Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tvár .týždňa: Dlhý a úspešný život princa Filipa

.daniel Antoni .svet .tvár týždňa

V úctyhodnom veku 99 rokov skončil svoju životnú púť princ Filip, životný partner britskej kráľovnej Alžbety II. Hoci nosil modrú krv dvoch kráľovských dynastií, kráľom sa nikdy nestal. Jeho životopis je však úctyhodný, bojoval v druhej svetovej vojne a svojej žene stál verne po boku.

Tvár .týždňa: Dlhý a úspešný život princa Filipa ALASTAIR GRANT/TASR/AP

princ Filip bol vlastne rekordér. Dožil sa takmer sto rokov, čo znamená, že bol najdlhšie žijúcim princom v histórii. Ale nebol iba príveskom kráľovskej manželky. Tak ako verne stál pri Alžbete, tak možno povedať, že vo vzťahu k iným bol dobrodruh, ktorý sa veľmi nestaral o to, čo si kto o ňom myslí. Aj s Alžbetou sa oženil, pretože chcel, hoci podľa neprajníkov nebol pre ňu dobrou partiou. Faktom je, že sa Filip a Alžbeta vzali z lásky.

Bol známy nie príliš taktným správaním, jeho legendárna prostorekosť a vtipkovanie sa prejavovali aj počas oficiálnych štátnických udalostí. Celý život športoval a miloval lietanie, kone aj lode. Možno práve vďaka aktívnemu životnému štýlu sa dožil takého vysokého veku. Hoci do Británie prišiel ako cudzinec, časom sa z neho stal naturalizovaný anglický džentlmen.

Princ Filip sa narodil na gréckom ostrove Korfu 10. júna 1921 ako princ grécky a dánsky. Jeho otec bol grécky kráľ Juraj I. a matka Alica z Battenbergu. Za dramatických okolností musela rodina utiecť z Grécka do Francúzska a jeho, ročné bábätko, pašovali na palube britskej lode  v postieľke vyrobenej z debny na ovocie. Druhú svetovú vojnu strávil ako dôstojník v britskom vojenskom námorníctve.  Získal si rešpekt aj medailu za chrabrosť.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite