Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čína sa zrodila z krvavej občianskej vojny. Čankajšek neváhal obetovať vlastných ľudí

.daniel Antoni .svet

Komplikované vzťahy v Číne trvajú vyše sto rokov a momentálne má navrch komunistická Čínska ľudová republika. Komunistická Čína pretláča svoju agresívnu zahraničnú politiku a požaduje od ostatného sveta, aby zavrel oči nad genocídou ujgurskej menšiny, systematickým ničením Tibetu a aby rešpektoval politiku jednej Číny. Jednotná Čína ale v skutočnosti neexistuje, pretože demokratický ostrov Taiwan (predtým Formosa) sa ku komunistickej Číne nepripojil. Jedným z otcom modernej Číny je generalissimus Čankajšek, ktorý zomrel pred 46 rokmi 5.marca 1975.

Čína sa zrodila z krvavej občianskej vojny. Čankajšek neváhal obetovať vlastných ľudí Encyclopædia Britannica, Inc., dostupné na: https://www.britannica.com/biography/Chiang-Kai-shek Čankajšek, 1962.

čínski cisári vládli v Číne po milénia. Na cisárskom tróne sa vystriedalo mnoho dynastií, tá posledná bola mandžuská dynastia Čching. Politické zmeny sa v Číne diali násilne a rovnako získala moc aj dynastia Čching, keď vojensky porazila predchádzajúcu dynastiu Ming, ktorá zasa vyhnala mongolských dobyvateľov. 

Dynastia Čching nezvládla prechod do modernej doby a upadala. Po sérii vojenských porážok stratila rozsiahle územia aj politickú moc. Dostala sa do vojenských stretov s európskymi veľmocami (Ópiové vojny, Boxerské povstanie), časť územia získalo aj Rusko a Čínu porazilo Japonsko v čínsko-japonskej vojne, v ktorej ovládlo okrem iného ostrov Taiwan a Kórejský polostrov. V 19. storočí vypukli vzbury proti ústrednej cisárskej vláde, ktoré si vyžiadali desiatky miliónov mŕtvych Číňanov. Do 20. storočia vkročila Čína oslabená a s obrovskými problémami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite