Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nemecko zhromažďuje milióny vakcín. Už má plán, ako chce zaočkovať svoju krajinu

.marianna Sádecká .svet

Nemecko buduje očkovacie centrá po celej krajine, aby boli hotové skôr, ako bude mať k dispozícii vakcínu na distribúciu. Prebieha cielená metamorfóza budov, plôch, postupov a myslenia. Mali by sme sa ňou inšpirovať.

Nemecko zhromažďuje milióny vakcín. Už má plán, ako chce zaočkovať svoju krajinu SITA/Bill Feig/The Advocate via AP, Pool Očkovanie v USA - lustračné foto.

vakcína spoločností Pfizer a BioNTech bola už schválená na núdzové použitie v niekoľkých krajinách, vrátane Kanady, USA a Británie. Európske schválenie vakcíny Pfizer sa očakáva tento mesiac. V Nemecku však už po tieto dni prebehla gigantická logistická operácia, ktorá zahŕňa výstavbu stoviek očkovacích centier a je naplánovaná do posledných detailov. Budujú sa očkovacie miesta, pretože v nemocniciach na masové očkovanie nie je miesto.

Nemáte ešte vianočný darček?

Skúste knihy: https://www.tyzden.sk/shop/knihy/

Hovorca nemeckého ministerstva zdravotníctva Hanno Kautz na pondelňajšom tlačovom brífingu oznámil, že v januári prebehne dodanie 3 až 4 miliónov dávok vakcíny covid-19 a do marca bude k dispozícii 11 miliónov dávok vakcíny Pfizer a BioNTech. Keďže Nemecko očakáva, že Európska agentúra pre lieky schváli vakcínu Pfizer do konca decembra, vznikla požiadavka, aby boli spolkové krajiny na očkovanie pripravené už do 15. decembra.

Nemecký minister zdravotníctva hovorí, čo by malo byť očividné pre každého: že je lepšie mať očkovacie centrá vopred pripravené ako mať vakcínu a očkovacie centrá nepripravené. Len čo potvrdí Európska komisia schválenie vakcíny, očkovanie sa v Nemecku môže začať.

dve fázy očkovania

Nemecko čakajú dve fázy očkovania populácie. Počiatočná fáza prebehne vo vybudovaných očkovacích mobilných centrách. Pokiaľ bude k dispozícií len obmedzené množstvo vakcín, bude prebiehať vysoko cielené centralizované očkovanie, určené najmä ohrozeným skupinám. V tejto fáze sa potom pokračuje rozšíreným centralizovaným očkovaním prioritizovaných skupín populácie.

.týždeň

Na to je potrebných veľa nových očkovacích mobilných centier, a tak ich výstavba práve teraz prebieha vo všetkých 16 nemeckých spolkových štátoch. V Berlíne je naplánovaných šesť očkovacích centier; iba sama Arena Berlin bude mať kapacitu 4 000 ľudí denne. V každom centre bude cca 20 lekárov a 150 ďalších zamestnancov. Náklady na šesť berlínskych centier sa budú pohybovať od približne 70 miliónov do 95 miliónov dolárov, podobné investície uvádzajú aj ďalšie spolkové krajiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite