Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

11 otázok a odpovedí o nasadení vakcíny v Británii. Prečo začali a je to bezpečné?

.filip Vačko .svet

Veľká Británia ako prvá krajina v západnom svete začala s masovým nasadzovaním vakcín. Ešte tento rok tam môžu byť zaočkované viac ako dva milióny ľudí. Ako sa to Britom podarilo, čo to znamená pre boj s pandémiou koronavírusu a v ktorých ďalších krajinách môžeme najbližšie očakávať zavádzanie vakcín?

11 otázok a odpovedí o nasadení vakcíny v Británii. Prečo začali a je to bezpečné? Jacob King/Pool via AP 90-ročná Margaret Keenan pri podávaní vakcíny od Pfizeru. Ide o prvú Britku, ktorej bola podaná táto vakcína v rámci masového očkovania.

ako sa Britom podarilo tak rýchlo začať s nasadzovaním vakcíny? 

Minulý mesiac firma Pfizer oznámila verejnosti, že jej vakcína, ktorú vyvinula v spolupráci s firmou BioNTech, úspešne prešla testovaním na vyše 43-tisíc dobrovoľníkoch. Okamžite po tom sa do práce pustili regulačné orgány naprieč svetom, vrátane USA a EÚ, aby vakcínu schválili aj na použitie vo vlastných krajinách. Británia teda bola prvá, no pred ďalšími krajinami pravdepodobne nebude mať obrovský náskok. 

Drobný predstih, ktorého význam je skôr symbolický, Británia získala vďaka mierne odlišnému regulačnému režimu. Britský minister zdravotníctva Matt Hancock ako jeden dôvod v rozhovore pre Times Radio uviedol, že britskí regulátori sa dokázali „pozerať na dáta v čase, keď prichádzali a robiť veci paralelne“. Inak povedané, zatiaľ čo regulátori v iných krajinách začali schvaľovací proces až po zverejnení konečných výsledkov štúdie Pfizeru, britskí regulátori tieto dáta vyhodnocovali priebežne. 

môže za rýchlejšie schválenie britskej vakcíny Brexit? 

V súvislosti s rýchlym schválením vakcíny v Británii sa začali objavovať názory, podľa ktorých za to Británia vďačí tomu, že už nie je členom Európskej únie. Nejde navyše len o nejaké bezvýznamné hlasy na konšpiračnej scéne. 

To, že za rýchlejšie schválenie vakcíny Británia vďačí vystúpeniu z Európskej únie, uviedol aj samotný minister zdravotníctva Hancock v spomínanom rozhovore pre Times Radio, „začiatkom roka sme boli v Európskej agentúre pre lieky (EMA), no vďaka Brexitu sme dokázali rozhodnúť (o schválení vakcíny) na základe britského regulátora, regulátora svetovej úrovne a nie ísť tempom Európanov, ktorí sa pohybujú o trochu pomalšie. Vykonávame všetky rovnaké bezpečnostné previerky a rovnaké procesy, ale vďaka Brexitu sme dokázali urýchliť to, ako sa vykonávajú.“

No výkonná riaditeľka britskej Regulačnej agentúry pre lieky a zdravotnícke potreby (MHRA) June Raine s ním nesúhlasí. Ako uviedla, „dodávku tejto vakcíny sme autorizovali s použitím ustanovení európskeho práva, ktoré (v Británii) existuje do 1. januára“. Briti totiž nateraz z Európskej únie vystúpili len čiastočne a niektoré časti európskeho práva tak u nich naďalej zostávajú v platnosti. 

No Hancock utorok v ďalšom rozhovore pre Times Radio svoj postoj zopakoval a snažil sa vyvrátiť tvrdenie June Raine, „Zmenil som zákon, aby som zaistil, že dokážeme autorizovať vakcínu pred koncom prechodného obdobia (vystúpenia z EÚ), aby som tak mohol spraviť mimo európskych štruktúr. EÚ sa spojila, vakcíny nakúpila ako jeden celok a pohybuje sa svojim tempom, ale my sme sa mohli posunúť rýchlejšie, kvôli tej právnej zmene, keď sme MHRA dali právomoc autorizovať vakcínu mimo systému EMA“. 

Jeho tvrdenie však kritizovali viacerí experti. Kde je teda pravda? Bez dôkladnej právnej analýzy to nateraz nie je jasné. 

koľko ľudí plánuje Británia zaočkovať v najbližšom období? 

V priebehu najbližších týždňov firma Pfizer dodá Británii 800-tisíc dávok vakcín a do konca roka ďalšie štyri milióny dávok. Keďže každá osoba potrebuje dve dávky, vďaka týmto dodávkam bude môcť byť zaočkovaných 2,4 milióna Britov, čo predstavuje približne 3,5 percenta 68-miliónovej populácie Veľkej Británie. 

kto dostal vakcínu ako prvý? 

Veľký symbolický význam malo zaočkovanie prvej osoby. Tou bola Margaret Keenan, ktorá bude mať budúci týždeň 91 rokov. Vakcína pre ňu bola „najlepším predčasným narodeninovým darčekom“, keďže „to znamená, že sa konečne môžem tešiť na trávenie času s mojou rodinou a priateľmi v novom roku po tom, ako som bola väčšinu tohto roka sama“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite