Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecko zelenie a otáča sa doľava. Čo ukázali posledné krajinské voľby?

.daniel Antoni .svet

Politická kariéra dlhoročnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa chýli ku koncu. Hegemónia CDU po posledných krajinských voľbách dostala vážne trhliny a aj popularita kancelárky klesá. Vplyv na to má aj pandémia covid-19. Čo sa stalo vlastne v Nemecku deje a prečo sa o to máme na Slovensku zaujímať?

Nemecko zelenie a otáča sa doľava. Čo ukázali posledné krajinské voľby? SITA/Clemens Bilal/Pool via AP

nemecko čakajú 26. septembra voľby do Nemeckého spolkového snemu (Bundestag), ktoré rozhodnú, kto bude v Nemecku vládnuť ďalšie štyri roky. Politická situácia v Nemecku ovplyvňuje dianie aj na Slovensku. Merkelová už pred viac ako rokom avizovala, že nebude kandidovať a po skončení jej mandátu pôjde do politického dôchodku. Kancelárkou bola štyri volebné obdobia. CDU chce vládnuť opäť, ale krajinské voľby 14. marca 2021 ukázali, že CDU nemusí najbližšie voľby vyhrať. 

Voliči v dvoch dôležitých spolkových krajinách Bádensko-Württembersko a Porýnie-Falcko dali hlas politickým konkurentom CDU. V Bádensku-Württembersku vyhrali Zelení s 32% a spolkovú republiku bude opäť viesť Winfried Kretschmann, CDU získalo 24,1% hlasov.

Porýnie-Falcko ovládli po druhýkrát sociálni demokrati SPD na čele s Malu Dreyerovou so 35,7% hlasov, CDU mali 27,7%. Politologička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodní otázky nie je prekvapená prepadom vládnej CDU. „Voľby v obidvoch spolkových krajinách dopadli viac menej podľa očakávania tak, ako predpovedali skoršie prieskumy. To nič nemení na tom, že ich výsledok bol veľkým sklamaním pre CDU, ktorá v Bádensku-Württembersku získala historicky najnižšiu podporu a v Porýní-Falcku výrazne zaostala za SPD, s ktorou ešte v januári držala krok,“ hovorí odborníčka pre .týždeň.

prehra bola (možno) nevyhnutná

Politici CDU reflektovali výsledky volieb po svojom. „Treba byť úprimný, CDU zaznamenala katastrofický výsledok,“ vyhlásila Susanne Eisenmann, ktorá viedla CDU do volieb v Bádensku-Württembersku. Dlhoročný člen CDU a predseda Bundestagu Wolfgang Schäuble vidí za úspechom konkurencie popularitu lídrov Zelených a SPD ako prešľapy vlastnej strany. „Pre CDU to nebol pekný večer, ale dalo sa to čakať,“ vyhlásil po voľbách. „V týchto voľbách sú osobnosti krajinských premiérov najdôležitejší faktor,“ dodáva.

Nedostatok charizmy u lídrov naozaj mohol mať na výsledok vplyv, ale nebol jediný faktor. Podľa Lizcovej mala CDU staviť na charizmatickejších kandidátov a spolu s tým na jasne definované témy, ktoré by našli väčšiu odozvu u voličov. 

Súhlasí aj literárny vedec, bývalý politik a emeritný profesor na Humboldtovej univerzite v Berlíne Peter Zajac. „Nemecká vláda nebola na druhú vlnu pandémie dobre pripravená, jej rozsah ju zaskočil, narazila na ľubovôľu spolkových krajín, veľmi silný verejný tlak na uvoľňovanie lockdownu a na zmenu verejnej a mediálnej nálady,“ zhodnotil Zajac pre .týždeň.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite