Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český minister berie na rokovania do Moskvy aj Danka. Ako sa k Sputniku postavili naši susedia

.daniel Antoni .svet

Eduard Heger absolvoval prvú zahraničnú návštevu ako slovenský premiér už tradične v Českej republike. Stretol sa s najvyššími politickými činiteľmi našich západných susedov, medzi nimi bol aj český premiér Andrej Babiš. Na spoločnej tlačovej konferencií oboch premiérov sa rozprávalo o ruskej vakcíne Sputnik V. Na scéne v prípade Sputniku V sa opäť objavil Andrej Danko.

Český minister berie na rokovania do Moskvy aj Danka. Ako sa k Sputniku postavili naši susedia SITA/Úrad vlády SR

ruská vakcína Sputnik V nie je oficiálne registrovaná v Slovenskej republike, ani v Európskej únii. Bývalý premiér Igor Matovič dohodol s ruskou stranou, že nám vakcínu predajú. Hoci prvá dávka dorazila pred vyše mesiacom, Sputnikom V sa na Slovensku stále neočkuje. Štátny úrad na kontrolu liečiv (ŠÚKL) nevie, či je privezená vakcína bezpečná, pretože ruská strana nedodala dostatočnú dokumentáciu. 

Čaká sa na výsledky laboratórnych testov, ktoré sa robia v Maďarsku. „Ten proces by mal prebehnúť v nasledujúcich týždňoch a predpokladám, že začiatkom mája by mohlo dôjsť k očkovaniu. Samozrejme ak by sme výsledky testov dostali skôr, tak nebudeme čakať. Teraz je to v rukách vedcov v laboratóriu, ktorí to musia vyhodnotiť,” vyhlásil Heger na tlačovke.    

Česká republika zaujala iný postoj. Ako spomenul Andrej Babiš, Česká republika má ponuku na 350-tisíc dávok okamžite a potom 150-tisíc každý mesiac. Naši susedia však čakajú na oficiálnu registráciu od Európskej liekovej agentúry (EMA). „Máme samozrejme dopyt od súkromných firiem a od občanov, ktorí majú záujem o túto vakcínu, ale v tejto chvíli sme v situácii, kedy dúfame, že to EMA schváli a potom by sme tiež mohli dostať túto vakcínu,” povedal Andrej Babiš na spoločnej tlačovke. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite