Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za účasť na proteste dostali 15 dní vo väzení. Bielorusi u nás prehovorili, náš národ stratil trpezlivosť

.alžbeta Múcsková .svet

Augustové voľby v Bielorusku spustili vlnu protestov, ktorých sa zúčastňujú ľudia po celom svete. Ako to vnímajú Bielorusi žijúci na Slovensku? Zdôverili sa nám so svojimi pohľadmi na situáciu vo vlasti, kde ich blízki stále žijú v tieni Lukašenkovej hrozby.

Za účasť na proteste dostali 15 dní vo väzení. Bielorusi u nás prehovorili, náš národ stratil trpezlivosť SITA/AP Photo, File Protestujúci ľudia v bieloruskom Minsku.

protesty proti výsledkom augustových volieb v Bielorusku naďalej pokračujú. Prezident Alexander Lukašenko, ktorý je vo funkcii už od roku 1994, bojuje proti vlastným občanom. Bezpečnostné zložky Bieloruska odpovedajú na demonštrácie násilím. Aktívne sa do protestov zapájajú aj Bielorusi žijúci na Slovensku.

V letných voľbách v Bielorusku patrili medzi kandidátskych favoritov dlhoročný prezident Alexander Lukašenko a bieloruský protilukašenkovský youtuber Siarhej Leanidavič Cichanovski. Cichanovského však pred voľbami zadržali. Dôvody jeho uväznenia sa líšia podľa zdrojov informácií. Niektoré tvrdia, že bol ruskou návnadou a chcel zvrhnúť Lukašenka. Iné, že sa zúčastnil protestov proti vláde. Najpravdepodobnejšie je to najjednoduchšie vysvetlenie: Lukašenko sa potreboval zbaviť silného súpera.

pochybné voľby

To sa mu však nepodarilo. Po zatknutí Cichanovského totiž ohlásila kandidatúru jeho manželka Sviatlana Cichanovská. Dodala, že o funkciu prezidentky nestojí, no ujala by sa jej, kým by sa nezorganizovali nové nezmanipulované voľby.

Samotné voľby prebiehali pochybne a opatrenia, ktoré sa vo volebných miestnostiach dodržiavali, by sme na Slovensku považovali za protiprávne. Z výpovedí Bielorusov na Slovensku vieme, že voliči pred vstupom do volebných miestností museli odovzdať akékoľvek technické zariadenia a nemali dovolené si svoje volebné lístky odfotiť. „Cez internet sme sa dopredu dohodli, že si odfotíme naše hlasy, aby sme si aj sami vedeli spočítať ich počet. No keďže telefóny neboli vo volebných miestnostiach dovolené, prišli sme o túto možnosť,“ zverila sa Bieloruska Maryja, ktorá už dlhodobo žije na Slovensku.

Občania si však našli vlastný spôsob, ako tieto opatrenia obísť. Aj keď nemohli odfotiť svoje výsledky a podľa nich teda zistiť, kto naozaj vyhral, odporcovia vlády Lukašenka si na telo pridali bielu stuhu. Podľa toho sa v radoch rozoznali a vedeli si spraviť aspoň hrubú predstavu o tom, koľko hlasov ktorý kandidát získa.

Ďalším nespravodlivým krokom zo strany volebnej komisie bolo to, že sa proces naťahoval, aby stihlo čo najmenej občanov odvoliť. „Na veľvyslanectve na Slovensku sa to nedialo, keďže tu nežije toľko Bielorusov, no v iných krajinách ako v Litve a vo Varšave voľby prebiehali presne týmto spôsobom,“ oznámila predstaviteľka bieloruskej diaspóry v Bratislave Alena. Pred veľvyslanectvami a volebnými miestnosťami sa tak tvorili dlhé rady čakajúcich voličov, z ktorých sa mnohým ale odvoliť nepodarilo.

Skutočný výsledok volieb sa určite líši od toho, ktorý bol zverejnený na Lukašenkov pokyn. Takto sa vyjadrili nielen mnohí bežní bieloruskí voliči, ale aj analytici, ktorí dôverne poznajú pomery v Bielorusku. Mnohé členské štáty Európskej únie na Bielorusko následne uvalili sankcie. 

lukašenko – diktátor a už aj samozvanec

Alexander Lukašenko začal v auguste už svoje šieste volebné obdobie ako prezident. Za ten čas zaviedol v Bielorusku systém, ktorý by sme pokojne mohli definovať ako diktatúru. V roku 1995 vyhlásil referendum na zmenu národnej vlajky z pôvodnej bielo-červeno-bielej na tú, ktorej podoba je momentálne v platnosti. Pôvodná vlajka bola prevzatá z obdobia fungovania Bieloruskej ľudovej republiky medzi rokmi 1918 - 1919, teda predtým, ako sa Bielorusko stalo sovietskou republikou. Po skončení socializmu v roku 1991 znovu prijalo túto vlajku a používalo ju až do spomínaného Lukašenkovho referenda. Už pri tomto referende niektorí Bielorusi verili, že bolo zmanipulované a výsledky falošné. Nová vlajka je modifikáciou tej, ktorá sa používala počas fungovania Bieloruskej sovietskej sociálnej republiky. 

Keď sa pozrieme na Lukašenkove vyjadrenia a správanie v minulosti, je veľmi ťažké presne definovať jeho názory a pohľady voči Rusku a bývalému Sovietskemu zväzu. Na jednej strane sa chcel vrátiť k sovietskej zástave a používa slogan „stabilita“, ktorý je prezentovaný v Rusku prezidentom Vladimírom Putinom, no na druhej strane nezdieľa ruský zámer priradiť Bielorusko k Rusku. „Lukašenko sa podľa mňa nechce pripojiť k Rusku. Ide mu hlavne o moc a týmto krokom by o ňu z veľkej časti prišiel,“ hovorí ďalšia Bieloruska žijúca na Slovensku Darya.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite