Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepokoje v USA: Armáde sa podarilo zabezpečiť budovu Kapitolu, počet obetí sa zvýšil

.tamara Antolová .tomáš Bakoš .svet

K potýčkam došlo krátko po tom, ako Trump vystúpil pred tisícami svojich prívržencov neďaleko Bieleho domu, ktorým zopakoval svoje nepodložené tvrdenia o volebných podvodoch, a vyhlásil, že nikdy neuzná svoju porážku.

Nepokoje v USA: Armáde sa podarilo zabezpečiť budovu Kapitolu, počet obetí sa zvýšil SITA/AP Photo/Jose Luis Magana

situáciu v USA sme sledovali online:

  • prívrženci Trumpa násilím vtrhli do sídla amerického Kongresu vo Washingtone,
  • Senát aj Snemovňa prerušili rokovania o potvrdení nového prezidenta,
  • počet obetí sa zvýšil na 4,
  • pred budovou sa konali masové demonštrácie na podporu Donalda Trumpa, prezident na nich aj vystúpil s prejavom. 

Online sme ukončili. Všetky dôležité informácie z násilných protestov v hlavnom meste a na Kapitol nájdete nižšie.

17:30 WASHINGTON, D.C.: Pentagon formálne povolal zhruba 6 200 členov Národnej gardy zo šiestich štátov, aby pomohli polícii Kapitolu Spojených štátov a ďalším orgánom vo Washingtone, D. C. po smrteľných nepokojoch, ktoré sa tam odohrali v stredu. 

Úradujúci minister obrany Christopher Miller podpísal nariadenia, ktoré na maximálne 30 dní povolávajú Národnú gardu z Virgínie, Pensylvánie, New Yorku, New Jersey, Delaware a Marylandu. Predstaviteľ z oblasti obrany vysvetlil, že cieľom tohto kroku je prispieť k zabezpečeniu Kapitolu a jeho okolia do inaugurácie novozvoleného prezidenta Joe Bidena, ktorá sa uskutoční 20. januára.

14:18 RUSKO: Stredajšie nepokoje v americkej metropole Washington sú výsledkom zastaraného volebného systému, ktorý nespĺňa demokratické štandardy, ako aj politizácie tamojších médií, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vyhlásení, zverejnenom vo štvrtok agentúrou RIA Novosti. Spojené štáty si za svoju súčasnú situáciu môžu samy, dodala hovorkyňa.

14:07 TRUMP: V Iraku vydali zatykač na dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s minuloročným zabitím iránskeho generála a mocného vodcu irackých milícií. Vo štvrtok o tom informovalo tamojšie súdnictvo.

12:56 IRÁN: Chaos, ktorý rozpútali v budove amerického Kongresu prívrženci dosluhujúceho prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, „odhalil krehkosť západnej demokracie“. Vyhlásil to vo štvrtok iránsky prezident Hasan Rúhání.

12:22 USA: Americké ministerstvo spravodlivosti aj tamojšie federálne súdy v stredu vyhlásili, že patrili medzi desiatky amerických vládnych inštitúcií a súkromných firiem, ktoré zasiahla niekoľkomesačná kybernetická špionážna kampaň. Tú americkí úradníci pripisujú elitným ruským hackerom.

11:57 SLOVENSKO: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vo štvrtok privítal, že úradujúci americký prezident Donald Trump sa zaviazal v deň inaugurácie 20. januára dobrovoľne opustiť Biely dom.

11:24 TRUMP: Donald Trump vyhlásil, že k 20. januáru dôjde k odovzdaniu moci Joeovi Bidenovi. Po dlhodobom odmietaní výsledkov volieb tak prvýkrát tak uviedol, že jeho vládnutie sa blíži ku koncu.

„I keď absolútne nesúhlasím s výsledkom volieb, a fakty sú na mojej strane, 20. januára bude riadny prechod moci,“ uviedol Trump vo vyhlásení, ktoré na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnil jeho riaditeľ pre sociálne médiá, keďže Trumpov osobný účet Twitter dočasne zablokoval pre porušovanie pravidiel a správy, ktoré zjavne schvaľovali útok na sídlo Kongresu. „I keď toto predstavuje koniec najúžasnejšieho prvého volebného obdobia prezidenta v dejinách, je to len začiatok nášho boja za to, aby sme Ameriku urobili znovu skvelou!“ doplnil.

SITA/Keith Birmingham/The Orange County Register via AP

11:16 NEMECKO: Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú „rozzúril a zarmútil“ stredajší útok na budovu Kongresu v americkom hlavnom meste Washington priaznivcami dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten je podľa Merkelovej za nepokoje spoluzodpovedný.

10:53 KAPITOL: Video nižšie ukazuje, ako sa následne zastrelená veteránka snažila dostať do miestnosti.

 

10:32 TRUMP:  Niekoľko členov Trumpovho tímu odstúpilo kvôli jeho podnecovaniu k násiliu na Kapitol.

9:49 USA: Spoločné zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu v stredu oficiálne potvrdilo výsledky novembrových prezidentských volieb.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite