Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Straty a nálezy brexitu. Snáď si EÚ trochu z racionality a umiernenosti Britov požičia

.marína Gálisová .svet .brexit

Začiatok roku 2021 ukončil prechodné obdobie odchodu Veľkej Británie a Spojeného kráľovstva z EÚ. V zásade sa dá povedať, že brexit je tým kompletný. Čo kto rozlúčkou stratil a čo kto získal?

Straty a nálezy brexitu. Snáď si EÚ trochu z racionality a umiernenosti Britov požičia BEN STANSALL/AP/SITA 11. december 2019 Benfleet, Anglicko: Britský premiér Boris Johnson pózuje pred svojimi priaznivcami s nápisom „Dokončime brexit“.

z myšlienkového hľadiska je odchod Británie obrov­skou stratou. Veľká Británia bola v dejinách vždy súčasťou Európy, ale nie jej kontinentálnou súčasťou. Geografická situácia ovplyvnila jej vývoj a umožnila jej mať od kontinentu zdravý – aj kritický – odstup. Britský vklad do myš­lienkového bohatstva Európy je i vďaka tomu jedinečný a nenahraditeľný. 

Stačí si spomenúť, ako prenikavo zhodnotil Edmund Burke Francúzsku revolúciu, ako jasne videl jej príčiny, pochopil jej mechanizmy, s mnohými jej myš­lienkami sympatizoval, no varoval pred extrémami, ktoré vypustila do sveta. Kontinent svoju ostrovnú britskú časť v oblasti úvah o spoločnosti stále potrebuje. Potrebuje jej pohľad na jednotlivca a jeho slobodu, jej odlišnosti, ba ako zdroj ponaučenia aj jej špecifické omyly.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite