Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael budí pozornosť, zaočkoval už každého piateho obyvateľa. Prečo im to ide tak rýchlo?

.tomáš Zemko .svet

Izrael zaujal svet, keď sa mu bleskovou rýchlosťou darí očkovať svoju populáciu proti covidu. Prečo je vyše deväť miliónový štát na východnom okraji Stredozemného mora svetovým lídrom vo vakcinácii a čomu za to vďačí?

Izrael budí pozornosť, zaočkoval už každého piateho obyvateľa. Prečo im to ide tak rýchlo? SITA/Miriam Elster /Pool Photo via AP Ako prvý sa v Izraeli nechal zaočkovať premiér - Benjamin Netanyahu.

izrael zaočkoval prvou dávkou vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech v čase písania tohto článku (12. január) už vyše dvadsať ľudí na sto obyvateľov. To znamená, že zhruba za tri týždne krajina zaočkovala vyše pätinu obyvateľov. V absolútnych číslach tak v Izraeli z celkových 9,3 milióna obyvateľov zaočkovali vyše 1,85 milióna.

Ide o doslova závratnú rýchlosť v porovnaní s ostatnými krajinami. Keď neberieme do úvahy, že na 2. a 3. mieste najrýchlejších štátov sú maličké krajiny ako Spojené arabské emiráty a Bahrajn, ďalšia v poradí je Veľká Británia s takmer štyrmi zaočkovanými na sto obyvateľov. Za ňou nasleduje Spojené štáty s 2,7 a Dánsko s 2 zaočkovanými na sto obyvateľov.

Tieto štatistiky vyvolávajú oprávnenú pozornosť sveta a vyvolávajú otázky, prečo im to ide tak rýchlo.

dobrý marketingový príklad

Jedným z vysvetlení môže byť to, že tamojšia vláda v predstihu vyvinula veľké úsilie na získanie vakcín od farmaceutických firiem, ktorým by mohla krajina poslúžiť ako dobrý marketingový príklad. Analytik Brookings Institution Dany Bahar upozornil na názor izraelského novinára Nadav Eyal, ktorý vo svojom komentári napísal, že krajina je svetlým pilotným projektom pre farma firmy. Izreal je totiž pomerne malý štát, no schopný vykonať rýchle a efektívne očkovanie. Potvrdil to aj izraelský minister zdravotníctva Yuli Edelstein, keď vyhlásil, že „presvedčili sme ich (Pfizer – pozn. red.), že keď nám dajú vakcínu ako prvým, budeme ju vedieť využiť v čo najkratšom čase – a to sa aj presne stalo.“

 „Boli sme pripravení, podpísali sme dohodu a povedali farmaceutom, že výsledky uvidia skoro. Bola to win-win situácia,“ odkázal pre Politico hovorca Edelsteina. Portál navyše pripomína, že krajinu čakajú 21. marca voľby a súčasný premiér Benjamin Netanjahu, mimochodom obvinený z viacerých činov vrátane úplatkárstva, sa snaží urobiť všetko preto, aby bolo zaočkovaných čo najviac ľudí. Mohol teda spojiť súboj o prvú kompletne zočkovanú krajinu na svete so svojím politickým prežitím. No premiérovi priznávajú po nevydarenom začiatku manažovania pandémie isté uznanie aj oponenti.

Dokonca naznačuje, že skorej dodávke vakcín pomohli jeho dobré kontakty na šéfov Pfizeru a Moderny. „Stále sa s nimi rozprávam,“ citujú Netanjahuove slová. Vyhlásil tiež, že šéf Pfizeru Albert Bourla je potomok židovskej rodiny z mesta Solún. Premiér bol ako prvý zaočkovaný pred očami národa už 19. decembra. „Príďte a zaočkujte sa,“ vyhlásil po arabsky ihneď po tom, ako mu pichli ihlu do ramena, pričom dodal, že vakcíny sú pre všetkých – Židov, Arabov a takisto aj pre ľudí bez vierovyznania. Kritike čelí krajina najmä za vynechanie Palestínčanov z očkovacej kampane.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite