Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vakcína od Pfizeru zaberá aj na zmutované varianty koronavírusu

.tasr .svet

Vakcína vyvinutá spoločnosťami BioNTech a Pfizer je účinná aj v prípade mutácií koronavírusu, ktoré nedávno objavili v Británii a Juhoafrickej republike. Naznačujú to výstupy z predbežnej štúdie zverejnenej v databáze americkej vedeckej inštitúcie Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL), píše agentúra AP a denník The Guardian.

Vakcína od Pfizeru zaberá aj na zmutované varianty koronavírusu SITA/AP Photo/Sebastian Scheiner

nové varianty vírusu SARS-CoV-2 - predovšetkým ten nákazlivejší, ktorý sa koncom minulého roka objavil na juhu Anglicka, vzbudzujú obavy na celom svete. Oboje obsahujú mutáciu nazvanú N51Y, ktorá predstavuje malú zmenu 'spike proteínu' (glykoproteínového hrotu, ktorý umožňuje vstup vírusu do bunky). Ide o zmenu, vďaka ktorej sa podľa odborníkov vírus šíri rýchlejšie, píše agentúra AP.

Väčšina vyvíjaných a distribuovaných vakcín sa pokúša vyvolať v ľudskom tele reakciu, vďaka ktorej je tento spike proteín rozpoznaný a imunitný systém s ním tak dokáže bojovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite