Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podcast Migračný kompas: Cudzinci v zdravotníckych a opatrovateľských službách na Slovensku

.redakcia .svet

Vypočujte si zaujímavý rozhovor, ktorý sa venuje aktuálnej téme nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v zdravotníckej a opatrovateľskej starostlivosti na Slovensku. Táto situácia je dlhodobá a pandémia ešte zvyšuje naše nároky v tejto oblasti. Potrebujeme čoraz viac zdravotníčok a zdravotníkov v zdravotníckych zariadeniach, a opatrovateliek a opatrovateľov, ktorí pomáhajú seniorom v domovoch sociálnych služieb. Nakoľko tieto pracovné miesta nevieme obsadiť občanmi SR, štát od roku 2018 vytváral legislatívne priestor pre zjednodušený a zrýchlený prístup pre zamestnávateľov, aby tieto pracovné miesta v tzv. nedostatkových profesiách mohli obsadiť aj cudzincami.

Podcast Migračný kompas: Cudzinci v zdravotníckych a opatrovateľských službách na Slovensku

o tom, či prijaté kroky pomohli, aby sa situácia na Slovensku zlepšila, ako aj o prístupe cudzincov k očkovaniu na Slovensku, sa budeme rozprávať s hosťkou Zuzanou Števulovou, ktorá je právnička a dlhoročná odborníčka v oblasti migračného práva. Ako externá členka krízového tímu na bratislavskom magistráte sa venovala pomoci v domovoch sociálnych služieb v jeho pôsobnosti zvládať mimoriadnu situáciu spôsobenú pandémiou ochorenia Covid-19.

  • Od nahrávania epizódy sa situácia posunula v tom, že v legislatívnom procese je novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá prístup k očkovaniu pre mnohých cudzincov bez verejného zdravotného poistenia umožní, podobne ako pre dlžníkov a ľudí bez domova.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite