Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Slovensku sa čísla zlepšujú, ale pandémia na svete nekončí. Ktoré krajiny ju ťahajú a prečo je to dôležité

.tomáš Zemko .svet

Keď sa asi v polovici januára 2021 prehupla krivka v počte nových prípadov nákazy, zdalo sa, že svet má najhoršie za sebou. No nebola to pravda. Okolo dvadsiateho februára sa počet nových prípadov začal zase zväčšovať až dosiahol koncom apríla nový vrchol. Štafetu po Európe prevzali štáty Južnej Ameriky a India.

Na Slovensku sa čísla zlepšujú, ale pandémia na svete nekončí. Ktoré krajiny ju ťahajú a prečo je to dôležité SITA/AP PHOTO/ANUPAM NATH Ľudia odnášajú mŕtvoly v uliciach Indie.

na začiatku nového roka 2021 Slovensko zaznamenávalo rekordné prírastky nakazených. Približne o dva mesiace neskôr - teda na začiatku marca - sa to prejavilo aj v nemocniciach, kde bolo takmer 4-tisíc pacientov hospitalizovaných s covidom a kritická situácia vrcholila. Následne sa situácia začala zlepšovať a na začiatku mája sa začína s uvoľňovaním.

Úplne iná stiuácie je ale na opačnom konci zemegule. Najmä stav v Indii je katastrofálny a veľmi zúfalý. Telá mŕtvych tam spaľujú doslova na ulici a ľudia sa zachraňujú ako vedia. V 1,4 miliardovej krajine pribúda v súčasnosti viac ako 400-tisíc nakazených denne. India je tak veľkým hýbateľom v rastovej krivke nakazených, keďže koncom apríla ich denne celosvetovo pribúdalo vyše 800-tisíc. Viac sme sa situácii v Indii venovali v tomto článku.

Graf zobrazuje vývoj odhalených nakazených (ako 7-dňový priemer) vo svete.

Ako je vidieť z pohľadu na mapu sveta, v súčasnosti najviac prípadov pribúda v Indii a v štátoch Južnej Ameriky.

Okrem Indie k štátom s najväčšími prírastkami patria krajiny ako Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Peru, Argentína či Kolumbia. Graf nižšie porovnáva vývoj v juhoamerických štátoch s vývojom v USA, Británii či v EÚ.

Viacero faktorov prispelo k veľkému rozšíreniu nákazy na juhoamerickom kontinente. Napríklad vo veľkej Brazílii k tomu prispel

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite