Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Joe Biden sa stal 46. americkým prezidentom. Demokracia zvíťazila, vyhlásil v prejave

.tasr .redakcia .svet

Joe Biden v stredu pred západným krídlom washingtonského Kapitolu zložil slávnostnú prísahu a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill.

Joe Biden sa stal 46. americkým prezidentom. Demokracia zvíťazila, vyhlásil v prejave SITA/Saul Loeb/Pool Photo via AP

„ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov. Tak mi Boh pomáhaj,“ povedal Biden.

Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj nová viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Stala sa tak prvou ženou - viceprezidentkou Spojených štátov i prvou Afroameričankou a Američankou ázijského pôvodu na tomto poste.

Kandidát Demokratickej strany Biden zvíťazil v prezidentských voľbách 3. novembra minulého roka, keď porazil republikánskeho kandidáta, doterajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Trumpovo funkčné obdobie sa oficiálne skončilo v stredu 20. januára.

Trump odmietal prijať volebnú prehru a usiloval sa podniknúť kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.

Priaznivci odchádzajúceho prezidenta v stredu 6. januára vtrhli do budovy Kongresu a vyvolali nepokoje, počas ktorých zomrelo päť ľudí. Obe komory Kongresu v tom čase zasadali s cieľom definitívne potvrdiť Bidenovo volebné víťazstvo.

Trump v piatok 8. januára oznámil, že sa na Bidenovej inaugurácii nezúčastní. Stal sa tak piatym americkým prezidentom, ktorý nebol prítomný na prísahe svojho nástupcu.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol. Pentagón v okolí sídla Kongresu nasadil až 25.000 príslušníkov Národnej gardy.

Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov.

prejav

Nový americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave po zložení prísahy v stredu povedal, že „demokracia zvíťazila“. Uvítal zároveň pokojné odovzdanie moci napriek útoku na Kapitol vo Washingtone na začiatku januára. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a AP.

Biden zložil v stredu na poludnie miestneho času slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických.

„Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania,“ uviedol Biden, pričom poďakoval svojim predchodcom.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite