Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krematóriá idú naplno, je to ako vo vojne. Indiu postihla katastrofa, pomáha jej celý svet, kde spravili chybu?

.tomáš Zemko .svet

Krematóriá bežia naplno, nie je dostatok miest v nemocnici ani vybavenia, ani kyslíku pre chorých. Pandémia zasiahla Indiu tak, že situácia znesie všetky zlé prívlastky ako katastrofa, hrôza, devastácia či totálny kolaps. Čo sa stalo v druhej najľudnatejšej krajine na svete?

Krematóriá idú naplno, je to ako vo vojne. Indiu postihla katastrofa, pomáha jej celý svet, kde spravili chybu? SITA/AP Photo/Altaf Qadri V Indii pália mŕtvoly na verejných priestoroch.

„Systém skolaboval. Indický pád do covidového pekla,“ hlása titulok britského Guardianu. India bojuje s katastrofickou vlnou nákazy koronavírusom, ktorá preťažila nemocnice a krematóriá sú nútené využívať svoju plnú kapacitu. Experti hovoria, že z premianta, ktorý prežil prvú vlnu dobre, sa stal totálny prepadák. A to vrchol epidémie zrejme ešte len príde.

Ind Suresh Bhai z jedného krematória v Gudžaráte pre New York Times vyhlásil, že ešte nikdy nevidel toľko smrti pokope. Ako je vidieť už z úvodnej fotky v článku, v krajine sa konajú masové kremácie. Toľko ich je, že keď sa ohne zapália v noci, ožiaria celú oblohu. „Ľudia umierajú, umierajú a umierajú,“ hovorí Jitender Singh Shanty, ktorý organizuje kremácie. „Ak prídu ďalšie telá, spálime ich na ceste, inde nie je miesto,“ dodáva. Jeden tamojší lekár to opísal ako covidové cunami.

Vlna nákazy v posledných dňoch spôsobila, že príbuzní chorých prosia na sociálnych sieťach o zásoby kyslíka a o informácie, v ktorých nemocniciach sú voľné lôžka.

Ako ilustráciu zlej situácie, kde chýbajú život zachraňujúce potreby, portál BBC hneď v úvode článku píše o 58-ročnej Rajeshwari Devi, ktorá dva dni čakala na kyslík, ambulanciu a lôžko v nemocnici. Strávili 36 hodín na urgente a s podporným kyslíkom, aby dostala voľné miesto vo väčšej nemocnici. Keď jej rodina nevydržala čakať, zobrali ju do auta a aj vďaka politickej pomoci zhora dostala vybavené miesto v nemocnici. No prevoz neprežila a tesne pred príchodom zomrela, píše BBC. V inom príbehu opisuje britská stanica príbeh muža, ktorému umrela žena s nenarodeným bábätkom.

Pohľad na štatistiky okolitých krajín dáva vedieť, že niečo zlé sa v krajine deje, keďže susedia nehlásia žiadne porovnateľne veľké prírastky nakazených. Iba v 20-miliónovom hlavnom meste Naí Dillí pred pár dňami ohlásili pozitivitu 36 percent – teda jeden z troch testovaných bol pozitívny – pričom pred mesiacom bola pozitivita na úrovni troch percent.

Denné prírastky nakazených predstavujú vyše 300-tisíc ľudí. Pre porovnanie, je to podobné ako keby sa za deň nakazili skoro všetci obyvatelia Bratislavy.

Prírastky obetí vykazujú podobné rozmery v absolútnych hodnotách aj keď v prepočte na milión obyvateľov nejde o vysoké čísla a to z dôvodu relatívne nízkeho priemerného veku v krajine.

Epidemiológ Bhramar Mukherjee hovorí, že v skutočnosti zomrie asi dva až päťkrát viac ľudí ako sa oficiálne nahlási.

pomáha celý svet

Indii posiela pomoc Veľká Británia, Izrael, Nemecko, Európska únia, WHO, OSN a najnovšie ju prisľúbil aj americký prezident Joe Biden. OSN poslala do krajiny tisíce kyslíkových koncentrátorov, prefabrikované mobilné nemocnice a zásoby potrebné pre laboratóriá. Británia zase 100 pľúcnych ventilátorov a 95 koncentrátorov kyslíka.

Koncom tohto týždňa do Indie dopravia aj pomoc z Francúzska. Obsahuje osem jednotiek na výrobu kyslíka napájaných z generátora, zásobníky na skvapalnený kyslík, ktoré umožnia dodávať lekársky kyslík až 10-tisíc pacientom za deň, ako aj špecializované lekárske vybavenie vrátane 28 pľúcnych ventilátorov.

SITA/AP Photo/Anupam Nath

Na britských ostrovoch sa spojila indická komunita a pomocou crowdfundingu zbiera peniaze. Za cieľ si dali vyzbierať 160-tisíc britských libier – akurát na 200 kyslíkových prístrojov. Vyzbieralo sa to za jeden deň. V stredu doobeda bola čiastka na úrovni 300-tisíc libier.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite