Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to štát v štáte. A v tomto štáte je jediný a nenahraditeľný cár. Navaľného video o Putinovom luxuse má sto miliónov videní

.tomáš Zemko .tasr .svet

„Toto nie je iba vyšetrovanie, ale aj psychologický profil. Chcem totiž zistiť, ako sa obyčajný sovietsky dôstojník stal bláznom, ktorý je posadnutý peniazmi a luxusom a doslova pripravený zničiť krajinu a zabíjať, kvôli pokladniciam plným zlata,“ začína ruský opozičný politik Alexej Navaľný vo videu, ktorým zaujal svetovú verejnosť.

Je to štát v štáte. A v tomto štáte je jediný a nenahraditeľný cár. Navaľného video o Putinovom luxuse má sto miliónov videní YouTube/Alexej Navaľnyj

Video o údajnej luxusnej vile Vladimira Putina videl za dva týždne týždeň takmer 110 miliónov ľudí. Investigatívny filmový dokument je o údajnom luxusnom sídle prezidenta Vladimira Putina na pobreží Čierneho mora. „Takýto záujem o film nikto nečakal,“ priznal sa Navaľnyj pár dní po jeho zverejnení.

Pozornosť púta najmä megaluxusná vila, ktorá má patriť Putinovi. V dokumente sú fotografie, 3D snímky interiérov a takmer dve hodiny trvajúci film, ktorý vysvetľuje, ako rezidencia v čiernomorskom letovisku Gelendžik vznikala a ako bola financovaná.

Podľa Navaľného tvrdení stavba stála 1,1 miliardy eur. Rezidencia sa nachádza na pozemku s rozlohou 68 hektárov. V areáli je heliport, zimný štadión, chrám, amfiteáter, oranžéria a záhradný pavilón, ako aj 80 metrov dlhý most.

Na zostup na pláž je vnútri hory vybudovaný špeciálny tunel, uprostred ktorého sa nachádza miestnosť na degustácie, z ktorej sa „otvára najlepší možný výhľad na more“. Autori vyšetrovania zverejnili aj podrobný plán paláca - v nadácii FBK tvrdia, že ho dostali od jedného z dodávateľov, ktorý im ho odovzdal, lebo „bol ohromený a nahnevaný, keď videl luxusnú výzdobu“.

YouTube/Alexej Navaľnyj

Celý palác je vybavený exkluzívnym nábytkom, ktorý bol vyrobený na objednávku. Napríklad cena pohoviek v rezidencii sa pohybuje od jedného do 1,5 milióna rubľov a FBK ich tam takých narátala 47. Najdrahší stôl stál 4,1 milióna rubľov.

obohraná platňa

Palác má tri poschodia. Nachádza sa v ňom bazén, sauny, orientálne kúpele - hammamy, „akvadiskotéka“, sklad liečivého bahna, spa, čitáreň, hudobný salónik, salónik s vodnými fajkami, kino, degustačná miestnosť, vínna pivnica, kasíno s hracími automatmi a asi tucet hosťovských izieb. Hlavná spálňa má 260 metrov štvorcových.

FBK tiež zistil, že neďaleko paláca sa nachádza takmer 300 hektárov viníc, zámoček, vinársky závod a farma na chov ustríc. V dokumente FBK sa to tiež označuje za Putinov majetok. Mimochodom, ruské úrady považujú FBK za zahraničného agenta - subjekt, ktorý je financovaný alebo dostáva finančnú podporu zo zahraničia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite