Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo sa stane, keď necháme vírusu voľný priebeh? Brazílske mesto je odstrašujúcim príkladom

.tomáš Bakoš .svet

Brazílske mesto Manaus sa vo svete stalo príkladom toho, ako by sa situácia vyvíjala, keby sa mestá či štáty vydali cestou prirodzeného komunitného premorenia covidom.

Čo sa stane, keď necháme vírusu voľný priebeh? Brazílske mesto je odstrašujúcim príkladom SITA/AP/Edmar Barros Obyvatelia mesta Manaus čakajú v rade na kyslíkové bomby, ktorých je v meste pre vysoký počet infikovaných akútny nedostatok.

vo svete ešte stále existuje množstvo silných hlasov, podľa ktorých je namieste uvoľniť opatrenia a nechať vírus, nech sa voľne šíri v populácii, až sa dosiahne kolektívna imunita. Kľúčová otázka znie, ako by takýto experiment dopadol? Brazílske mesto Manaus sa touto cestou vydalo.

voľný priebeh

Keď na jar zasiahla brazílske mesto Manaus prvá vlna, vírus mal viac-menej voľný priebeh šírenia. V tomto dvojmiliónovom meste neboli pre chudobu či dostatočnú infraštruktúru dodržiavané epidemiologické opatrenia a počet prípadov dramaticky rástol. Bolo to zrejme jediné miesto na svete, kde sa vírus šíril bez toho, aby mu v tom niekto bránil. 

Na prípad brazílskeho mestečka upozornil aj imunológ Vladimír Leksa, ktorý píše, že údaje z Brazílie nielenže potvrdzujú, že pri nedostatočnej kontrole môže covid-19 infikovať obrovskú časť populácie a spôsobiť vysokú úmrtnosť, ale aj to, že na zastavenie šírenia nákazy nového koronavírusu je potrebné naozaj vysoké percento imúnnych ľudí v populácii.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite