocnice zarábajú tučné sumy na pacientoch s diagnózou COVID-19. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Nemecký lekár šíril falošné informácie o ochorení COVID-19 SITA/AP Photo/Matthias Schrader

jeho tvrdenie o tom, že 99 percent ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus, nevykazuje žiadne príznaky, je v rozpore s údajmi nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) aj so štúdiou Bernskej univerzity. RKI každý utorok zverejňuje údaje o počte nakazených vrátane prípadov, keď pacient s pozitívnym výsledkom testu nevykazuje žiadne príznaky typické pre COVID-19.

Maximálna hodnota bola doteraz zistená v auguste 2020, keď nevykazovalo žiadne príznaky 34,5 percenta nakazených. Priemerná hodnota pre rok 2021 je 18,6 percenta, zatiaľ čo v minulom roku to bolo 15,7 percenta. Podobné číslo sa objavilo aj v štúdii Bernskej univerzity publikovanej v lekárskom časopise Plos Medicine v septembri 2020. V štúdii sa píše: "Podiel ľudí, ktorí sa nakazili vírusom SARS-CoV-2 a nevykazujú žiadne príznaky po celý čas infekcie, je odhadovaný na 20 percent.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite