Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavná svetová osobnosť roka 2020: Vedci vyvíjajúci vakcíny

.redakcia .svet

Za hlavnú svetovú osobnosť roka 2020 vyhlasuje .týždeň vedcov, ktorí vyvinuli vakcínu proti novému koronavírusu.

Hlavná svetová osobnosť roka 2020: Vedci vyvíjajúci vakcíny SITA/AP 8. december 2020 Coventry, Veľká Británia: Margaret Keenan bola prvou dámou zaočkovanou proti covidu-19. Firmám Pfizer a BioNtech vďačíme za nádej, že rok 2021 bude lepší.

bol to ťaživý rok. Ešte nikdy sa nestalo, aby sa svet tak intenzívne mobilizoval proti spoločnému nepriateľovi. A ten bol silný. Mnohí ľudia v dôsledku pandemických opatrení prišli o živobytie a všetkým chýba voľnosť. To sa prejavuje nárastom duševných chorôb a žiaľ, aj samovrážd. A hlavne – priamych obetí koronavírusu bolo už viac ako 1,5 milióna. Úradujúcich politikov, nielen na Slovensku, pandémia koronavírusu zaskočila. No nie každý bol paralyzovaný strachom z neznámeho. Špičkoví výskumníci v rôznych farmaceutických firmách sa pustili do vývoja vakcíny v rekordnom tempe. Politici môžu sprísňovaním alebo uvoľňovaním karanténnych opatrení do istej miery manažovať počty infikovaných. 

No ide o relatívne malý manév­rovací priestor pripomínajúci hada v tuneli. Skutočná porážka koronavírusu môže prísť až po tom, ako bude vyvinutá a dostupná účinná vakcína. Práve firmy vyvíjajúce vakcíny môžu najviac pomôcť v tom, aby budúci rok bol rokom porážky pandémie. 8. december 2020 Coventry, Veľká Británia: Margaret Keenan bola prvou dámou zaočkovanou proti covidu-19. Firmám Pfizer a BioNtech vďačíme za nádej, že rok 2021 bude lepší.8. december 2020 Coventry, Veľká Británia: Margaret Keenan bola prvou dámou zaočkovanou proti covidu-19. Firmám Pfizer a BioNtech vďačíme za nádej, že rok 2021 bude lepší. Našťastie, aktuálne výsledky z vývoja vakcín dávajú veľa dôvodov na optimizmus. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite